Merhaba Linux'a geçilir mi? Sorularımı soracağım, cevaplayanlara şimdiden teşekkürler.
  1. Öncelikle Windows 11 kullanıcısıyım ve tüm oyunlar Steam veya Epic Games gibi platformlardan oynuyorum. Linux'ta da Steam'den istediğim oyunu oynayabilir miyim?
  2. Sistemime göre en iyi Linux hangisidir? Windows 11 rahat kaldırıyor. (Vega 7 5500U 8 GB RAM)
Oyun amaçlı kullanıcaksanız en iyi dağıtım CachyOS. Fakat Arch tabanlı olmasından ötürü ve grafik arayüzünü mauel olarak kurmanızdan kaynaklı zorlanabilirsiniz. Bu durumda en iyi tercih Bazzite Linux.

@Jack İşte, Linux'ta ASUS Zenbook'lar için tool bile yazdım, Windows'taki MyASUS'tan daha iyi kontrol ediyorum. Linux veya open source düşmanı değilim. Uzun süre Linux kullandım, hala da kullanıyorum ama ve lakin ki oyun oynayan adamın Linux'ta işi yok. Bunu anlaması zor değil.

Proton da kullandım, WINE da. Windows'taki kadar rahat ve pratik değiller. Bu böyle. Konu sahibi istiyorsa geçebilir, deneyebilir ama Windows oyun oynama konusunda her zaman çok daha güçlü bir seçenek olacaktır.

Sizin dediğiniz düz tornavidayla yıldız vida sökülür demek. Evet, sökülür ama ne gerek var?
Estağfurullah hocam Linux düşmanısınız demedim, konularınızı görüyorum zaten :)

Bahsettiğim şey 3-4 program çalıştırmanın bu kadar zor olmaması. Kullanıcıya "Linux geçme oyun oynayacak adamın yeri değil." demeklik bir şey değil. Crack kullanmıyorsanız (Ki onları da çalıştırıyor bazı durumlarda) mağazalarda dahil olmayan oyunları Steam kütüphanesine ekleyerek Proton ile tek tıkla çalıştırabiliyorsunuz. Epic Games'in alternatifi olan Heroic Games, Windows'ta Epic Games'ten daha iyi çalışıyor. Yani Epic'ten kötü denilebilecek bir yazılım değil ki Wine, Proton, Coffe gibi birçok şeyin arayüz kısmını kolaylaştırıyor. Arkadaş zaten Steam ve Epic kullanacakmış, pratiklik farkını düşünecek kadar zor bir şey yapılmıyor zaten doğru distro seçilirse bu durumda.

Bence bu durum yıldız tornavida kullanmak değil de, LTT tornavida (Reklam değil :D) kullanmak gibi bir şey.

Estağfurullah hocam Linux düşmanısınız demedim, konularınızı görüyorum zaten :)

Bahsettiğim şey 3-4 program çalıştırmanın bu kadar zor olmaması. Kullanıcıya "Linux geçme oyun oynayacak adamın yeri değil." demeklik bir şey değil. Crack kullanmıyorsanız (Ki onları da çalıştırıyor bazı durumlarda) mağazalarda dahil olmayan oyunları Steam kütüphanesine ekleyerek Proton ile tek tıkla çalıştırabiliyorsunuz. Epic Games'in alternatifi olan Heroic Games, Windows'ta Epic Games'ten daha iyi çalışıyor. Yani Epic'ten kötü denilebilecek bir yazılım değil ki Wine, Proton, Coffe gibi birçok şeyin arayüz kısmını kolaylaştırıyor. Arkadaş zaten Steam ve Epic kullanacakmış, pratiklik farkını düşünecek kadar zor bir şey yapılmıyor zaten doğru distro seçilirse bu durumda.

Bence bu durum yıldız tornavida kullanmak değil de, LTT tornavida (Reklam değil :D) kullanmak gibi bir şey.
Bence Linux en iyi işletim sistemi, lafım yok. Yalnızca geliştiriciler iyi destek vermiyor. Yoksa Gnome, Windows 11'in arayüzüne bin basar.

