Konu Başlıkları Gizle
Herkese selam, bugün sizlere çoğu kişinin Linux'tan çekinmesine sebep olan Windows program uyumsuzluk sorununu çözen Linux uygulaması hakkında konuşacağız.
Makalenin yol haritası şöyledir;
Wine açılım olarak Wine ıs not an emulator ün baş harfleridir. Türkçe olarak (Wine bir emülatör değildir) olarak karşımıza çıkıyor.
Elbette bunun birçok sebebi olabilir. Ancak en başta performans kaybı olarak söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak, cihazın tüm gücünü kullanamama, cihazda gereksiz depolama alanı işgal etme ve zahmetli olması bunlara ek olarak verilebilir.
[CODE title="Debian/Ubuntu Tabanlı Dağıtımlar İçin" highlight="1"]sudo apt-get install wine.i686[/CODE]
[CODE title="RedHat/Fedora Tabanlı Dağıtımlar İçin" highlight="1"]sudo dnf in wine.i686[/CODE]
[CODE title="Mağazadan İndirmek İçin"]Mağaza Açılır.
Wine Araması Yapılır.
Çıkan Wine İsimli Yazılım İndirilerek Kurulum Yapılır[/CODE]
Makalemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
İlk makalem olduğu için gözümden kaçan yerleri mazur görünüz
Makalenin yol haritası şöyledir;
- Linux'ta Windows uygulamaları neden çalışmıyor?
- Winenedir?
- Wine neden bir emülatör değildir ve çalışma mantığı nedir?
- Neden sanal makine yerine Wine kullanmalıyım?
- Wine nasıl kurulur?
1. Linux'ta Windows uygulamaları neden çalışmıyor?
Linux'ta Windows uygulamlarının çalışmamasının temel sebebi macOS, Linux vb. işletim sistemlerinde uygulama çağırım sisteminin Windows'tan faklı olmasıdır. Windows'ta Windows API denilen sistem kullanılırken Linux'ta posıx adı verilen çağrım sistemi kullanılmaktadır. Bu sebepten ötürü programlar Linux'ta sistem e gereken komutları verememekte ve gelen komutları algılayamamaktadır.2. Wine nedir?
Wine açılım olarak Wine ıs not an emulator ün baş harfleridir. Türkçe olarak (Wine bir emülatör değildir) olarak karşımıza çıkıyor.
2.1. Wine neden bir emülatör değildir?
Emülatörler bir işletim sisteminin içine işletim sisteminden bağımsız olarak kurulan ve işletim sistemiyle doğrudan temasa geçemeyen yazılımlardır. Wine ise Windows API'sini posıx sistemine çeviren bir yazılımdır. Wine'yi bir decoder olarak düşünebiliriz.3. Neden sanal makine yerine Wine'yi tercih etmeliyiz?
Elbette bunun birçok sebebi olabilir. Ancak en başta performans kaybı olarak söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak, cihazın tüm gücünü kullanamama, cihazda gereksiz depolama alanı işgal etme ve zahmetli olması bunlara ek olarak verilebilir.
4. Wine nasıl kurulur?
Wine kurulumu Linux'a normal bir paket kurar gibidir.[CODE title="Debian/Ubuntu Tabanlı Dağıtımlar İçin" highlight="1"]sudo apt-get install wine.i686[/CODE]
[CODE title="RedHat/Fedora Tabanlı Dağıtımlar İçin" highlight="1"]sudo dnf in wine.i686[/CODE]
[CODE title="Mağazadan İndirmek İçin"]Mağaza Açılır.
Wine Araması Yapılır.
Çıkan Wine İsimli Yazılım İndirilerek Kurulum Yapılır[/CODE]
Makalemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
İlk makalem olduğu için gözümden kaçan yerleri mazur görünüz
Son düzenleyen: Moderatör: