5481

Uzman
Makaleler
5
Merhaba, Linux'u kullanmayı çok bilmiyorum baştan belirteyim.
.ZIP uzantılı bir oyun indirdim Linux'da native olarak çalışan. Klasöre çıkardım içerisindeki çalıştırılabilir kurulum metin dosyasını (appimage oluyor sanırım ismi) terminal ile çalıştırdım bir şey olmadı, düz olarak çalıştırdım yine kurulum ekranı çıkmadı.

Nasıl kurmam gerekiyor? Terminalden bir komut mu girmem gerekiyor dosyayı çalıştırmak için?
nb.webp

Son düzenleme:
Çalıştırabilir değil galiba.
Dosyanın bulunduğu dizinde terminali açın ve
chmod +x uygulamaadı.AppImage diyin.
Sonra da iki tık yaparak çalıştırabilirsiniz.

Merhaba, Linux'u kullanmayı çok bilmiyorum baştan belirteyim.
.ZIP uzantılı bir oyun indirdim Linux'da native olarak çalışan. Klasöre çıkardım içerisindeki çalıştırılabilir kurulum metin dosyasını (appimage oluyor sanırım ismi) terminal ile çalıştırdım bir şey olmadı, düz olarak çalıştırdım yine kurulum ekranı çıkmadı.

Nasıl kurmam gerekiyor? Terminalden bir komut mu girmem gerekiyor dosyayı çalıştırmak için?
Eki Görüntüle 138668
Linuxda her programin uzantisi olmaz cunku Linux uzantilari degil, dosyayi calistiran programi ve dosyanin basindaki header yaziyi (tepesinde abi bu bash dosyasi ya da java dosyasi diye yazar mesela) sallar.

Bu sekil bir dosya aldiginda sag tiklayip program olarak çalıştır demen lazim fakat eger o secenek gozukmuyorsa ozellikler menusune girip (sag tik menusundeki) oradan izinler kismina gelmelisin ve calistirilabilirlik tikini acmalisin.

Yok eger o secenek yoksa terminalde o dizine girip chmod +x MultiMC (ya da calistirmak istedigin dosya neyse) onun tam adini yazmalisin.

Çalıştırabilir değil galiba.
Dosyanın bulunduğu dizinde terminali açın ve
Chmod +X uygulamaadı.AppImage deyin.
Sonra da iki tık yaparak çalıştırabilirsiniz.

Linux'da her programin uzantisi olmaz cunku Linux uzantilari degil, dosyayi calistiran programi ve dosyanin basindaki header yaziyi (tepesinde abi bu bash dosyasi ya da Java dosyasi diye yazar mesela) sallar.

Bu sekil bir dosya aldiginda sag tiklayip program olarak çalıştır demen lazim fakat eger o secenek gozukmuyorsa ozellikler menusune girip (sag tik menusundeki) oradan izinler kismina gelmelisin ve calistirilabilirlik tikini acmalisin.

Yok eger o secenek yoksa terminalde o dizine girip chmod +X MultiMC (ya da calistirmak istedigin dosya neyse) onun tam adini yazmalisin.

Binary Tarball (64-bit) Yazan dosyayı kurmaya çalışıyorum .deb uzantılı değil .tar.gz uzantısı var (ZIP dediğim bu) multi MC'nin modlu forkunu indirmeye çalıştığım için .deb uzantılı olanı kuramıyorum.

Dediğiniz şeyleri deneyeceğim, teşekkürler.

Son düzenleme:
Var hocam fakat deb olanı kuramıyorum nedeni bu uygulamanın forklanmış, modlanmış versiyonunu kuruyorum onda da .deb seçeneği yok. Üsteki sayfayı örnek için atmıştım.

Edit: sanırım olayı anladım derlenmemiş paket indirmişim bunu .deb uzantısına dönüştürmem gerekiyor yani derlemem gerekiyor.
Iki gozum hocam derlemeni gerektiren bir sey yok, deb de sadece farkli bir tur sikistirilmis klasor, amaci sisteme hangi dosyayi nereye firlatacagini anlatmak olan.

Senin sorununda ise hic bir sey geremiyor, sadece dediklerimi eyle.

tar.gz olanı arşivden çıkarmanız lazım. Sonrasında dosyaları uygun konumlara atılmalı, ama atmadanda çalışabilir. İçerisinde bir .desktop dosyası olabilir; bununla oyunu başlatabilirsiniz ya da bir tane çalıştırılabilir dosya olacaktır; onunla da başlatabilirsiniz.

Binary Tarball (64-bit) Yazan dosyayı kurmaya çalışıyorum .deb uzantılı değil .tar.gz uzantısı var (ZIP dediğim bu) multi MC'nin modlu forkunu indirmeye çalıştığım için .deb uzantılı olanı kuramıyorum.

Dediğiniz şeyleri deneyeceğim, teşekkürler.
Bu ZIP dosyası olmuyor, bu arşiv dosyası oluyor. Farklı arşiv dosyası uzantıları var; bu da onlardan birisi, özellikle Linux'ta daha yaygın.

.deb uzantılı dosyayı apt ile yüklemek mümkün diye biliyorum.
Kod:
sudo apt install /file/to/path/dosya.deb

Son düzenleme: