Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 30 Ocak 2025
- Makaleler
- 14
Bunları benim gibi komut satırı (CLI ekranları) görüp duran birine yazarsan mantıklı olur. Ama hiç deneyimlememiş birine yazarsan korkup kaçar. Hiç gerek yok. İyice masaüstü ortamlarını deneyimlemesi gerek.Dediğim sıradan giderse sırtı yere gelmez. UNIX sistemlerin arkasındaki fikir bu ve bu fikirler asla değişmeyeceği için diğer şeyleri öğrenmesi de inanılmaz kolay hale gelecektir.
İlk paragraftaki tool'ların yarısını zaten bir dosyayı modifiye etmek için kullanacak, geri kalan kısmında da zamanla o mesaja hak verecek. Bence güzel bir mesaj oldu bu yüzden.![]()
kyo
Uzman
Merhaba, dediklerinizden hiçbir şey anlamadım. Büyük ihtimal yanlış anlaşıldım, gerçekten hiçbir şey bilmiyorum.USB'ye kurduğun random bir dağıtımla cd, cp, dd, mv, rm, touch, cat, echo, chown, chmod gibi komutlarla dosya yönetmeyi öğrenebilirsin. UNIX sistemler zaten dosyaları birden çok kullanıcının yönetmesi amacıyla yapılmış işletim sistemleri olduğu için, bu kısmı halledince büyük bir kilometre taşı koyarsın. (İpucu: Terminal'e man komutismi yazarsan, komutla alakalı ihtiyacın olan çoğu şey önüne çıkacaktır. Örneğin, "man cd" yazarsan sana cd komutunun kullanımı konusunda yardımcı olacaktır.)
Dosya yönetimini ve "pipe" mantığını anlayınca gerisi zaten regex bilmenle alakalı olan tool'lar; awk, sed, grep gibi tool'lardan bahsediyorum. Bir de ekstra bir iki tool kalıyor; chroot, sudo (detaylarıyla) vs.
Bunların hepsi senin deneme/yanılma ve internetten araştırma becerilerine bağlı olarak belli bir süre içinde oturacak, bu yüzden sabırlı bir şekilde bu bahsettiğim tool'ları bahsettiğim sırayla öğrenebilirsin.
Zamanla bu bilgilere ek birkaç bilgi daha öğreneceksin. "Everything is a file" felsefesi, cihazların ve klasörlerin de aslında sadece bir dosya girdisi olması, rastgele değerler üretmek için /dev/random kullanmak vs...
Kolay gelsin!
Tamam, çok teşekkür ederim.Sanal bilgisayar ile bazı dağıtımları denemeni kesinlikle öneririm. Ubuntu'yu hiç sevmem ama gerekirse onu da deneyimleyebilirsin. Hem sanal bilgisayar kullanırken Terminal'e komutlar girmek seni korkutmasa gerek.
Yeni bir kullanıcı için çok fazla ayrıntı olmadı mı?
Çok teşekkür ederim, yarın bir şeyler deneyeceğim. Yazılıma başlamadan önce öğrenmemin iyi olacağı söylenmişti. Bu yüzden öğrenmek istiyorum.Linux öğrenilecek pek bir şey yok. Windows gibi dümdüz kullanmaya başlıyabilirsin. Uygulamaları terminal ve App Store'undan indirebilir. Hızlıca kullanmaya başlayabilirsin. Ayrıca her seferinde formatlamana gerek yok. Masaüstü ortamını değiştirebilirsin. Linux Mint Cinnamon önerimdir.
- Makaleler
- 14
Yazılım diline göre değişir.Yazılıma başlamadan önce öğrenmemin iyi olacağı söylenmişti.
Ben linux mint ile başlamıştım. Zorin OS ilede başlayabilirsin ama sorun yaşayanlar var linux mint en sıkıntısız olanı yeni kullanıcı için en iyisiAnlatılanlar kadar dinledim ancak pek bir şey anlamadım. Linux'un genel terimlerini, kullanımlarını, dağıtımlarını, kısaca bilmem gereken basit şeyleri öğrenmek istiyorum. Ayrıca hangi dağıtımı kullanmalıyım? Ubuntu güzel duruyor ancak Windows'tan geçişte alışamayabilirim diye endişeleniyorum. Kubuntu ve Linux Mint'e de baktım. Siz ne önerirsiniz? Bu arada yanlış bilmiyorsam Yusuf İpek Linux hakkında bir şeyler anlatıyordu, önerdiğiniz videosu var mı?
KakaoluKekAdam
Yetkin
Linux Mint öneririm. Ben de Linux kullanmayı başlayınca alıştım sen de alışısın.Anlatılanlar kadar dinledim ancak pek bir şey anlamadım. Linux'un genel terimlerini, kullanımlarını, dağıtımlarını, kısaca bilmem gereken basit şeyleri öğrenmek istiyorum. Ayrıca hangi dağıtımı kullanmalıyım? Ubuntu güzel duruyor ancak Windows'tan geçişte alışamayabilirim diye endişeleniyorum. Kubuntu ve Linux Mint'e de baktım. Siz ne önerirsiniz? Bu arada yanlış bilmiyorsam Yusuf İpek Linux hakkında bir şeyler anlatıyordu, önerdiğiniz videosu var mı?
Reend
Üstün
Normal günlük kullancıysan Linux'un inciğini cıncığını öğrenmene gerek yok. He programlama için lazım olur demişsin. Oda programlama diline göre değişir. Daha yazılıma başlamamışsın zaten, aceleye gerek yok.