Flakko

Başarılı
Merhaba. MSI Prestige 14 AI EVO C2vm modeli için konuşuyorum. Dağıtım önerisi konusu açmıştım önceden. Windows'u bırakacaktım ve bugün bıraktım.

Benim için olan uygulama sorununu kısmen çözdüm. Birkaç uygulama ise Wine ile çalışacaktır. Windows Update'in benim kurduğum güncel ekran kartı driver yerine gidip eskisini kurması beni sinir etti ve anında Linux'a geçiş yaptım. Windows Update'i böyle yapmasın diye dondurmuştum ancak kendi otomatik olarak tekrar yapt aktifleşince.

Şu an Linux Kernel 6.17 ile Arch tabanlı CachyOS'i kullanıyorum. Distro aşırı iyi ve KDE ile tadından yenmiyor. KDE'nin kendi gereksiz uygulamalarından da arındırılmış. Windows 11 LTSC boştayken arka plan uygulamaları dahil 10-11GB RAM kullanırken. CachyOS 3 ile 5 arasında kullanıyor.

Kurarken internete bağlı olunca en son kernellerle kuruluyor. PC daha akıcı çalışıyor Windows 11'e göre. LTSC versiyondan geçiş yaptığım halde hızlılık ve hafifliği hissettim. Windows'taki kısık mikrofon input sorunu ve touchpad delay lag sorunu da yok. Daha iyi çalışıyor ve 6.17 ile düzelmesini beklediğim webcam hala düzelmemiş, ileride düzelir bence.
Linux candır.

Screenshot_20251012_175804.webp

Ekleme: Intel Lunar Lake ailesinden bir Laptop'a sahipseniz rolling release distrolar en uyumlu distrolar olacaktır.
Linux Kernel 6.17'den öncekileri kullanmamanızı tavsiye ederim.

Sabah Kubuntu denedim ve minimal kurulum yaptığım halde yüklü olmayan snapd'den yüklemeye çalışıyor ve KDE ortamında bug içeriyordu.

An itibariyle iZotope RX 11 çok iyi çalışıyor. Windows'a çok yakın akıcılık. Winetricks üzerinden driver'ı ALSA yaptım ve bazı dxvk, vulkan bileşenlerini indirince scale dpi zoom'u da düzelttim. Scale düzgün olmayınca uygulamalar çok küçük duruyor.

Screenshot_20251012_211906.webp

Güncelleme: Bilgisayarı kapatınca otomatik olarak yeniden açılıyor. Araştırmama göre CachyOS içerisinde kerneli LTS kernellerden birini seçince düzeliyormuş. Ben şu anlık zorla kapatma ve uyku modu ile idare edeceğim sanırım.

Son düzenleme:
Güncelleme: Bilgisayarı kapatınca otomatik olarak yeniden açılıyor. Araştırmama göre CachyOS içerisinde kerneli LTS kernellerden birini seçince düzeliyormuş. Ben şu anlık zorla kapatma ve uyku modu ile idare edeceğim sanırım.
Arch Linux’un klasik sorunu. Kernelle pek alakası yok.

Hocam Fedora 42 KDE'ye geçtim. PC'ye şu an en düzgün bu dağıtım gidiyor. OpenSUSE'de denedim ancak benlik değil. Fedora 42'de 6.16 kullanıyor ve 6.17'den normal kullanımda farkı yok. IPU7 kamera sürücüleri Linux tarafından 6.17'de tanınsa da bu sürücüler henüz hazır değilmiş. Artık Fedora'dayım.

Güncelleme: PC'nin kapandıktan sonra neden kendi kendine başladığını tespit ettim. Güç profili tlp ile yönetilirse böyle bir sorun oluşuyor, power-profiles-daemon ile sorunsuzca çalışıyor. Fedora da tlp denediğimde aynı sorunu yaladım ve ppd en düzgün çalışanı bu PC için.

Hocam Fedora 42 KDE'ye geçtim. PC'ye şu an en düzgün bu dağıtım gidiyor. OpenSUSE'de denedim ancak benlik değil. Fedora 42'de 6.16 kullanıyor ve 6.17'den normal kullanımda farkı yok. IPU7 kamera sürücüleri Linux tarafından 6.17'de tanınsa da bu sürücüler henüz hazır değilmiş. Artık Fedora'dayım.

Güncelleme: PC'nin kapandıktan sonra neden kendi kendine başladığını tespit ettim. Güç profili tlp ile yönetilirse böyle bir sorun oluşuyor, power-profiles-daemon ile sorunsuzca çalışıyor. Fedora da tlp denediğimde aynı sorunu yaladım ve ppd en düzgün çalışanı bu PC için.
yaşadım

Son düzenleme: