Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
Tamam. Linux çekirdeği adı üstünde Linux'un en temelidir. Xanmod çekirdeği ise günlük kullanıma yönelik olarak modifiye edilmiş ve ek performans yamaları içeren bir Linux çekirdeğidir. Güvenilirdir ve çokça tercih edilir. Normal kullanıcıların kurması çok kolay olduğu için ben tavsiye ediyorum. Eğer Linux'u seversen ve kullanmak istersen sen kendi çekirdeğini derlersin veya daha farklı özelleştirilmiş çekirdekleri kullanabilirsin.
Bu kod Xanmod'un APT deposunun güvenlik anahtarını bilgisayarına yükleyecek. Güvenli iletişim için gerekli.
Kod:
wget -qO - https://dl.xanmod.org/archive.key | sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg
Bu kod Xanmod'un APT deposunu senin kendi APT depona ekler.
Kod:
echo 'deb [signed-by=/usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg] http://deb.xanmod.org releases main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/xanmod-release.list
Bu kod APT'nin depoda yaptığın değişiklikleri algılamasını sağlayacak ve kurulumu başlatacak. Senin işlemcinin seviyesi x86_64-v3, x86 tabanlı bilgisayar işlemcileri çok uzun süredir var oldukları için yıllar içerisinde yeni özellikler kazanmışlardır. Bu şekilde seviyelere ayırmak gerekmiştir. Linux Mint'in çekirdeği her bilgisayarda çalışsın diye en düşük seviye ile derlenir, kendi işlemcine uygun seviyeyi kullanmak az da olsa performans iyileştirmesi sağlar.
Kod:
sudo apt update && sudo apt install linux-xanmod-x64v3
Bunları yaptıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat. GRUB otomatik olarak yeni çekirdeği seçmeli. Bilgisayar yeniden başlayınca
uname -a yazarsın uçbirim'e. Bu da çekirdeğin sürümünü gösterecek sana. 6.6.10 veya 6.7 diyorsa güncel çekirdektesin demektir. Ekran kartına yapılan sürücü güncellemeleri ve iyileştirmeleri çalışmalı, ARC kartlar çok yeni olduğu için güncel çekirdek kullanman gerekli. Çekirdeği kurduktan sonra herhangi ek bir şey yapmana gerek yok.inxi -G yazarak sürücüyü kontrol edebilirsin. Eğer Direct Render: yazan yerde ekran kartının adı yazıyorsa ekran kartın düzgün çalışıyor demektir. Bu program yok diyorsa sudo apt install inxi komutuyla kurabilirsin. Inxi okuması kolay olan bir sistem özelliği gösterme yazılımıdır, o yüzden de kendim öneririm.- Katılım
- 22 Aralık 2023
- Makaleler
- 4
Yaptın mı? Şu anda 6.6.10 veya 6.7 kernelini kullanıyor olmalısın. Linux çok hızlı bir şekilde geliştirilir. Yeni çekirdekler geldikçe senin ekran kartına da güncellemeler gelecek, performansın artar veya ek özellikler kazanırsın ekran kartının izin verdiğince. Xanmod çekirdeği de sürekli kendini günceller. APT'yi biraz daha kullanmayı öğrenirsen eski kernel silmeyi ve yenisini yüklemeyi de öğrenirsin.Hocam tek kelimeyle imparatorsunuz. Çok teşekkür ederim sizin sayenizde artık adam akıllı çalışıyor bu işletim sistemi.
6.2'de yoktu galiba. Bununla beraber ARC kartlar sürekli yama alıyor, çok eksik hala ARC kartların sürücüleri. Güncel çekirdek çok olumlu fark edecektir.O kadar şeye gerek yok açıkçası Edge ISO kursa da yeterli olur herhalde.
Yaptın mı? Şu anda 6.6.10 veya 6.7 kernelini kullanıyor olmalısın. Linux çok hızlı bir şekilde geliştirilir. Yeni çekirdekler geldikçe senin ekran kartına da güncellemeler gelecek, performansın artar veya ek özellikler kazanırsın ekran kartının izin verdiğince.
6.2'de yoktu galiba. Bununla beraber ARC kartlar sürekli yama alıyor, çok eksik hala ARC kartların sürücüleri. Güncel çekirdek çok olumlu fark edecektir.
6.2 ile geldi diye biliyorum. Onu da güncelleme yöneticisinden kolayca indirebilir. Ama daha yeni kernel sürümü için sizin bahsettiğiniz yöntem de kullanılabilir.
Evet hocam.
- Makaleler
- 4
Tamamdır. Şu anda kullanabilirsin bilgisayarını. Yukarıda dediklerimi de aklında tutarsın. Öğrendikçe zaten kendin yapabilmeye başlarsın. Beğenmezsen Windows'a dönersin ancak Linux'a ayak basan çoğu kişi memnun kalıyor stabilite ve performanstan dolayı. Tabii ki her şey aynı değil ama bence alışırsın.
Bu adamın fanıyım ya.Tamam. Linux çekirdeği adı üstünde Linux'un en temelidir. Xanmod çekirdeği ise günlük kullanıma yönelik olarak modifiye edilmiş ve ek performans yamaları içeren bir Linux çekirdeğidir. Güvenilirdir ve çokça tercih edilir. Normal kullanıcıların kurması çok kolay olduğu için ben tavsiye ediyorum. Eğer Linux'u seversen ve kullanmak istersen sen kendi çekirdeğini derlersin veya daha farklı özelleştirilmiş çekirdekleri kullanabilirsin.
Bu kod Xanmod'un APT deposunun güvenlik anahtarını bilgisayarına yükleyecek. Güvenli iletişim için gerekli.
Kod:wget -qO - https://dl.xanmod.org/archive.key | sudo gpg --dearmor -o /usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg
Bu kod Xanmod'un APT deposunu senin kendi APT depona ekler.
Kod:echo 'deb [signed-by=/usr/share/keyrings/xanmod-archive-keyring.gpg] http://deb.xanmod.org releases main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/xanmod-release.list
Bu kod APT'nin depoda yaptığın değişiklikleri algılamasını sağlayacak ve kurulumu başlatacak. Senin işlemcinin seviyesi x86_64-v3, x86 tabanlı bilgisayar işlemcileri çok uzun süredir var oldukları için yıllar içerisinde yeni özellikler kazanmışlardır. Bu şekilde seviyelere ayırmak gerekmiştir. Linux Mint'in çekirdeği her bilgisayarda çalışsın diye en düşük seviye ile derlenir, kendi işlemcine uygun seviyeyi kullanmak az da olsa performans iyileştirmesi sağlar.
Kod:sudo apt update && sudo apt install linux-xanmod-x64v3
Bunları yaptıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat. GRUB otomatik olarak yeni çekirdeği seçmeli. Bilgisayar yeniden başlayıncauname -ayazarsın uçbirim'e. Bu da çekirdeğin sürümünü gösterecek sana. 6.6.10 veya 6.7 diyorsa güncel çekirdektesin demektir. Ekran kartına yapılan sürücü güncellemeleri ve iyileştirmeleri çalışmalı, ARC kartlar çok yeni olduğu için güncel çekirdek kullanman gerekli. Çekirdeği kurduktan sonra herhangi ek bir şey yapmana gerek yok.
inxi -Gyazarak sürücüyü kontrol edebilirsin. EğerDirect Render:yazan yerde ekran kartının adı yazıyorsa ekran kartın düzgün çalışıyor demektir. Bu program yok diyorsasudo apt install inxikomutuyla kurabilirsin. Inxi okuması kolay olan bir sistem özelliği gösterme yazılımıdır, o yüzden de kendim öneririm.
Bende (artık).
- Makaleler
- 4
Nasıl yani? İnsanlara kod veriyoruz da yazıp ne olduğunu anlamaması sorun. Herkesin büyük resme en azından bir bakış atması gerektiğine inanıyorum. Herkes her şeyi bilmek zorunda değil ancak herkesin en azından temelde bilmesi gerekli. Linux özellikle oyun hamuru gibi olduğundan bir şeylerin yerine oturması gerekli.
Yeni konular
-
-
Elektronik Seçili Lenovo laptoplarda %5 indirim kampanyası
- Fırsat Ekibi
-
-
Batman'da bir çocuğun yaktığı karton, arabayı tutuşturdu
- Michael MYERS
-
-
-