Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Windows'ta iken sayfalarda mouse tekerleğine tıklayıp rahatça kaydırabiliyorken Linux´ta bu özellik doğrudan yok. Chrome eklentisi yerine sistem genelinde çalışacak şekilde bu ayarı nasıl yapabiliriz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Akşam deneyeceğim teşekkürler.

Eki Görüntüle 207962

Şöyle bir hata alıyorum.
Aldığınız hatayı ya Xorg'e geçip aynı adımları tekrar uygulayarak, ya da kullandığınız Wayland Compositor'une göre girdiğimiz komutları "değiştirerek" çözebileceğimizi düşünüyorum.

Eğer ikinci çözümü kullanacaksanız (ki öyle yapacağınızı düşünüyorum), hangi masaüstü ortamını kullanıyorsunuz?

Forumda bulunan daha önceki mesajlarınızdan çıkararak KDE Plasma kullandığınızı varsayıyorum, Eğer öyleyse, aşağıdaki komutlarla aktif edebilirsiniz "Auto-Scrolling" özelliğini (Eğer farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız belirtin):

xinput yerine libinput aracını kullanalım. Öncelikle libinput list-devices komutuyla, mevcut olan bütün cihazları listeleyin.

Herhangi bir cihaz için örnek bir çıktı:

Kod:
$ libinput list-devices
[...]
Device:           SynPS/2 Synaptics TouchPad
Kernel:           /dev/input/event4
Group:            9
Seat:             seat0, default
Size:             97.33x66.86mm
Capabilities:     pointer
Tap-to-click:     disabled
Tap drag lock:    disabled
Left-handed:      disabled
Nat.scrolling:    disabled
Middle emulation: n/a
Calibration:      n/a
Scroll methods:   *two-finger
Click methods:    *button-areas clickfinger
[...]

Aldığınız çıktıda bulunan Device kategorilerindeki değerlere bakarak size ait olan mouse'u bulun. Mouse'nızı bulduktan sonra, Device kategorisinin altında yer alan Kernel kategorisindeki değeri not etmeniz gerekecek. Bu değer bende /dev/input/event6 olarak gözüküyor. Bize lazım olan kısım ise sadece event6.

Ardından aşağıdaki komutu; komuttaki event6 değerini, Kernel kategorisinde bulduğunuz sizin mouse'nıza ait değerle değiştirerek çalıştırın:

Kod:
qdbus org.kde.KWin /org/kde/KWin/InputDevice/event6 org.kde.KWin.InputDevice.scrollOnButtonDown true

Eğer bu adımlar size karışık geldiyse, alternatif olarak,QDBusViewer aracını kurup, aracı çalıştırdıktan sonra sırasıyla Session Bus -> org.kde.kWin -> org/kde/KWin/IncpudeDevice/event6 üzerinden org.kde.KWin.InputDevice.scrollButton değerine sağ tıklayıp true olarak değiştirirseniz, aynı işlemi GUI aracılığı ile yapmış olursunuz. event6 yerine kendi mouse'anıza ait event numaranızı baz almanız gerek yine.
Bu konudaki çözüme bakabilir misin? Geçenlerde Recep Baltaş'ın açtığı benzer içerikli konu bu şekilde çözülmüştü.

Bu konudaki çözüme bakabilir misin? Geçenlerde Recep Baltaş'ın açtığı benzer içerikli konu bu şekilde çözülmüştü.

Okudumda sadece tarayıcı özelinde bir şey bu. Bana sistem genelinde çalışacak bir şey lazım.

Okudumda sadece tarayıcı özelinde bir şey bu. Bana sistem genelinde çalışacak bir şey lazım.
@14925'nun paylaştığı konudaki yazdığım ilk mesajımda bulunan adımları, şu an bu mesajı yazdığım sistemimde kullanıyorum. O mesajımdaki adımları uygulayarak; farenizin orta tuşuna basıldığında, fare hareketlerinizin "tekerlek olaylarına" dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu çözümü "sistem genelinde" kullanabilirsiniz. İlgili mesajımdaki adımları tekrar anlatmam gerekirse:

Öncelikle bir terminal üzerinden xinput list komutunu çalıştırın. Şuna benzer bir çıktı almalısınız:

Kod:
qalinix@slackware:~$ xinput list
⎡ Virtual core pointer                          id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Advanced Silicon S.A CoolTouch(TM) System id=10   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Gaming KB Gaming KB Consumer Control      id=12   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ E-Signal USB Gaming Mouse                 id=15   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ E-Signal USB Gaming Mouse Keyboard        id=16   [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                         id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard               id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                 id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                 id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Gaming KB Gaming KB                       id=11   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Gaming KB Gaming KB System Control        id=13   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Gaming KB Gaming KB Keyboard              id=14   [slave  keyboard (3)]
    ↳ HP WMI hotkeys                            id=17   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Gaming KB Gaming KB Consumer Control      id=18   [slave  keyboard (3)]
    ↳ E-Signal USB Gaming Mouse Keyboard        id=19   [slave  keyboard (3)]

Bu çıktıdan Mouse'unuzu bulmanız gerek. Kendim üzerinden örnek veriyorum, benim paylaştığım çıktıdaki Mouse'um bu:

Kod:
↳ E-Signal USB Gaming Mouse                 id=15   [slave  pointer  (2)]

Mouse'nuzu bulduktan sonra, çıktıda bulunan cihaz ID'nizi not edin. Şu anda benim Mouse'mın Cihaz ID'si 15 olarak gözüküyor.

Bunu yaptıktan sonra; aşağıdaki komutları, 15 değerlerini kendi Cihaz ID'nizle değiştirerek çalıştırın:

Kod:
xinput set-prop 15 "libinput Scroll Method Enabled" 0, 0, 1
xinput set-prop 15 "libinput Button Scrolling Button" 2

Eğer bunu yaptıktan sonra; istediğiniz sonuca varabilirseniz, bir shell script aracılığı ile bu komutların her login işlemi sonrası yürütülmesini sağlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
@14925'nun paylaştığı konudaki yazdığım ilk mesajımda bulunan adımları, şu an bu mesajı yazdığım sistemimde kullanıyorum. O mesajımdaki adımları uygulayarak; farenizin orta tuşuna basıldığında, fare hareketlerinizin "tekerlek olaylarına" dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz. ayrıca bu çözümü "sistem genelinde" kullanabilirsiniz. ilgili mesajımdaki adımları tekrar anlatmam gerekirse:

Öncelikle bir terminal üzerinden xinput list komutunu çalıştırın. Şuna benzer bir çıktı almalısınız:

Kod:
qalinix@slackware:~$ xinput list.
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Advanced Silicon S.A CoolTouch(TM) System id=10 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Gaming KB Gaming KB Consumer Control id=12 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ E-Signal USB Gaming Mouse id=15 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ E-Signal USB Gaming Mouse Keyboard id=16 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
 ↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
 ↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
 ↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
 ↳ Video Bus id=8 [slave keyboard (3)]
 ↳ Power Button id=9 [slave keyboard (3)]
 ↳ Gaming KB Gaming KB id=11 [slave keyboard (3)]
 ↳ Gaming KB Gaming KB System Control id=13 [slave keyboard (3)]
 ↳ Gaming KB Gaming KB Keyboard id=14 [slave keyboard (3)]
 ↳ HP WMI hotkeys id=17 [slave keyboard (3)]
 ↳ Gaming KB Gaming KB Consumer Control id=18 [slave keyboard (3)]
 ↳ E-Signal USB Gaming Mouse Keyboard id=19 [slave keyboard (3)]

Bu çıktıdan mouse'unuzu bulmanız gerek. Kendim üzerinden örnek veriyorum, benim paylaştığım çıktıdaki Mouse'um bu:

Kod:
↳ E-Signal USB Gaming Mouse id=15 [slave pointer (2)]

Mouse'nuzu bulduktan sonra, çıktıda bulunan cihaz ID'nizi not edin. Şu anda benim Mouse'mın cihaz ID'si 15 olarak gözüküyor.

Bunu yaptıktan sonra; aşağıdaki komutları, 15 değerlerini kendi cihaz ID'nizle değiştirerek çalıştırın:

Kod:
xinput set-prop 15 "libinput Scroll Method Enabled" 0, 0, 1
xinput set-prop 15 "libinput Button Scrolling Button" 2

Eğer bunu yaptıktan sonra; istediğiniz sonuca varabilirseniz, bir Shell script aracılığı ile bu komutların her login işlemi sonrası yürütülmesini sağlayabilirsiniz.

1764867582146.webp

Şöyle bir hata alıyorum.

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 207962

Şöyle bir hata alıyorum.
Aldığınız hatayı ya Xorg'e geçip aynı adımları tekrar uygulayarak, ya da kullandığınız Wayland Compositor'une göre girdiğimiz komutları "değiştirerek" çözebileceğimizi düşünüyorum.

