R4GNAR9

Çalışkan
Excalibur G870 cihazımda Linux Mint kurulu. Gerekli sürücülerim yüklü ancak cihaz zaman zaman durduk yere aşırı fan sesi çıkarmakta. Windows 11 veya başka işletim sistemlerinde bu tarz sorunlarla karşılaşmadım. İşlemcim ısınmamasına rağmen boşta kullanımlarda bile gerçekleşmekte. Sorunu nasıl çözebilirim?

Excalibur G870 cihazımda Linux Mint kurulu. Gerekli sürücülerim yüklü ancak cihaz zaman zaman durduk yere aşırı fan sesi çıkarmakta. Windows 11 veya başka işletim sistemlerinde bu tarz sorunlarla karşılaşmadım. İşlemcim ısınmamasına rağmen boşta kullanımlarda bile gerçekleşmekte. Sorunu nasıl çözebilirim?
Excalibur G870 laptopunuzda Linux Mint üzerinde fan kontrolü sağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. TLP Yükleme:
- Terminali açın.
- TLP'yi yüklemek için aşağıdaki komutu girin:
Kod:
bash
     sudo apt install tlp tlp-rdw
- TLP'nin otomatik olarak başlamasını sağlamak için:
Kod:
bash
     sudo tlp start

2. lm-sensors Kurulumu:
- Hangi bileşenlerin sıcaklıklarını kontrol edeceğinizi belirlemek için lm-sensors'ü yükleyin:
Kod:
bash
     sudo apt install lm-sensors
- sensors-detect komutunu çalıştırarak sensörleri ayarlayın:
Kod:
bash
     sudo sensors-detect
- Komutun sorularına yanıt verin ve gerekli olanları onaylayın.

3. Fan Kontrol Yazılımı Yükleme:
- fancontrol yükleyin:
Kod:
bash
     sudo apt install fancontrol
- Fan kontrol yapılandırmasını oluşturmak için:
Kod:
bash
     sudo pwmconfig
- Bu, varsayılan ayarları kullanarak bir yapılandırma dosyası oluşturacaktır.

4. Fan Kontrolü Başlatma:
- Aşağıdaki komutu kullanarak fan kontrolünü başlatın:
Kod:
bash
     sudo service fancontrol start

5. Yeniden Başlatma:
- Tüm ayarların aktif olabilmesi için sistemi yeniden başlatın.

6. Fan Kontrolünü İzleme:
- Fan hızı ve sıcaklıkları kontrol etmek için terminalde şu komutu kullanabilirsiniz:
Kod:
bash
     sensors

Bu adımları izledikten sonra, fan sesi sorunlarınızda bir azalma görmelisiniz. Eğer hala problemler devam ederse, detaylı teknik bilgi için ek bilgiler sağlayabilirsiniz.