Ben genel olarak Cinnamon masaüstü ortamını sevmiyorum. Benim en sevdiğim masaüstü ortamı KDE Plasma. KDE'nin varsayılan resim görüntüleyicisi olan Gwenview'da birçok düzenleme özelliği mevcut, buna kırpma da dahil. GNOME'da ise uzun süre boyunca varsayılan resim düzenleyicisine kırpma özelliği gelmemişti, daha geçtiğimiz aylarda eklediler.
Bu yüzden KDE Plasma'yı çok daha fazla seviyorum.
Linux Mint'e gelince, yeni başlayanlara sıkça tavsiye edilmesine rağmen bence birçok eksiği olan bir dağıtım. Sırf Linux Mint ekibinin sunduğu masaüstü ortamı seçeneklerini beğenmediğiniz için KDE Plasma falan kurmaya çalışırsanız yandınız! Çünkü Linux Mint'e KDE Plasma kurunca sistem mahvoluyor. Sadece KDE Plasma berbat çalışmakla kalmıyor, varsayılan Cinnamon masaüstü ortamı da sapıtıyor. Linux Mint sırf "Snap yok ağğğbi" diye övülen, en fazla ortalama olabilecek bir dağıtım bana göre.
Genel olarak Ubuntu tabanlı hiçbir dağıtımı sevmiyorum. Ubuntu tabanlı dağıtımlarda birçok paket büyük Ubuntu sürüm yükseltmelerinde güncelleniyor. Mesela Ubuntu 24.04 sürümü geliştirilirken bir paketin 3.8.x sürümü olduğunu varsayalım. Bu durumda Ubuntu 24.04'te de o 3.8 sürümü yer alacaktır. Ondan sonra 3.9, 3.10 gibi sürümler çıksa da Ubuntu 24.04'te 3.8 sürümü ile devam edersiniz, ta ki 26.04 çıkana kadar. 26.04 çıktığında ise Freeze öncesi en son sürüm hangisi ise o sürüme geçilir. Bu da bazı ara sürümlerde gelen yenilikleri almak için yeni Ubuntu sürümünü beklemeniz anlamına gelir.
Ben şahsen Rolling Release dağıtımları daha çok seviyorum (Arch tabanlı dağıtımlar gibi). Şu anda da aktif olarak CachyOS kullanıyorum.
Tabii yeni başlayan bir kullanıcının Rolling Release dağıtım kullanması pek de iyi olmayabilir, bozulma gibi risklerden dolayı. Fakat CachyOS'te Btrfs Snapshot sistemi varsayılan olarak kullanıldığı için böyle bir durumda anında sistemi tekrar çalışır hale getirebiliyorsunuz.
@Recep Baltaş, peki siz Linux Mint yerine başka bir dağıtıma geçecek olsanız hangi dağıtımı kullanırdınız? Arch Linux tabanlı dağıtımları tercih eder miydiniz?