Linux ve OBS sorunları

Makaleler
104
Yer
İstanbul
Fedora 44'te sadece girişteki pencereyi alıyordu ve bu yüzden birçok videom patates oldu. Şimdi CachyOS'ta oturum kapatıp açınca Pipewire çökmesi yetmezmiş gibi oturum kapatıp açmadığım halde bazı OBS kayıtlarımda sadece siyah ekran var ve geç fark ettim. Yaklaşık 7 videom çöp olmuş. Videoda anlatacağım bazı şeyler için kaydı nerde diye sorar toxic kitle. Yok! Çünkü Linux'ta OBS ile kayıt almak bile Rus ruleti gibi.

Linux derme çatma bir ev kurmak gibi. Alta beton bir kernel atıyorsun. Üstte Wayland, pipewire, X11, KDE, GNOME falan halay çekiyor işte. Sen de o esnada programları çalıştırmaya çalışıyorsun, güncelleme geldikçe mutlu oluyorsun. Neyse, 7 sayfa yazı yazdım CachOS GNOME ile ilgili. Hafta sonu vakit bulursam CachyOS KDE kurcam. Millete yaranıcam diye yala yala bitiremediler Linux'u. Ulan CachyOS güncelleme sürecinde yaklaşık 6 kere falan Enter'a basıyorsun.

Neyse, Linux kullanmaya devam edicem ama AMD kullanıp AMD'nin sorunlarını sponsor kaybetmeyi göze alarak eleştiren adam gibi Linux kullanıp Linux kitlesinden linç yemeyi umursamayarak sorunlarını da söyleyeceğim. Devamke!

Bazen bana da Windows'un yanina bir de Linux kurayim, farklilik olur belki perileri geliyor. Sonra kuruyorum, yok BIOS ayarlarindan Secure Boot ayarla, yok kullandigim yazilimlari kur (bazilari Arch tabaninda yok FortiVPN gibi) derken bir yerde saçma sapan patliyorum. Hiçbir zaman istedigim gibi bir seyleri ayarlayamadim. Sonra diyorum ki Windows'a sovup sayiyoruz ama gercekten hiçbir zaman bu kadar ugrastirmadi beni.

Hadi programi gectim cok temel sistemsel seylerde daha yeni kurdugum sistem cokmeye basliyor. Daha yeni kurdum kardesim nereye cokuyorsun.

Genellikle hep konularinizi goruyorum. Videolarinizi da takip ediyorum. O kadar basit seyler var ki cozmeye calistiginiz anlatamam. Linux kullananlar hemen burayi soyle yapabilirsiniz, burayi bu kodla ayarlayabilirsiniz vs. cevap veriyor. Tamam da bu kadar basit bir sey icin ben niye kafa patlatip duzeltmek icin ugrasiyorum. Yil 2026? Son kullanici olarak niye forum forum gezmem gerekiyor basit bir ozellik icin?

Ayni sorunlardan muzdarip olduktan sonra sonunda Debian stabilitesiyle yillardir huzurlu bir hayat yasiyorum.

30 FPS olmasi sorun degilse kendi video kaydedicisini kullanabilirsin abi. PrtScr tusuna basip videoyu sec.
Sistemde gerekli medya kodekleri eksik degilse donanim hizlandirmali AVC MP4 kayit yapiyor.

Bir Android'e bakın bir de GNU/Linux'a. İkisi de Linux he.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…