Utku92

Bilgin
Makaleler
1
Bendeki modellerin ne kadar başarılı olduğunu test etmek adına zorlu bir prompt hazırladım ve değerlendirme yaptım. Sonuçlar ektedir.
Prompt:

Aşağıdaki metni Türkçeden İngilizceye çevir. Yalnızca nihai İngilizce çeviriyi yaz, başına veya sonuna hiçbir açıklama ekleme:

"Duruşmada hâkim, şirketin tasfiyesinde karşı edim şartının gözetilmediğini ve avukatın terekeyi paraya çevirirken pireyi deve yaptığını vurguladı. O, alanında parmakla gösterilen bir çocuk cerrahı ve aynı zamanda hastanenin idari işler amiriyle ortak bir medikal şirket işletiyor; ancak davanın suya düşmemesi için elini taşın altına koymaya pek de niyetli görünmüyor. Yüzünde donuk bir ifadeyle masadaki yüz sayfalık raporu incelerken, projeyi yüz üstü bırakmanın ağır bir bedeli olacağını fısıldadı ve salondan çıkarken mübaşire 'kolay gelsin' deyip kapıyı çekti."

Sonuçlar:

Gemini_Generated_Image_of2lzzof2lzzof2l.webp

Son olarak Gemma-4-31B-it-qat-UD-Q4_K_XL modelini de ekledim. Ek bilgi olarak qat olan modeller BF16'ya en yakın sıkıştırmalı modellerdir. Bundan dolayı daha yüksek başarı verdi. Düz olanda düşük token/s verdi. MTP dosyası çalışmıyor, nedense anlamadım. Son durum:

Gemini_Generated_Image_flurunflurunflur.webp

Son düzenleme:
Bendeki modellerin ne kadar başarılı olduğunu test etmek adına zorlu bir prompt hazırladım ve değerlendirme yaptım. Sonuçlar ektedir.
Prompt:

Aşağıdaki metni Türkçeden İngilizceye çevir. Yalnızca nihai İngilizce çeviriyi yaz, başına veya sonuna hiçbir açıklama ekleme:

"Duruşmada hâkim, şirketin tasfiyesinde karşı edeyim şartının gözetilmediğini ve avukatın terekeyi paraya çevirirken pireyi deve yaptığını vurguladı. O, alanında parmakla gösterilen bir çocuk cerrahı ve aynı zamanda hastanenin idari işler amiriyle ortak bir medikal şirket işletiyor; ancak davanın suya düşmemesi için elini taşın altına koymaya pek de niyetli görünmüyor. Yüzünde donuk bir ifadeyle masadaki yüz sayfalık raporu incelerken, projeyi yüz üstü bırakmanın ağır bir bedeli olacağını fısıldadı ve salondan çıkarken mübaşire 'kolay gelsin' deyip kapıyı çekti."

Sonuçlar:

Eki Görüntüle 284035

Son olarak Gemma-4-31B-IT-qat-UD-Q4_K_XL modelini de ekledim. Ek bilgi olarak qat olan modeller BF16'ya en yakın sıkıştırmalı modellerdir. Bundan dolayı daha yüksek başarı verdi. Düz olanda düşük token/s verdi. MTP dosyası çalışmıyor, nedense anlamadım. Son durum:

Eki Görüntüle 284068

16 GB VRAM'e 8bit nerdee, 4biti nasıl peki?

16 GB VRAM'e 8bit nerdee, 4biti nasıl peki?
QAT modeller 4 bit gibi gözükse de karta sığsa da BF16 gibi çalışır. 4 bit olması göründüğü gibi değil. O model 8 bit olana göre daha kaliteli çalışır. İnanmıyorsanız deneyin, daha düşük token verir, karta sığsa dahi. Normal modelin 4 biti olursa kalite baya düşer.

@Yakuza, ekran kartınıza göre istediğiniz model varsa öneri yapabilirim.

Son düzenleme:
QAT modeller 4 bit gibi gözükse de karta sığsa da BF16 gibi çalışır. 4 bit olması göründüğü gibi değil. O model 8 bit olana göre daha kaliteli çalışır. İnanmıyorsanız deneyin, daha düşük token verir, karta sığsa dahi. Normal modelin 4 biti olursa kalite bayağı düşer.

@Yakuza, ekran kartınıza göre istediğiniz model varsa öneri yapabilirim.

5080, qwen 3.8 27b bile sapıtıyor Q4 haliyle. VRAM'e sığmıyor gerçi taşıyor da taşması sanırım sorun yaratıyor. İşlemci kullanıldığı halde RAM ile birlikte cevap verirken maddeleri sıralamada 1. maddede hep takılıp kalıyor.

5080, qwen 3.8 27b bile sapıtıyor Q4 haliyle. VRAM'e sığmıyor gerçi taşıyor da taşması sanırım sorun yaratıyor. İşlemci kullanıldığı halde RAM ile birlikte cevap verirken maddeleri sıralamada 1. maddede hep takılıp kalıyor.
16 GB olduğu için VRAM karttan taşar 4 bit de olsa. İsta'nın sıkıştırılmış modelini denemenizi öneririm. IQ3_S olur.

Gemini 4 ne zaman cikiyor hocam? Bugun gelecek diyorlar. BIr oyuna turkce yama yapmak istiyorum.
Çok bilgim yok, yerel modeller gemma olarak geçiyor. Şu anda 4 var, 5 gelmedi.

16 GB olduğu için VRAM karttan taşar 4 bit de olsa. İsta'nın sıkıştırılmış modelini denemenizi öneririm. IQ3_s olur.

Gemma yerine Gemini diye okumusum. Oradan bir hata olmus, kusura bakmayin.

16 GB olduğu için VRAM karttan taşar 4 bit de olsa. İsta'nın sıkıştırılmış modelini denemenizi öneririm. IQ3_S olur.

RAM'e taştırıp da adam gibi çalıştırmanın bir yolu yok mu? 64 GB RAM çöpe gitti gibime geliyor vallahi.

Hocam bana da öneri yapar mısınız? 9070 XT, 16 GB Sistem ram. Çoğunlukla kodlama tarafında kullanacağım MCP ile.
Aynı modeli öneririm. Ancak ROCm aktif etmeniz lazım, yoksa düşük token verir. Isla sıkıştırması 3 bit olsa dahi 4 bite yakınsar, başarıdadır; bu yüzden daha iyi performans gösterir. Model + context + mtp + mmproj ile birlikte rahat sığar.
cache-type-k = q4_0
cache-type-v = q4_0 önbelleği yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız ve model daha rahat sığar.