@Jack İşte, denemek bedava. Ben memnun kalmamıştım. Basit adamım, 20 yıllık BioWare RPG'leri oynarım.
Şu anda ortalama bir şekilde çalışıyor. Fakat yetersiz. Windows ile aralarında ortalama 3-5FPS farkı oluyor çoğu oyunda. Fakat gidip Windows'a optimizasyon çekmek daha mantıklı bence. Böyle bir şey yaptığınız zaman Windows ortalama 30FPS fark atıyor zaten.

(Sadece CS2 için değil.)

Burada yazılanlara bakma Linux Mint kur geç eğer beğenmezsen yapacağın tek şey bir saatini ayırıp format atmak o kadar

Mint iyi bir dağıtım değil.

Bence Linux en iyi işletim sistemi, lafım yok. Yalnızca geliştiriciler iyi destek vermiyor. Yoksa Gnome, Windows 11'in arayüzüne bin basar.
Hem fikirim. Adamlar zaten Gnome'u çalmışlar.

Screenshot From 2025-08-23 15-09-27.webp

Şu anda ortalama bir şekilde çalışıyor. Fakat yetersiz. Windows ile aralarında ortalama 3-5FPS farkı oluyor çoğu oyunda. Fakat gidip Windows'a optimizasyon çekmek daha mantıklı bence. Böyle bir şey yaptığınız zaman Windows ortalama 30FPS fark atıyor zaten.

(Sadece CS2 için değil.)

Mint iyi bir dağıtım değil.

Hayır yani insanlar gidip denemek istiyor bırakın denesin zaten kendi konfor alanından çıkıp bir şey denemek istiyorsa oynadığı oyunda 100 FPS almak yerine 95 fps almasını da muhtemelen çok önemsemiyordur.

Mint iyi bir dağıtım tarayıcının ofis programına ihtiyaç duyabileceğiniz temel hersey yüklü geliyor şimdiye dek 20 tane filan linux dağıtımı denedim ve mint her zaman en sorunsuz oldu.

Mint iyi bir dağıtım tarayıcının ofis programına ihtiyaç duyabileceğiniz temel hersey yüklü geliyor şimdiye dek 20 tane filan linux dağıtımı denedim ve mint her zaman en sorunsuz oldu.
Mint yeni kullanıcı için çok kötü özelleştirmelere sahip ve ağır bir dağıtım. Fedora, CachyOS tarzı main dağıtımımlarıma kıyasla aşırı hantal.

Mint yeni kullanıcı için çok kötü özelleştirmelere sahip ve ağır bir dağıtım. Fedora, CachyOS tarzı main dağıtımımlarıma kıyasla aşırı hantal.
Çok kötü özelleştirmelere sahip derken ne dediğini anlamadım düz cinnamon işte beğenmediyse xfce sürümü de var Ram kullanımı konusunda ise diğer dağıtımları çok bir farkı yok benim cihazında dağıtım veya masaüstü ortamı fark etmez ram kullanımı boştayken 1 GB ile 2 GB arası.

Çok kötü özelleştirmelere sahip derken ne dediğini anlamadım düz Cinnamon işte beğenmediyse Xfce sürümü de var RAM kullanımı konusunda ise diğer dağıtımları çok bir farkı yok benim cihazında dağıtım veya masaüstü ortamı fark etmez RAM kullanımı boştayken 1 GB ile 2 GB arası.

Hocam, KDE ve GNOME'u insanlar seviyor çünkü masaüstünü istediğin gibi yapabilirsin. Cinnoman'da ise bu tarz bir şey olsa bile berbat. Üstüne masaüstü olarak da çok kötü. Daha modern bir arayüze geçmeleri lazım.

RAM kullanımından ziyade hissedilir yavaşlıktan bahsediyorum. CachyOS'in kendine özel optimizasyonlara sahip bir çekirdeği olduğu için inanılmaz iyi ve üstüne Ananicy CPP ile de aynı şekilde optimizasyonlara sahip. Fedora ise GNOME arayüzünün akıcılığından ötürü çok hızlı hissettiriyor. Mint ise bu konularda aşırı hantal kalıyor.

Ek: Lütfen artık Mint önermeyin. Adamlar kaç güncellemeden beri Cinnoman'ı bir modernleştirmediler. Sırf görünümden ötürü bile Linux'tan Windows'a geçenler var.