OnurSSRS

Uzman
Yeni aldığım M.2 SSD'ye Windows kurmayı planlıyorum.
Aynı zamanda 500 GB'lık SATA SSD'min de boşa gitmesini istemiyorum.

Windows'u M.2 SSD'ye kurup,
SATA SSD'yi depolama veya oyun diski olarak kullanırsam,
M.2 SSD'nin performansında herhangi bir düşüş olur mu?

Önemli notlar:
  • Performans düşüşü kesinlikle istemiyorum.
  • Boot (önyükleme) ile ilgili herhangi bir sorun yaşamak istemiyorum.

Bu kurulum senaryosunda dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

Kullandığım diskler:
  • SATA SSD: Samsung 870 EVO 500 GB
  • M.2 SSD: Crucial T710 Heatsink 2 TB

Anakartım:
-MSI MAG Z790 Tomahawk DDR5

Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Hiçbir düşüş olmaz kanka. NVMe M.2 disk PCI-e hattını kullanıyor, SATA SSD ise bambaşka ve daha yavaş bir hat üzerinden çalışıyor. Yani aynı yolda değiller, biri diğerini yavaşlatamaz. MSI Z790 da bu iş için fazlasıyla güçlü, kafan rahat olsun.

Eğer SATA takılıyken kurulum yaparsan, Windows bazen boot dosyalarını eski diske yazar. Yarın öbür gün o eski diski biçimlendirirsen veya sökersen, ana sistemin (C diskin) sağlam olsa bile Windows açılmaz.

Hiçbir düşüş olmaz kanka. NVMe M.2 disk PCI-e hattını kullanıyor, SATA SSD ise bambaşka ve daha yavaş bir hat üzerinden çalışıyor. Yani aynı yolda değiller, biri diğerini yavaşlatamaz. MSI Z790 da bu iş için fazlasıyla güçlü, kafan rahat olsun.

Eğer SATA takılıyken kurulum yaparsan, Windows bazen boot dosyalarını eski diske yazar. Yarın öbür gün o eski diski biçimlendirirsen veya sökersen, ana sistemin (C diskin) sağlam olsa bile Windows açılmaz.

Cevabın için teşekkürler.

M.2 ve SATA SSD bağlıyken, kurulumu M.2'ye yapacağım ancak SATA SSD bağlı halde, yani sistem 2.5TB olacak görünecek diye düşünüyorum.

Windows'u böyle kuracağımdan endişeliyim o yüzden şu anlık askıya alacağım.

Daha önce bu kombinasyon yani; M.2 SSD + SATA SSD Windows kuran görmedim ve tecrübe etmedim kısaca.

Hafif detaylı ve sade bir anlatım ile cevapları bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme: