yusfucuklar321 2

Uzman
Arkadaşlar, Linux'a geçtim. Yeni bir sürü sorunum var. Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunlarım bunlar
1. Türkçe dil yapamıyorum, arayüz falan her şey Türkçe ama klavye hep İngilizce de @ tuşunu da Alt Ctrl ve Q tuşu ile koyamıyorum.
2. Yazılar çok bulanık, Windows'da bir ayar vardı, ekran yazı tipi kenarlarını düzelt diye, onun olmayan hali gibi.
3. Renk ayarlarını nereden yapabilirim? NVIDIA kullanıyorum.
4. PC'yi her açtığımda eski Windows açılıyor, yani açıyorum PC'yi, Windows Recovery ekranı geliyor her seferinde. Boot menüye girip SSD'mi seçmem gerekiyor. Ve seçtiğim zaman bu sefer Windows mu, Cachy OS mu diye soruyor ama dual boot yapmadım, kurarken diski sil dedim.
5. Ekran görüntüsü veya alıntısı aldığımda, Windows gibi, aldıktan sonra hemen Ctrl V yapıp görüntüyü yapıştıramıyorum bir yere veya CMD'de falan bazı yerlerde Ctrl C, Ctrl V komutları çalışmıyor.

Ekran Alıntısı: KDE'de ekran alıntısı aracı Spectacle'dır. Uygulamayı aç, ayarlarına gir ve "Görüntüyü otomatik olarak panoya kopyala" seçeneğini işaretle. Böylece alıntı aldığın an doğrudan Ctrl + V ile her yere yapıştırabilirsin.

Türkçe Klavye ve "@" İşareti Sorunu
Sistem Ayarları (System Settings) > Giriş Cihazları (Input Devices) > Klavye (Keyboard) yolunu izle.
Düzenler (Layouts) sekmesine geç. Listede İngilizce varsa kaldır veya Türkçe (Turkish) ekleyip en üste taşı.
Not: Linux'ta @ işareti standart olarak AltGr + Q kombinasyonuyla yapılır. Sol Ctrl + Alt + Q kombinasyonunu kullanmak istersen aynı menüdeki Gelişmiş (Advanced) sekmesinden "Sağ Alt tuşunu 3. seviye seçici yap" veya "Ctrl+Alt tuşlarını AltGr olarak kullan" seçeneğini aktif edebilirsin.

2. Bulanık Yazı Tipi (Font Rendering / Kenar Düzeltme)
Sistem Ayarları > Görünüm (Appearance) > Yazı Tipleri (Fonts) bölümüne gir.
Kenar Düzeltme (Anti-Aliasing) ayarını Etkin (Enabled) yap.
Alt Piksel İşleme (Sub-pixel rendering) seçeneğini RGB olarak ayarla.
Düzeltme Stili (Hinting style) ayarını Hafif (Slight) veya Orta (Medium) yaparak ekranına en net gelen seviyeyi seç ve uygula.
Ölçeklendirme kullanıyorsan: Ekran ve Ekran Kartı (Display and Monitor) altındaki kesirli ölçekleme (örneğin %125) yerine tamsayı ölçek veya yerel çözünürlük font boyutlandırması daha keskin görüntü verir.

Windows Recovery ekranının gelmemesi için BIOS'unuzdan Boot sırasını değiştirmeniz lazım. Boot Option #1'i CachyOS yaparsanız çözülecektir.