Malibu yanmış, kül olmuş zaten. Kaliforniya'nın en zengin ilçelerinden birisidir. Verdiğiniz bilgiler doğru değil sadece gidip gitmemeniz benim için önemli değil.Hocam öncelikle cidden gittim. Zengin adamım ben. Bir arkadaşım var orada yaşayan. Yazları yanına falan gidiyorum. Çok eski bir arkadaşımdır kendisi. Malibu'ya bakmadık ancak orası da kötüdür muhtemelen.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 17 Aralık 2023
Geçmiş olsun.
Hocam her yer yanıyor zaten. Kıyamet günü gibi orası. Malibu tam LA olmuyor. LA eyalet değil. Şehir orası. GTA 5'teki Paleto gibi düşünün orayı. Ancak LA'de fakir yerler yandı daha çok. Elbet zenginlerin milyon dolarlık malikaneleri de yandı ancak çoğunlukla fakir mahalleler yandı.Malibu yanmış, kül olmuş zaten. Kaliforniya'nın en zengin ilçelerinden birisidir. Verdiğiniz bilgiler doğru değil sadece gidip gitmemeniz benim için önemli değil.
- Makaleler
- 1
Los Angeles yine yanıyor. Ormanlar kül, gökyüzü kara, hayvanlar diri diri yanmış, insanlar perişan. Ama bizim burada bir güruh var, oturmuş sosyal medyada “Oh, Allah'ın gazabı, iyi olmuş” diye dert, sallıyor.
Ben Alanya'da yaşıyorum. 3 yıl önce, 2021'de yazın Manavgat, Alanya, Antalya civarı cayır cayır yanarken o günleri unutmadım. Biz o alevlerin ortasındaydık Günlerce havadan kül yağdı. Masayı temizliyorsun, iki dakika sonra yine kül doluyor. Hava duman kokuyor, nefes almak zulüm. İtfaiyeciler, gönüllüler, insanlar bir oraya bir buraya koşuyordu. Hayvanlar yanıyor, ormanlar çığlık çığlığa, herkes çaresiz. O yangınlarda sadece ormanlar değil, yüreğimiz yandı.
O günlerde bütün dünya bize yardım için seferber olmuştu. Helikopterler, uçaklar, gönüllüler... Herkes elimizden tutmaya çalıştı. Şimdi kalkıp Los Angeles yanıyor diye “Oh olsun” demek neyin kafası? Bugün Los Angeles yanıyor, yarın bizim Antalya'mız, Manavgat'ımız, Alanya'mız yine yanarsa ne yapacağız? Böyle yangınlara sevinen, insanlığını küle çevirmiştir, başka açıklaması yok!
Anlayın artık, Yangın dediğin sadece ağaçları yakmaz. Doğayı yakar, hayvanları yakar, havayı, geleceğimizi, umutlarımızı yakar.
Amerikan halkının Antalya'daki yangını çok da umrundaydı. Avrupa ve Amerika halklarına karşı gösterdiğiniz duyarlılığı keşke tüm halklar için gösterseniz. Ben öyle yazanları desteklemiyorum ama Amerika'nın Orta Doğu'da yaptığı zulümlerin haddi hesabı yok. Biraz da onların böyle olaylar yaşayıp bunun ne olduğunu görmelerini ve halkının bilinçlenmesini istiyorum. Konuya nötr bakıyorum ama yazık. Amerika'nın doğası ya da sorunları beni ilgilendirmiyor. O halkın belki %30'undan fazlası Türkiye diye bir ülkenin varlığından bile habersiz.
Son düzenleme:
Ne dediğinizi anlamıyorum. Malibu LA'ın ilçesi değil mi? LA'da Kaliforniya eyaletine bağlı bir şehir değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? Nasıl Malibu tam LA olmuyor?Malibu tam LA olmuyor. LA eyalet değil. Şehir orası.
Relapse 14
Üstün
Türkiye’de şu anki hükümetin dış politikada veya ekonomide yaptığı hatalardan dolayı Avrupa’da veya başka bir ülkede yaşayan biri, “Bütün Türkler böyle, bu politikaları destekliyor” dese, bu mantıklı olur mu? Hayır. Çünkü burada yaşayan milyonlarca insan, o politikaları desteklemiyor ve hatta açıkça karşı çıkıyor.Bunun Allah ile ne alakası var. Türkiye'ye karşı ne kadar eli kanlı örgüt varsa ABD besliyor. İster hayvan, ister ağaç ya da ne olursa olsun ne kadar zarar çekerlerse çeksin umrumda değil.
Benzer şekilde, ABD’de de durum aynı. O ülkede yaşayan insanların büyük bir kısmı kendi hükümetlerinin savaş yanlısı veya müdahaleci politikalarına katılmıyor. Halk ile yönetimi aynı kefeye koymak büyük bir yanlış olur. İnsanlar günlük yaşamlarını sürdürüyor, ailelerini geçindirmekle uğraşıyor. Yönetimin kararları, bireylerin tamamını temsil etmiyor.
Bu yüzden öfkemizi bireylere değil, sistemi kuran ve sürdüren politik aktörlere ve onların çıkar mekanizmalarına yöneltmek gerekiyor. Böyle yaparsak, haksızlık etmekten kaçınmış ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemiş oluruz.
İlçe ancak mesela şöyle düşünün İstanbul'un anadolu yakasının başı Tuzla tarafından taaaa Avcılar'a kadar. LA bayağı büyük bir şehir. Yaklaşık 4 milyon nüfusu var. Bir de o kıyamette Malibu falan düşünemiyor insan. Uçaktan 3 saat önce indik. Eve geleli de bir 30dk falan olmuştur. Çok kalmadık zaten.Ne dediğinizi anlamıyorum. Malibu LA'ın ilçesi değil mi? LA'da Kaliforniya eyaletine bağlı bir şehir değil mi? Ben mi yanlış biliyorum? Nasıl Malibu tam LA olmuyor?
Sorun bitmiyorrr
Yetkin
Bunun Allah ile ne alakası var. Türkiye'ye karşı ne kadar eli kanlı örgüt varsa ABD besliyor. İster hayvan, ister ağaç ya da ne olursa olsun ne kadar zarar çekerlerse çeksin umurumda değil.
Tek önerebileceğim şey çimene dokunman.
Hem hastayım, hem de şurada sinirlenmemek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Siyasi kişiliklerin yaptığı şeylerin cezasını neden insanlar çekiyor? Hadi insanları sevmiyorsunuz, hak ettiklerini düşünüyorsunuz (belirli kesim için diyorum); hayvanların ne suçu var? Doğanın ne suçu var? Doğa, kendisine yapılanı unutmaz. Bir gün bedelini ağır ödetir.
Relapse 14
Üstün
Tamam, eleştiri yapacaksan bir ülkenin politikalarını ve yönetim kararlarını eleştir. Ama sıradan halkı bu politikalardan sorumlu tutmak, onların üstüne bir etiket yapıştırmak doğru bir yaklaşım mı? Bak, çok basit bir örnek vereyim: Türkiye’de şu an bazı kesimlerde Hizbullah’a ya da benzer örgütlere yönelik dolaylı destekler olduğu iddia ediliyor. Ama dışarıdan biri çıkıp 'Türkiye terörist bir ülkedir' diye genelleme yaparsa bu hoşumuza gider mi? Bu beni ya da seni temsil eder mi? Tabii ki etmez. Çünkü Türkiye’nin yönetim kararları ve politikaları, ülkede yaşayan her bireyi temsil etmiyor. Herkes aynı fikirde mi? Değil. Aynı şey başka ülkeler için de geçerli.
ABD’nin ya da başka bir ülkenin dış politikalarını eleştirebilirsin, bu politikaların zararlarını tartışabilirsin. Hatta sonuna kadar haklı da olabilirsin. Ama bu eleştiriyi o ülkede yaşayan, günlük hayatını sürdüren, yönetim kararlarında hiçbir etkisi olmayan insanlara genellemek doğru değil. Bu tür genellemeler sadece kutuplaşmayı artırır ve çözüm getirmez.
Dünyanın her yerinde, her ülkede hükümet politikalarını desteklemeyen, yanlışları eleştiren, hatta bunlara karşı mücadele eden insanlar var. ABD'de çevre aktivistlerinden tut, savaş karşıtlarına kadar milyonlarca insan, kendi yönetimlerinin kararlarını eleştiriyor. Peki, şimdi o insanlara da mı aynı etiketleri yapıştıracağız? Yönetimlerin hataları bireylere mal edilemez. Bu, hem vicdansız bir yaklaşım hem de mantıksız bir genelleme olur.
Aynı şekilde, Türkiye’nin politikalarını dışarıdan eleştiren biri tüm Türkiye halkını suçlasa, bu senin hoşuna gider mi? 'Türkiye halkı teröristtir' gibi bir genellemeyi kabul eder misin? Tabii ki etmezsin. Çünkü böyle bir söylem, hem haksızlık olur hem de gerçeği yansıtmaz. O yüzden, bir ülkeyi eleştirirken, o ülkenin halkını değil, politikalarını hedef almayı öğrenmek lazım. Bu, hem daha etkili hem de daha adil bir yaklaşım olur.
Bak, burada mesele ideolojik bir tartışma değil. Orman yangınları gibi felaketler yaşandığında, bu felaketin etkisi ne Türkiye ile ne ABD ile ne de başka bir ülkeyle sınırlı kalır. Doğa sınır tanımaz. Yanan her orman, tüm dünyanın ortak kaybıdır. Bu yüzden, böyle bir olayda insanlar olarak birbirimize destek olmak, çözüm için birlikte çalışmak gerekir. Ama sen ne yapıyorsun? Konuyu bambaşka yerlere çekip, anlamsız bir tartışma yaratıyorsun.
Eğer gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsan, nefret söylemleriyle değil, empati ve çözüm odaklı bir yaklaşımla konuşmayı denemelisin bu her konu için böyledir. Bir felaket yaşandığında önce insani tarafımızı korumamız gerekir. Empati yap, biraz düşün: Senin ülkende bir trajedi yaşandığında, birileri çıkıp senin üzerinden genellemeler yapsa, bu hoşuna gider mi? Aynı şey, diğer ülkeler için de geçerli.
ABD’nin ya da başka bir ülkenin dış politikalarını eleştirebilirsin, bu politikaların zararlarını tartışabilirsin. Hatta sonuna kadar haklı da olabilirsin. Ama bu eleştiriyi o ülkede yaşayan, günlük hayatını sürdüren, yönetim kararlarında hiçbir etkisi olmayan insanlara genellemek doğru değil. Bu tür genellemeler sadece kutuplaşmayı artırır ve çözüm getirmez.
Dünyanın her yerinde, her ülkede hükümet politikalarını desteklemeyen, yanlışları eleştiren, hatta bunlara karşı mücadele eden insanlar var. ABD'de çevre aktivistlerinden tut, savaş karşıtlarına kadar milyonlarca insan, kendi yönetimlerinin kararlarını eleştiriyor. Peki, şimdi o insanlara da mı aynı etiketleri yapıştıracağız? Yönetimlerin hataları bireylere mal edilemez. Bu, hem vicdansız bir yaklaşım hem de mantıksız bir genelleme olur.
Aynı şekilde, Türkiye’nin politikalarını dışarıdan eleştiren biri tüm Türkiye halkını suçlasa, bu senin hoşuna gider mi? 'Türkiye halkı teröristtir' gibi bir genellemeyi kabul eder misin? Tabii ki etmezsin. Çünkü böyle bir söylem, hem haksızlık olur hem de gerçeği yansıtmaz. O yüzden, bir ülkeyi eleştirirken, o ülkenin halkını değil, politikalarını hedef almayı öğrenmek lazım. Bu, hem daha etkili hem de daha adil bir yaklaşım olur.
Bak, burada mesele ideolojik bir tartışma değil. Orman yangınları gibi felaketler yaşandığında, bu felaketin etkisi ne Türkiye ile ne ABD ile ne de başka bir ülkeyle sınırlı kalır. Doğa sınır tanımaz. Yanan her orman, tüm dünyanın ortak kaybıdır. Bu yüzden, böyle bir olayda insanlar olarak birbirimize destek olmak, çözüm için birlikte çalışmak gerekir. Ama sen ne yapıyorsun? Konuyu bambaşka yerlere çekip, anlamsız bir tartışma yaratıyorsun.
Eğer gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyorsan, nefret söylemleriyle değil, empati ve çözüm odaklı bir yaklaşımla konuşmayı denemelisin bu her konu için böyledir. Bir felaket yaşandığında önce insani tarafımızı korumamız gerekir. Empati yap, biraz düşün: Senin ülkende bir trajedi yaşandığında, birileri çıkıp senin üzerinden genellemeler yapsa, bu hoşuna gider mi? Aynı şey, diğer ülkeler için de geçerli.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.