Konu Başlıkları Gizle
EFI Stub nedir?
Geleneksel BIOS'a nazaran UEFI, komple bir işletim sistemi mantığında çalışıyor. Bu sayede daha güvenli ve hızlı bir bilgisayar deneyimi kullanıcılara sunuluyor. Secure Boot ile sadece imzalı işletim sistemlerinin çalışabiliyor olması, sistem firmware'inin sadece UEFI tarafından yetkilendirilen uygulamalarca güncellenebilmesi, daha büyük disklerin tek başına çalıştırılabilmesi gibi saymakla bitmeyen avantajıyla UEFI, modern PC'lerde BIOS'un yerini çoktandır aldı.
UEFI'nin farklı tutumu
Geleneksel BIOS'larda sistemin başlaması için işletim sisteminin bulunduğu depolama aygıtında "MBR" adı verilen sıfırıncı sektörün son iki byte'ında "boot signature", yani imza kodu olan
0x55 0xAA kodları bulunuyordu. Bu kodları okuyan BIOS, işletim sisteminin imzalı veya imzasız olup olmadığına bakmaksızın MBR'daki kodu çalıştırır, daha sonra MBR'daki kod, önyükleyiciyi çalıştırır ve en son çalışma sırası işletim sistemi çekirdeğine gelirdi.UEFI'de ise durum tamamen farklı. UEFI başlı başına bir işletim sistemi olduğu için son kullanıcının kullandığı önyükleyiciler, hatta işletim sistemi çekirdekleri bile birer UEFI uygulaması olarak çalıştırılmaya programlanabiliyor. Bu sayede, çok daha hızlı açılış süreleri ve firmware tarafından kontrol edilebilen bir başlatma süreci elde edebiliyoruz. Sadece bu UEFI uygulamasının firmware tarafından görülebilmesi için ESP (EFI System Partition) dediğimiz UEFI'ye özel bir bölümde tutulması gerekli.
İşte UEFI'nin bu nimetini kullanarak Linux çekirdeğinin ekstra bir önyükleyici olmadan çalıştırmaya ayarlanmasına yarayan Linux'un içindeki o minik UEFI uyumlu koda "EFI Stub" adı veriliyor. EFI Stub, böylece komple işletim sistemini tek bir UEFI uygulamasına sığdıran "Unified Kernel Image" metoduna ve çekirdeğin Secure Boot için imzalanmasına da kapıyı aralamış oluyor.
EFI Stub ile açılan bir bilgisayar: