Çözüldü Linux USB boot "Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found" hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cengiz

Uzman
Linux kuracaktım, beceremedim, EFI sistem bölümünü falan sildim (yani sanırım bundan dolayı oluyor, emin değilim), USB'yi tekrar boot edecekken bu hatayla karşılaşıyorum. Ne yapmam lazım?

Çözüm
mmx64.efi, yani MokManager, Bootloaderları "imzalamak" için kullanılan bir utility. Bu arkadaş, boot işlemi için her şey hazır olduğunda grubx64.efi yi otomatik olarak yürütüyor (ya da adı her ne olarak kaydedilmişse)

grubx64.efi ise GRUB Önyükleyicisi, yani kullandığınız Live CD'de Linux'u boot etmekle sorumlu olan araç diye tanımlayabiliriz.

Bu hatayı çözmek için, grubx64.efi dosyasını mmx64.efi dosyasının yerine kopyalarsanız, direk MokManager'e başvurulmadan boot edilebilir kılarsınız Linux'u. Bu da, şu an sisteminizde Windows kurulu olduğu için öncelikle Windows üzerinden bu rufus ile isoyu yazdirmis oldugunuz USB'ye erişmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Bunun için öncelikle Windows'u boot edip Disk Management'i açın. Sonra USB'niz takılıyken USB'ye ait efi partition'una sağ tıklayın ve Change Drive Letter and Paths.... seçeneğini tıklayın ve partisyona bir harf atayın. Adımları tamamladıktan sonra USB'nin efi partisyonu file explorerda görünür olmalı. İşe yaramazsa diskpart da kullanabilirsiniz.

Partisyona file explorer'dan eriştikten sonra, EFI/boot/ dizini içerisindeki grubx64.efi dosyasını mmx64.efi adıyla aynı dizine kopyalayın. Daha sonra tekrar boot etmeyi deneyin. Takıldığınız yerde sorabilirsiniz, ayrıca bu çözüm size komplex geldiyse son çare olarak da deneyebilirsiniz.

Secure boot aktif ise kapatmanızı tavsiye ediyorum ayrıca.
İsmini yanlış hatırlamış olabilirim. Sekmenin adı aklıma gelmyor. Eğer "F12 boot menu" seçeneğini bulamadıysanız BIOS'tan bir ekran fotoğrafı atabilir misiniz?

@Hasan Merkit, hocam bulamadım değil, gerçekten yok F12 boot menü sekmesi. Bazı bioslarda gizli ayar oluyor onu açmak lazım sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
mmx64.efi, yani MokManager, Bootloaderları "imzalamak" için kullanılan bir utility. Bu arkadaş, boot işlemi için her şey hazır olduğunda grubx64.efi yi otomatik olarak yürütüyor (ya da adı her ne olarak kaydedilmişse)

grubx64.efi ise GRUB Önyükleyicisi, yani kullandığınız Live CD'de Linux'u boot etmekle sorumlu olan araç diye tanımlayabiliriz.

Bu hatayı çözmek için, grubx64.efi dosyasını mmx64.efi dosyasının yerine kopyalarsanız, direk MokManager'e başvurulmadan boot edilebilir kılarsınız Linux'u. Bu da, şu an sisteminizde Windows kurulu olduğu için öncelikle Windows üzerinden bu rufus ile isoyu yazdirmis oldugunuz USB'ye erişmeniz gerektiği anlamına geliyor.

Bunun için öncelikle Windows'u boot edip Disk Management'i açın. Sonra USB'niz takılıyken USB'ye ait efi partition'una sağ tıklayın ve Change Drive Letter and Paths.... seçeneğini tıklayın ve partisyona bir harf atayın. Adımları tamamladıktan sonra USB'nin efi partisyonu file explorerda görünür olmalı. İşe yaramazsa diskpart da kullanabilirsiniz.

Partisyona file explorer'dan eriştikten sonra, EFI/boot/ dizini içerisindeki grubx64.efi dosyasını mmx64.efi adıyla aynı dizine kopyalayın. Daha sonra tekrar boot etmeyi deneyin. Takıldığınız yerde sorabilirsiniz, ayrıca bu çözüm size komplex geldiyse son çare olarak da deneyebilirsiniz.

Secure boot aktif ise kapatmanızı tavsiye ediyorum ayrıca.

Son düzenleme:
Çözüm

@Qnix, hocam dediğinizi şu an yaptığım şey olmazsa deneyeceğim. Secure Boot'u kapatınca ekran Mok'a gelmedi bile. Şimdi ISO'yu USB'ye kopyalıyorum ve deneyeceğim. Olmazsa dediğinizi uygularım.

@Qnix, hocam Secure Boot kapatınca Linux Mint arayüzü açıldı diski sil Linux dağıtımını kur dedim ve sonuç...ne yapmam gerek?

@Qnix, tamam hocam hallettim, neredeyse 12 saatlik uğraştan sonra. Şu an kurabiliyorum Mint'i. Nasıl mı hallettim? Secure Boot kapattım ve ISO'yu Rufus ile yazdırdım(ISO yansısı modunda.)Sonuç olarak yükleyebiliyorum. Destekleriniz için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ekran görüntüleri paylaştı.
Normalde Lenovo bilgisayarlarda bahsettiğim seçenek olur ama siz de olmaması ilginç.

Demek ki önceki denediğiniz dağıtım imzasız çekirdek kullanmış. Hâlen çekirdek imzalamayan ve bu yüzden Secure Boot desteklemeyen dağıtımlar var demek. Harika.

Bunun listesini tutacağım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…