blanky

Üyecik
Bilgisayarımda aylardır süren, özellikle Discord kullanırken ve zaman zaman genel sistem genelinde yaşanan 2 ila 4 saniyelik anlık kilitlenme/donma sorunları yaşıyorum.

Sorun Intel Arc A750 ekran kartına geçtiğim dönemde başladı; ancak bu süreçte sistemime aynı zamanda yeni bir SATA SSD, +16 GB RAM, ikinci bir monitör ve yeni bir PSU takviyesi de yaptım. Dolayısıyla sorunun tek sebebinin ekran kartı olmayabileceğinden şüpheleniyorum.

mpo.webp

Sorunu Discord'un masaüstü uygulamasındayken bir sesli kanala girip webcam ve yayın açtığımda kolayca replike edebiliyorum. O sırada Debug konsolunda karşıma çıkan hatalar bunlar:

1.webp

2.webp

Şu Audio sample rate mismatch hatası her olduğunda SSD'm %100 oldu ama Intel encoder hatalarının hepsinde aynı şekilde bir yükselme yaşamadım. Bu hatalar genelde hepsi aynı anda konsolda belirseler de bazen ayrı ayrı aldığım da oldu. Donmalarla alakalı en büyük ipucum bunlar şu anlık.
Sorun Windows'un kurulu olduğu diskin %100'e fırlaması ve şu ana kadar denediklerim:
-Kasamdaki her kabloyu söküp çıkardım, elimdeki 2 SATA SSD ve 1 HDD'nin SATA kablolarının hepsini değiştirip tekrar tekrar denedim.
-Farklı Intel Arc sürücüleri DDU ile silip yükledim.
-Windows MPO (Multi-Plane Overlay) kapattım.
-SATA denetleyicisi için MSI (Message Signaled Interrupts) modunu kayıt defterinden 0 yapmayı denedim.
-SSD güç tasarruf modları (LPM / DevSleep) ve SysMain (SuperFetch) servislerini kapatmayı denedim.
-Sorun sesle alakalı olabilir diye tüm ses giriş ve çıkışlarını 48000 Hz'e çektim ve sistemimdeki tüm sanal ses sürücülerini kaldırdım. Sesle alakalı her şeyi tamamen default hale getirdim.
-Windows ISO dosyası indirip tekrar yükleme/tamir (?) yaptım.
-16+8 GB olarak kullandığım RAM'lerimin 8 olanını söküp tek kanal kullanmayı denedim.
-Bilgisayarımdaki James Donkey SSD'yi çıkarıp sadece Kioxia SSD ve HDD ile çalıştırdım.
-Disklere TRIM yaptım.
Sorun sadece Discord'da oluyor ve sorumlusu o sanıyordum ama SSD genel olarak %100'e çıkıyor; ancak çoğu oyunda her zaman anlaşılan bir şey değil. Sistem özelliklerim:
RAM:
Kingston Fury Beast 16 GB 3200 MHz CL16 DDR4 RAM
XPG D30 8 GB 3200 MHz CL16 DDR4 RAM
Anakart: ASUS B450M Dragon
CPU: Ryzen 5 5600
GPU: Intel Arc A750
Depolama:
Kioxia Exceria 1 TB SATA SSD (Windows kurulu olan donan disk)
James Donkey 240 GB SATA SSD
WD 500 GB SATA HDD

Mikrofon: Razer Seiren Mini
Webcam: Konftel Cam10

Process Monitor Log dosyası linki:
EKSTRA EKLER:

1791566599039.webp

1791566607315.webp

1791566615937.webp

SSD'm %50-60 civarı dolu bu arada, o yüzden sorunun bu olduğunu düşünmüyorum. Ekstra bilgi veya test isterseniz yardımcı olabilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular