27294

Uzman
Selamlar.

Başlıkta belirttiğim gibi, yeni geçen kullanıcılar, ne alemdesiniz? Alışabildiniz mi? :)

Yaklaşık 2 aydır ZorinOS ile başlayan bir Linux sürecim oldu, artık kişisel bilgisayarımda dual boot kullanmaktansa 1 aydır ana işletim sistemi olarak ZorinOS kullanıyorum. Ben şahsen çok memnunum. Herhangi bir hata veya başka bir şey olmadı.

Özellikle ZorinOS 18 güncellemesi inanılmaz rahatlık getirdi diyebilirim, çok pencereli çalışmada bu kadar güzel bir şeye ihtiyacım olduğunu hiç bilemezdim.

Bu geçişi en çok kolaylaştıran yöntem de işlerimi programların alternatif versiyonlarını kullanma gereği duymadan yapabilme şansı oldu sanırım. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Linux güzeldir. Linux'u sevin. Şaka bir yana büyük bir kısım hala Linux'u sadece terminal aracılığıyla kullanılan ve oyun açmayan bir işletim sistemi sanıyor. Evinde bilgisayar olan herkesin en az 1 kere denemesini düşünüyorum. Pişman olmazlar.

Linux'u sadece terminal aracılığıyla kullanılan ve oyun açmayan bir işletim sistemi
O kadar işini dahi teknik üzerine yapan birisi olarak ben bile bir aralar öyle sanıyordum. Şimdi tam tersi oldu. Ön yargılı olmadan araştırmak gerekiyor.

Üstelik bir şey daha, ben biraz modifiye ettim görünüm olarak. Ne zaman iş yerime kendi cihazımı götürsem "Aaa ne kullanıyorsun böyle? Çok güzel gözüküyor lan. Bana da kursana." diyenler oluyor. :LOL:

O kadar işini dahi teknik üzerine yapan birisi olarak ben bile bir aralar öyle sanıyordum. Şimdi tam tersi oldu. Ön yargılı olmadan araştırmak gerekiyor.

Üstelik bir şey daha, ben biraz modifiye ettim görünüm olarak. Ne zaman iş yerime kendi cihazımı götürsem "AAA ne kullanıyorsun böyle? Çok güzel gözüküyor lan. Bana da kursana." diyenler oluyor. :LOL:

Daha da gelişirsen Linux konusunda Arch+Hyprland yapmanı öneririm. GNOME'a böyle şaşırıyorlarsa Hyprland'i görünce ağızları açık kalır 😉.

Linux güzeldir. Linux'u sevin. Şaka bir yana büyük bir kısım hala Linux'u sadece terminal aracılığıyla kullanılan ve oyun açmayan bir işletim sistemi sanıyor. Evinde bilgisayar olan herkesin en az 1 kere denemesini düşünüyorum. Pişman olmazlar.

Oyun konusu Proton sayesinde bir nebze çözüldü ama Adobe gibi şirketler Linux'u ciddiye almadığı sürece, bu OS bilgisayardan maddi olarak hayatını sürdürüp iş yapanlar için veya üniversiteler için hep bir ikinci bilgisayar hevesi olarak kalacak bence. Linux'un iş dünyasında yarı yolda bırakmayacak kadar desteklenmesi gerekiyor. İnsanlar LibreOffice veya onlyoffice ile işimi görüyorum sanıyor ama kurumsal bir ekosistemin içindeysen, o uyumluluk sorunları yüzünden yediğin fırçalar sana Linux'u sevdirmek yerine ondan nefret ettirir.

Oyun konusu Proton sayesinde bir nebze çözüldü ama Adobe gibi şirketler Linux'u ciddiye almadığı sürece, bu OS bilgisayardan maddi olarak hayatını sürdürüp iş yapanlar için veya üniversiteler için hep bir ikinci bilgisayar hevesi olarak kalacak bence. Linux'un iş dünyasında yarı yolda bırakmayacak kadar desteklenmesi gerekiyor. İnsanlar LibreOffice veya onlyoffice ile işimi görüyorum sanıyor ama kurumsal bir ekosistemin içindeysen, o uyumluluk sorunları yüzünden yediğin fırçalar sana Linux'u sevdirmek yerine ondan nefret ettirir.

Haklısınız. Ben bile FL Studio ve Fusion 360 için Windows kullanmak zorunda kalıyorum. Linux bilgim var ama işte. Ekosistem 🙂.

Daha da gelişirsen Linux konusunda Arch+Hyprland yapmanı öneririm. GNOME'a böyle şaşırıyorlarsa Hyprland'i görünce ağızları açık kalır 😉.

Çok da ileri gitme gibi bir hedefim yok ya, ben böyle şeylerde biraz eski kafalıyımdır.
Şu an Zorin OS her anlamda tamamen işimi görüyor, işim ile ilgili programlarda hiçbir sorun yaşamıyorum. Hatta ilginçtir; Windows kullanırken işim için kullandığım programlarda yaşadığım hataları Linux'ta almamaya başladım.
Bir şey olmazsa kullandığım yere kadar Zorin OS devam. :)

Ekran Görüntüsü - 2026-01-13 19-31-47.webp

İnsanlar LibreOffice veya onlyoffice ile işimi görüyorum sanıyor ama kurumsal bir ekosistemin içindeysen, o uyumluluk sorunları yüzünden yediğin fırçalar sana Linux'u sevdirmek yerine ondan nefret ettirir.

Kesinlikle katılıyorum, kurumsal alanda çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki şirket ekosistemleri çok ciddidir ve Linux hala inanılmaz zayıf durumda.

Şaka bir yana büyük bir kısım hala Linux'u sadece terminal aracılığıyla kullanılan ve oyun açmayan bir işletim sistemi sanıyor. Evinde bilgisayar olan herkesin en az 1 kere
Aynen öyle hocam, ben Linux kullanmadan önce çevremdeki kişiler de Linux'un program desteği yok kullanma demişlerdi ancak kullanmaya başlayınca öyle olmadığını anlıyor insan. Saçma sapan optimizasyon hataları yok ve sistem hızlı çalışıyor, özellikle güçlü olmayan bilgisayarlarıma farklı Linux dağıtımları kurarım hem stabil olsun hem de deneyimim artsın :)

Ne güzel hocam, umarım güle güle kullanır yeni geçen herkes. Ben birazcık ara verdim Linux'a ama tamamen kopmak mümkün değil, şimdi sanal makineye Ubuntu veya Arch kurmayı düşünüyorum. 🧐