AlbertoTigre

Becerikli
Ben 4 sene üniversite bitirdim. 2 senem bu sene sonu dolacak fakat YKS ile üniversiteye kayıt da oldum lisans bölümüne. Ben bu durumda tecil ettirebilir miyim? Çoğu kaynak yapabilirsiniz diyor ama şubeye gitmeden bu durumu bilemem ve eğer şubedeki yardımcı olmak istemiyorsa böyle bir hakkımdan bahsetmeyip askerliğe gelmen gerekiyor diyebilir. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben 4 sene üniversite bitirdim. 2 senem bu sene sonu dolacak fakat YKS ile üniversiteye kayıt da oldum lisans bölümüne. Ben bu durumda tecil ettirebilir miyim? Çoğu kaynak yapabilirsiniz diyor ama şubeye gitmeden bu durumu bilemem ve eğer şubedeki yardımcı olmak istemiyorsa böyle bir hakkımdan bahsetmeyip askerliğe gelmen gerekiyor diyebilir. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Evet yapabilirsiniz fakat üst yaş sınırı var mış. Lisans için 29 deniyor. Yani sürekli yeni üniversite programına yazılıp askerlik askıya alınmasın diye böyle bir önlem almışlar gibi duruyor.

Askerliği yapamamak gibi bir isteğimden değil tamamen ev ekonomisini geçindirmek için uzatmaya ihtiyaç duyuyorum. Benim dışında evde çalışabilecek yok kardeşlerim okuyor. Tam üniversite bitti dedim iş bulurum dedim her yer askerlik şartı arıyor. Okuduğum bölümle alakalı işe de giremedim boş bölüm okumadım. Şartlar böyleyken askerlik koyuyor insana keşke liseyi bitirip üniversite 1 sene dondurup askerliği halletseydim diyorum kendime. Askerlik için en doğru zaman lise sonu sonrası hep engel olarak karşına çıkıyor.

Askerliği yapamamak gibi bir isteğimden değil tamamen ev ekonomisini geçindirmek için uzatmaya ihtiyaç duyuyorum. Benim dışında evde çalışabilecek yok kardeşlerim okuyor. Tam üniversite bitti dedim iş bulurum dedim her yer askerlik şartı arıyor. Okuduğum bölümle alakalı işe de giremedim boş bölüm okumadım. Şartlar böyleyken askerlik koyuyor insana keşke liseyi bitirip üniversite 1 sene dondurup askerliği halletseydim diyorum kendime. Askerlik için en doğru zaman lise sonu sonrası hep engel olarak karşına çıkıyor.
Anladım hocam, şu anlık sizin için ikinci üniversite doğru bir tercih gibi duruyor.

Daha önce lisans programını bitirdiyseniz tekrar lisans programı ile tecil ettiremezsiniz. Bir üst seviye bir programa girmeniz lazım. Yani lisans programını bitirdiyseniz yüksek lisans yaparak tecil ettirebilirsiniz.

Daha önce lisans programını bitirdiyseniz tekrar lisans programı ile tecil ettiremezsiniz.
Bu mesaja katılıyorum. Kaynak olarak da Milli Savunma Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasını paylaşıyorum. Orada kısaca bu durumdan bahsediyor. Eğer aynı seviyede bir eğitim kurumundan mezun olduysanız (olayımızda lisans) ikinci kez bu gerekçe ile askerlik tecil işlemi yaptırılamıyor.

"(d) Bitirdiği okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptıranların ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez."

Bu mesaja katılıyorum. Kaynak olarak da milli savunma bakanlığının konuyla ilgili açıklamasını paylaşıyorum. Orada kısaca bu durumdan bahsediyor. Eğer aynı seviyede bir eğitim kurumundan mezun olduysanız (olayımızda lisans) ikinci kez bu gerekçe ile askerlik tecil işlemi yaptırılamıyor.

"(D) bitirdiği okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptıranların ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez."

Kaynak belirtip mesajımı desteklediğiniz için teşekkür ederim.
Bu arada lisans programını bitirdikten sonra herhangi bir okula kayıt yaptırmadan 2 yıl tecil ettirebilirsiniz. Askerlik şubeye gidip tecil ettirmek istediğinizi belirtin yardımcı olurlar. Tabii bu tecil işlemi için 29 yaşını geçmemen gerekiyordu sanırım. Dediğim gibi en net bilgiyi askerlik şubenizden alabilirsiniz. Ben lisans programından mezun olduktan sonra 2 sene daha tecil ettirmiştim. Tecil hakkım bittiğinde 29-30 yaşındaydım. ( ve evet 30 yaşında askere gittim :D)

Bu mesaja katılıyorum. Kaynak olarak da Milli Savunma Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasını paylaşıyorum. Orada kısaca bu durumdan bahsediyor. Eğer aynı seviyede bir eğitim kurumundan mezun olduysanız (olayımızda lisans) ikinci kez bu gerekçe ile askerlik tecil işlemi yaptırılamıyor.

"(d) Bitirdiği okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptıranların ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez."
Gittim gördüm doğruymuş. Sene sonu askerlik yolu göründü. Tavsiyeleriniz var mı ?