Linux tabiki. Donanımı gereksiz yere yoran, sistemi ağırlaştıran arka plan işlemleri yok. Belli bir noktaya kadar yükü hafifletirsiniz ama asla bir Linux hafifliği sağlayamazsınız. Debloat yaparım falan demeyin. İstediğiniz kadar debloat yapın. Sonuçta kapalı kaynak olduğu için bir noktaya kadar müdahale edebilirsiniz. Linux'taki gibi derin seviyede müdahaleye sistem izin vermez. Dolayısıyla bir Linux esnekliği ve özgürlüğü bulamazsınız. En basitinden bir klasörün rengini bile değiştiremiyorsunuz, masaüstü ortamını değiştiremiyorsunuz. Size sunulanlarla yetinmek zorundasınız. Oysa Linux uçsuz bucaksız bir deniz gibidir. İstediğin gibi kişiselleştir, özelleştir, kendine ait bir şey yap. 8 GB bilgisayarda Windows işkencedir ama Linux'u rahat ve sorunsuzca kullanabilirsiniz. Ayrıca dünya üzerindeki süper bilgsayarların tamamında neden Linux yüklü acaba? Bir tanesinde bile Windows, macOS, UNIX, BSD gibi sistemler göremezsiniz. Tamamı Linux'tur.

Son düzenleme:
Windows daha ağır olsa da gözden kaçan nokta var. Linux'tan kullanımı daha kolay, her uygulama ve oyunun desteği var ve ekosistemlerle daha uyumlu.
Eğer bunlar önemsizse Linux kesinlikle muazzam bir seçenek. Evet Linux'un da kullanımı zor değil ancak Windows'a göre zor kalıyor bana göre.

Windows ağır değil. Yazılımcı veya özel olarak uğraştığı işten dolayı Linux kullananların dışında standart 'günlük' kullanıcı için Linux çöp oğlu çöptür.

Burda çoğu kişiyi incitebilir ama küçümsemek için yazmıyorum bunu; donanımı çok eski olan cihazlara kurulabilir güncel Windows'a yetemediği için. Parası olan Windows kullanır.

Mint cinnamon ile başladım, fedora ve çeşitli dağıtımlar kurdum iş laptopuma ve sonuç berbattı. En basitinden birebir uyumlu olan 4500U işlemcisinin touchpadi tarayıcıda ileri geri ve aşağı yukarı fonksiyonu çalışmıyordu terminalden masaüstüne simge eklemişti touchpadi düzeltmek için ki bakım bu cihaz yani Thinkpad E15 Gen2 4500U işlemcili, Linux ile çok uyumluydu donanım olarak.

İşin özü, çok eski donanıma kurulabilir. Standart kullanıcı için eğer donanımı yeterliyse Windows Linux'u ezip geçer.

33 yaşındayım daha buraya yorum yapablae doğmadığında Win98 ve belki de daha eskilerini kullandım. Windows'ta hiç sorun yaşamadım ama Linux 2 ay canımdan bezdirdi. Sürekli bir hata, yapay zekaya sor, sonra terminale kod yaz. Laptopa 24 GB RAM yaptım Windows 11 LTSC baba ile devam ediyoruz.

Herkes birinin diğerinden bariz bir şekilde üstün olduğu bir konu, özellik vb. yazsın.
Kullanıcı amaçlarına göre değişmekle beraber Linux'u daha çok seviyorum ancak 4 yıldan sonra offline kurulum Windows + bloatware ve telemetri temlzliği sonrası Windows kafamın daha rahat olduğu bir işletim sistemi olduğunu söylemeliyim. Lakin bilgisayar benim gibi hissettirmiyor :(

Sırf güncelleme yapmaya zorlamadığı için ve neyi güncelleyeceğini açıkça belirttiği için Linux tarafını daha beğeniyorum, şu an tamamen üşengeçlikten Windows kullanıyorum. Şimdiye dek Mint, Debian, Fedora, Manjaro, EndeavourOS, CachyOS, Clear Linux kullandım ve genel olarak memnun kaldım.