Linux Mint ekran kararıyor

gravees1

Üyecik
Linux konusunda acemiyim; 2 gün önce Linux Mint 22.1 Cinnamon (Ubuntu 24.04 tabanlı) sürümünü laptopuma kurdum:
  • AMD Ryzen 5 7640HS işlemcili
  • Entegre Radeon 760M grafik
  • NVIDIA RTX 4050 ekran kartlı
  • 16 GB RAM'e sahip
Sistem genel olarak hızlı ve sorunsuz çalışıyor gibi görünse de özellikle video izlerken veya bir uygulama açarken ekran bir anda kararıyor, çoğu zaman geri gelmiyor, bazen nadiren kendiliğinden düzeliyor.

NVIDIA sürücüsünü kurdum (NVIDIA-driver-570) ve amdgpu kernelde aktif görünüyor; güç tasarrufu (dpms), ekran yönetimi ya da grafik kartı geçiş sistemleriyle ilgili olabileceğini düşündüğüm bu sorunu bir türlü çözemedim. Linux'te acemi olduğum için neye bakmam gerektiğini ya da nasıl ilerleyeceğimi tam bilemiyorum. Bu konuda tecrübeli kişilerin yardımına ihtiyacım var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Muhtemelen geçiş yaparken sorunu yaşıyorsun. Şimdilik BIOS'tan GPU'lardan birini kapatıp dener misin ayarı varsa?
Eğer bu sorununu çözüyorsa biraz uğraşabiliriz.

Uğraşmaya hevesliysen bakalım.
Denemeni isteyeceğim bazı şeyler:

Mint'ten Logout ol. Oturumdan çık yani.
Şifre girme ekranında o bölümün üstünde Mint logosu olmalı, ona tıklayıp Wayland olanı seç. Düzeldi mi kontrol et.

Mint'in önerdiği sürücüyü kurdun değil mi?
NVIDIA sürücün doğru yüklenmiş mi kontrol et:
nvidia-smi

AMD GPU sürücün doğru yüklenmiş mi kontrol et:
glxinfo | grep "OpenGL renderer"

Bu komutla Prime'ı kur ve çalıştırıp sorunu test et:
Bash:
sudo apt install nvidia-prime && prime-run firefox

Düzeltemezsek iki GPU'dan birini kapatabiliriz istersen. Şimdilik aklıma başka bir şey gelmiyor.

hocam zorin os kurdum wayland da acayip derece kasıyor x11 e geçtim bilgisayarda tek seçili ekran kartı nvidia olmasına rağmen sorun hala devam ediyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…