Eğer ikinci çözümü kullanacaksanız (ki öyle yapacağınızı düşünüyorum), hangi masaüstü ortamını kullanıyorsunuz?

Forumda bulunan daha önceki mesajlarınızdan çıkararak KDE Plasma kullandığınızı varsayıyorum, Eğer öyleyse, aşağıdaki komutlarla aktif edebilirsiniz "Auto-Scrolling" özelliğini (Eğer farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız belirtin):

xinput yerine libinput aracını kullanalım. Öncelikle libinput list-devices komutuyla, mevcut olan bütün cihazları listeleyin.

Kod:
$ libinput list-devices
[...]
Device:           SynPS/2 Synaptics TouchPad
Kernel:           /dev/input/event4
Group:            9
Seat:             seat0, default
Size:             97.33x66.86mm
Capabilities:     pointer
Tap-to-click:     disabled
Tap drag lock:    disabled
Left-handed:      disabled
Nat.scrolling:    disabled
Calibration:      n/a
Scroll methods:   *two-finger
Click methods:    *button-areas clickfinger
[...]

Aldığınız çıktıda bulunan Device kategorilerindeki değerlere bakarak size ait olan mouse'u bulun. Mouse'nızı bulduktan sonra, Device kategorisinin altında yer alan Kernel kategorisindeki değeri not etmeniz gerekecek. Bu değer bende /dev/input/event6 olarak gözüküyor. Bize lazım olan kısım ise sadece event6.

Ardından aşağıdaki komutu; komuttaki event6 değerini, Kernel kategorisinde bulduğunuz sizin mouse'nıza ait değerle değiştirerek çalıştırın:

Kod:
qdbus org.kde.KWin /org/kde/KWin/InputDevice/event6 org.kde.KWin.InputDevice.scrollOnButtonDown true

Eğer bu adımlar size karışık geldiyse, alternatif olarak,QDBusViewer aracını kurup, aracı çalıştırdıktan sonra sırasıyla Session Bus -> org.kde.kWin -> org/kde/KWin/IncpudeDevice/event6 üzerinden org.kde.KWin.InputDevice.scrollButton değerine sağ tıklayıp true olarak değiştirirseniz, aynı işlemi GUI aracılığı ile yapmış olursunuz. event6 yerine kendi mouse'anıza ait event numaranızı baz almanız gerek yine.

Son düzenleme:
Çözüm
Aldığınız hatayı ya Xorg'e geçip aynı adımları tekrar uygulayarak, ya da kullandığınız Wayland compositor'une göre girdiğimiz komutları "değiştirerek" çözebileceğimizi düşünüyorum.

Forumda bulunan daha önceki mesajlarınızdan çıkararak KDE Plasma kullandığınızı varsayıyorum, eğer öyleyse, aşağıdaki komutlarla aktif edebilirsiniz "Auto-scrolling" özelliğini (eğer farklı bir masaüstü ortamı kullanıyorsanız belirtin):

Kod:
$ libinput list-devices
[...]
Device: SynPS/2 Synaptics TouchPad.
Kernel: /dev/input/event4
Group: 9
Seat: seat0, default.
Size: 97.33x66.86mm
Capabilities: pointer.
Tap-to-click: disabled.
Tap drag lock: disabled.
Left-handed: disabled.
Nat.scrolling: disabled.
Calibration: n/a
Scroll methods: *two-finger
Click methods: *button-areas clickfinger.
[...]

Aldığınız çıktıda bulunan Device kategorilerindeki değerlere bakarak size ait olan fareyi bulun. Mouse'nızı bulduktan sonra, Device kategorisinin altında yer alan Kernel kategorisindeki değeri not etmeniz gerekecek. Bu değer bende /dev/input/event6 olarak gözüküyor. Bize lazım olan kısım ise sadece event6.

Kod:

dediklerinizi yaptım. Benim mouse device kısmında 4 farklı şekilde gözüküyor diye dediğiniz komutu 4´ünede uyguladım fakat değişen bir şey olmadı.

Windows'tan farklı olarak tekerleğe basılı tutup kaydırma işlemi oluyormuş. Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

KDE Plasma kullanıyorum. Varsayılan olarak Wayland var.

Gereken paketler:

Libinput, libinput-Tools, QT6-Tools-desktop

Terminal üzerinden değer değiştirecekseniz eğer qdbus komutu değil ( varsa kullanın ) qdbus6 kullanın.

Son düzenleme: