Rehber Linux uyumlu donanım seçme rehberi

Bayağı zayıf bir içerik olmuş.

Intel işlemcilerde kullanılan intel_pstate sürücüsü sadece 2 güç modunu destekliyor: Performans ve güç tasarrufu. Dengeli mod yok. Hibrit mimaride olmayan işlemciler için eski sürücüyü devreye almak bunu ufak bir performans kaybıyla çözüyor ama hibrit mimari için güncel pstate sürücüsünü kullanmak şart.

Intel GPU’larda genellikle sürücüyü ve kodekleri elle kurmak gerekiyor. Sürücü kurulu olsa bile önemli özellikler pasif olabiliyor.

Klavye ve fare konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Her markanın her modeli destekleniyor diye bir şey yok.

WiFi ve Bluetooth konusu da önemli. En erken 1 senelik kartlar düzgün çalışıyor genelde. Intel desteklediğini söylese de bazı modellere özel firmwarei elle kurmak gerekebiliyor.

Thunderbolt, ses kartları, fan kontrolleri gibi şeylere girmiyorum bile.

Ben de en uyumlu donanımlar listelendi diye sevinmiştim konuyu görünce.

yine de yorumunuz için teşekkür ediyorum. dediklerinizi dikkate alarak daha detaylı bir iş çıkarmaya çalışacağım

Linux tarafında Nvidia her yeni güncellemeyle daha iyi hale geldi. Son bir yıldır her sürümde büyük iyileşme sağlandı.
Şu an Wayland ile Nvidia 580.105.08 kullanıyorum.

Henüz bazı kişilerde yaşanan vrr sorunları tam anlamıyla çözülemedi (multiple monitor)
Dx12 kullanan oyunlarda yaşanan performans kaybı çözülmedi.

Muhtemelen bu v.b. sorunlar çok kısa süre içerisinde çözülecektir.

---------------

NixOS 25.05 XXX.XX Nvidia sürümü kullanıyor gibi tanımlamak doğru olmayacaktır. Bunu çok rahat override ile halledebilirsiniz - sabit bir sürümü manuel tanımlayabilirsiniz.
Ayrıca NixOS 25.11 yayınlandı.
Zaten NixOS kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu unstable kullanıyordur , oldukça kararlı bir şekilde çalışıyor ve her zaman güncel paketleri kullanıyor.

Peki Debian Sid nasıl olur? Nvidia için Debian kurmayın demişsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…