Daha önce Windows kullanırken bu konuyla ilgili bir rehber yapmıştım. Ama Linux'a geçince NVIDIA'nın Linux'ta birçok teknolojisini desteklememesi yüzünden DLDSR'den mahrum kalmıştım şimdi ise yaptığım araştırmalar sonucu bu konuda yeni bir rehber hazırlama ihtiyacı duydum.
Eski Rehber:
https://techolay.net/sosyal/konu/nvidia-dldsr-ve-dlss-4-ayarlari-nasil-olmali.92663/
Peki 1080p monitör kullanıcılarının en büyük sorunu olan "DLSS açınca görüntünün çamurlaşması" problemini Linux'ta en etkili nasıl çözeriz? Windows'taki DLDSR (Deep Learning Dynamic Super Resolution) teknolojisinin Linux sürücülerinde doğrudan bir karşılığı olmasa da,
Gamescope katmanı ile çok daha esnek ve performanslı bir sonuç alabiliyoruz.
Öncelikle paket yöneticimizden Gamescope'u kuralım. Ben Linux Mint kullanıyorum bu yüzden benim için bu komut
sudo apt install gamescope
Daha sonra Steam'de oyunun
Özellikler > Başlatma Seçenekleri kısmına aşağıdaki komutu tek satır halinde yapıştırın:
XKB_DEFAULT_LAYOUT=tr __GL_MaxFramesAllowed=1 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 gamescope -w 2560 -h 1440 -W 1920 -H 1080 -r 144 --force-grab-cursor -- %command%
Ek olarak isterseniz gamemoderun da ekleyebilirsiniz bu komuta.
Daha sonra oyunu açıp DLSS'i balanced ayarına alın. Çözünürlüğü ise -w ve -h değerlerine girdiğiniz çözünürlüğe getirin.
Bu yöntemle oyununuz 2K kalitesinde render edilir, DLSS Balanced ile 1080p native performansına yakın bir FPS alırsınız ancak 1080p native görüntüden
çok daha keskin ve anti-aliasing hatalarından arınmış bir tecrübe yaşarsınız.
-w 2560 -h 1440 -W 1920 -H 1080 -r 144
Komutundaki -w ve -h değerleri oyunun render edilmesini istediğiniz çözünürlüğünü, -W ve -H monitörünüzün çözünürlüğünü -r ise monitörünüzün yenileme hızı olmalı.