Ki ben Arch kullanıcısıyım ve terminalde yapılacak tek iş belki de Flatpak kurmak olacak. KDE ortamı Flatpak tabanlı bir mağaza sunmuş ve çift tıkla kurma ve kaldırma işlemlerini rahatça yapabiliyor.
Eki Görüntüle 120395

Ha bak mesela Terminalde kullanılan AUR repo'ları mevcut ancak o da basit birkaç komutu var: yay -S uygulama-adi komutu mesela uygulamayı kurmanıza olanak sağlıyor. Beğenmediniz mi? O zaman: yay -Rns uygulama-adi komutuyla mesela silinebilir. Güncelleme kontrolü ve varsa kurmak içinse aynı komuta -Syu koymak yeterli.
bazı arch dağıtımları mesela en büyük örneği endevaour os herkesin kullanabileceği bir dağıtım gibi kurulumu normal distrolar gibi grafik arayüzü var kullanımı rahat.

bazı arch dağıtımları mesela en büyük örneği endevaour os herkesin kullanabileceği bir dağıtım gibi kurulumu normal distrolar gibi grafik arayüzü var kullanımı rahat.
Mesela işte yeni kullanıcıyım ve illa da Arch kullanacağım denirse de Garuda Linux mevcut ancak uçmaya gerek yok ya. Arch en sonki iş bence.

Bence en büyük sorunları:
  • Uyumsuz olması. Bazı önemli uygulamaların ve anti-cheat gerektiren oyunların çalışmaması. Yapımcılar da %4'lük kesim için uğraşmıyor.
  • "Terminal kullanmak zorunda değilsiniz." diyenlere kesinlikle katılmıyorum. İllaki açacaksın o terminali. Sadece uygulama mağazası kurmayla da bitmiyor. Grafik arayüzleri gelişse de bazı sorunları çözmek veya konfigürasyonlar yapmak için terminal komutları kullanmak gerekiyor. İnternette çoğu ayarın ve sorunun çözümünü zaten terminal üzerinden gösteriyor insanlar.
  • Yardım bulması çok zor. Kullanan kişi sayısı az olduğu için hiçbir zaman Windows kolaylığını yaşamadım.
  • Oyun performansı olarak da abartıldığını düşünüyorum. Keza ben Windows'tan daha düşük değerler almıştım.
  • Donanım üreticilerinin ilgisizliği de var ki bu da kullanan sayısının az olmasından geliyor. Kendi cihazımın birçok fonksiyonunu çalıştıramamıştım yine.
  • Laptoplar için pil optimizasyonu çok kötü.
  • Her ne kadar Linux'ta virüs yok denilse de, içini rahatlatmak için antivirüs bile kuramıyorsun. Kurdukların bir elin parmaklarını geçmez ve false-positive veren programlar.
Belki bunların birçoğu sadece benim başıma geldi ama bu, Linux'u kusursuz bir işletim sistemi yapmıyor. Tıpkı Windows gibi. Evet, Windows'tan üstün ve daha güzel olduğu yerler oldukça fazla ama hâlâ geliştirilmesi lazım. Yoksa ben de Windows'un tekelleşmesinden hoşlanmıyorum. Ayrıca birden fazla dağıtımın olması bana göre bir sorun değil, küçük bir araştırmayla kendine uygun illaki bir tane buluyorsun.

Son kullanıcı için her zaman Ubuntu (Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu vs de dahil) bence en iyisi.