blanky

Üyecik
Bilgisayarımda aylardır süren, özellikle Discord kullanırken ve zaman zaman genel sistem genelinde yaşanan 2 ila 4 saniyelik anlık kilitlenme/donma sorunları yaşıyorum.

Sorun Intel Arc A750 ekran kartına geçtiğim dönemde başladı; ancak bu süreçte sistemime aynı zamanda yeni bir SATA SSD, +16 GB RAM, ikinci bir monitör ve yeni bir PSU takviyesi de yaptım. Dolayısıyla sorunun tek sebebinin ekran kartı olmayabileceğinden şüpheleniyorum.

mpo.webp

Sorunu Discord'un masaüstü uygulamasındayken bir sesli kanala girip webcam ve yayın açtığımda kolayca replike edebiliyorum. O sırada Debug konsolunda karşıma çıkan hatalar bunlar:

1.webp

2.webp

Şu Audio sample rate mismatch hatası her olduğunda SSD'm %100 oldu ama Intel encoder hatalarının hepsinde aynı şekilde bir yükselme yaşamadım. Bu hatalar genelde hepsi aynı anda konsolda belirseler de bazen ayrı ayrı aldığım da oldu. Donmalarla alakalı en büyük ipucum bunlar şu anlık.

Sorun Windows'un kurulu olduğu diskin %100'e fırlaması ve şu ana kadar denediklerim:

-Kasamdaki her kabloyu söküp çıkardım, elimdeki 2 SATA SSD ve 1 HDD'nin SATA kablolarının hepsini değiştirip tekrar tekrar denedim.
-Farklı Intel Arc sürücüleri DDU ile silip yükledim.
-Windows MPO (Multi-Plane Overlay) kapattım.
-SATA denetleyicisi için MSI (Message Signaled Interrupts) modunu kayıt defterinden 0 yapmayı denedim.
-SSD güç tasarruf modları (LPM / DevSleep) ve SysMain (SuperFetch) servislerini kapatmayı denedim.
-Sorun sesle alakalı olabilir diye tüm ses giriş ve çıkışlarını 48000 Hz'e çektim ve sistemimdeki tüm sanal ses sürücülerini kaldırdım. Sesle alakalı her şeyi tamamen default hale getirdim.
-Windows ISO dosyası indirip tekrar yükleme/tamir (?) yaptım.
-16+8 GB olarak kullandığım RAM'lerimin 8 olanını söküp tek kanal kullanmayı denedim.
-Bilgisayarımdaki James Donkey SSD'yi çıkarıp sadece Kioxia SSD ve HDD ile çalıştırdım.
-Disklere TRIM yaptım.
Sorun sadece Discord'da oluyor ve sorumlusu o sanıyordum ama SSD genel olarak %100'e çıkıyor; ancak çoğu oyunda her zaman anlaşılan bir şey değil.

Sistem özelliklerim:

RAM:
Kingston Fury Beast 16 GB 3200 MHz CL16 DDR4 RAM
XPG D30 8 GB 3200 MHz CL16 DDR4 RAM
Anakart: ASUS B450M Dragon
CPU: Ryzen 5 5600
GPU: Intel Arc A750
Depolama:
Kioxia Exceria 1 TB SATA SSD (Windows kurulu olan donan disk)
James Donkey 240 GB SATA SSD
WD 500 GB SATA HDD

Mikrofon: Razer Seiren Mini
Webcam: Konftel Cam10

Process Monitor Log dosyası linki:
EKSTRA EKLER:

1791566599039.webp

1791566607315.webp

1791566615937.webp

SSD'm %50-60 civarı dolu bu arada, o yüzden sorunun bu olduğunu düşünmüyorum. Ekstra bilgi veya test isterseniz yardımcı olabilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çıkarabildiğiniz tüm USB aygıtlarını ve diğer iki diski de çıkarın. Bilgisayara ana sistem diski, klavye, mouse haricinde bir şey bağlamadan bir deneyin sorun devam edecek mi diye.

Ayrıca bu şekilde görev yöneticisi, kaynaklar üzerinden değil LatencyMon programı üzerinden izleyin sistemi ve gecikmeleri. Tam olarak bu kitlenmeye ne yol açıyor daha rahat bulursunuz.

Çıkarabildiğiniz tüm USB aygıtlarını ve diğer iki diski de çıkarın. Bilgisayara ana sistem diski, klavye, mouse haricinde bir şey bağlamadan bir deneyin sorun devam edecek mi diye.

Ayrıca bu şekilde görev yöneticisi, kaynaklar üzerinden değil LatencyMon programı üzerinden izleyin sistemi ve gecikmeleri. Tam olarak bu kitlenmeye ne yol açıyor daha rahat bulursunuz.
Az önce tüm USB aygıtlarımı çıkardım ve bilgisayarı sadece kablosuz mouse'um, klavyem ve Apple'ın kablolu kulaklılarıyla başlattım. Kulaklıklara, eski Razer Kraken Lite'ımdan kalan AUX'u ikiye bölen kablo takılı. Uzatıcı olarak kullanıyorum. Diğer iki disk kısmını okumadan test yaptım, sabah uyanınca e-mailimden okudum mesajınızı. LatencyMon yan ekranımda açıkken; OBS, Chrome, Genshin Impact, Discord (boş bir seslide test amaçlı ekran paylaşımı yaparken), GoodbyeDPI, Spotify ve Chrome'dan açtığım bir YouTube videosu oynarken test yaptım. Bilgisayarı açışımdan 30-40 dakika sonra görev yöneticisinden gördüm. Oyunda veya videoda hissetmedim bunu. Muhtemelen seslide birisi olsaydı sesi kesilirdi ve benim de sesim kesilirdi onun için.
image1.webp
image2.webp
image3.webp

Son mesajımdan sonra diskleri de söküp tekrardan bilgisayarımı açtım, Discord'dayken arkadaşım sesin dondu dedi ve kontrol ettiğimde bunu gördüm. Az önceki gibi, iki dakika içerisinde iki kez oldu garip bir şekilde. Hatta bu sefer üç kez oldu. Yine Windows'u açışımdan 30-40 dakika sonra oldular.
1791616965993.webp
1791616975264.webp

Dosya Ekleri

• 1791616913896.webp
    1791616913896.webp
    13,6 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:
LatencyMon üzerinde de gecikmeye yol açan bir işlem gözükmüyor. Anakartın BIOS'u güncel değilse güncellemeyi deneyin.

Yine sorun çözülmezse sorun diskin kendisinden ya da psudan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. İmkan varsa diğer SSD içerisinde bir bölüm oluşturup Windows kurun bir de onu deneyin ana disk olarak, bakalım onda da kullanımlar tepeye vuracak mı.

LatencyMon üzerinde de gecikmeye yol açan bir işlem gözükmüyor. Anakartın BIOS'u güncel değilse güncellemeyi deneyin.

Yine sorun çözülmezse sorun diskin kendisinden ya da psudan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. İmkan varsa diğer SSD içerisinde bir bölüm oluşturup Windows kurun bir de onu deneyin ana disk olarak, bakalım onda da kullanımlar tepeye vuracak mı.
Ben şu an diski suçluyorum ya, PSU olmadığını düşünüyorum çünkü yeni aldım sayılır. Gerçi diskin kendisi de yeni ama SSD'ler galiba daha hassas olabiliyor bozuk olmaya falan. Bu aslında beni rahatsız eden bir sorun değil, oynadığım oyunlara sadece bazen etki eden bir sorun. Sadece Discord'un çalışmasını etkilemesinden nefret ediyorum. Chrome üzerinden Discord kullanırken bu %100 kullanım yayınımı veya sesimi hiç etkilemedi testlerim sırasında. Acaba Discord'u da etkilememeleri için bir öneriniz var mı? Galiba eskiden Discord'da codec değiştirebiliyormuşuz, onu araştırdım ama o ayar kalkmış. Aynı şekilde audio subsystem gibi bir ayar vardı ve legacy seçebiliyorduk. Onları denemek isterdim. Diğer SSD'mde fazlasıyla boş alan var, dediğinizi de yapıp size döneceğim.

Bu arada güç kaynağım şu MSI'ın ucuz 500W modeli, siyah. Eski güç kaynağım bilgisayara restart attırıyordu ve olay görüntüleyicisinde belliydi o yüzden değiştirdim son 9 ay içerisinde..? SSD de aynı şekilde o zamanlar satın almıştım. Bu PSU belki biraz ucunda kalıyordur ama ekran kartımın ısınmasını sevmediğim için 150w sınır ile kullanıyorum zaten. O şekildeyken sistemime yeterlidir diye düşünüyorum.

Ben şu an diski suçluyorum ya, PSU olmadığını düşünüyorum çünkü yeni aldım sayılır. Gerçi diskin kendisi de yeni ama SSD'ler galiba daha hassas olabiliyor bozuk olmaya falan. Bu aslında beni rahatsız eden bir sorun değil, oynadığım oyunlara sadece bazen etki eden bir sorun. Sadece Discord'un çalışmasını etkilemesinden nefret ediyorum. Chrome üzerinden Discord kullanırken bu %100 kullanım yayınımı veya sesimi hiç etkilemedi testlerim sırasında. Acaba Discord'u da etkilememeleri için bir öneriniz var mı? Galiba eskiden Discord'da codec değiştirebiliyormuşuz, onu araştırdım ama o ayar kalkmış. Aynı şekilde audio subsystem gibi bir ayar vardı ve legacy seçebiliyorduk. Onları denemek isterdim. Diğer SSD'mde fazlasıyla boş alan var, dediğinizi de yapıp size döneceğim.

Bu arada güç kaynağım şu MSI'ın ucuz 500W modeli, siyah. Eski güç kaynağım bilgisayara restart attırıyordu ve olay görüntüleyicisinde belliydi o yüzden değiştirdim son 9 ay içerisinde..? SSD de aynı şekilde o zamanlar satın almıştım. Bu PSU belki biraz ucunda kalıyordur ama ekran kartımın ısınmasını sevmediğim için 150w sınır ile kullanıyorum zaten. O şekildeyken sistemime yeterlidir diye düşünüyorum.
PSUnuz ucuz bir model ise kararsız çalışıyor olabilir. Ayrıca Discord'da codec değiştirmeyi bilmiyorum ama sizin donma sırasında attığı errorler yüzünden bana bi yerde bir çakışma var gibi geldi. Bu tarz IO kitlenmeleri genelde driver ya da donanım çakışmalarından olabiliyor. Takılı cihazlarda bir kararsızlık durumu olduğunda böyle oluyor genelde.

Dediğim gibi BIOS güncellemeyi bir deneyin, ekran kartınız da Intel Arc olduğundan belki o sebep oluyor da olabilir. Gemini'a konu hakkında sorduğumda Arc ekran kartlarında bu tarz çakışmalar yaşanabiliyor dedi ama ne kadar doğrudur bilemiyorum.

BIOS sürümüm şu an en güncelinde, chipset sürücüleri falan da hepsini güncelledim. AI'a ben de soruyorum günlerdir ve diyebileceği her şeyi denedim. Haklı olarak direkt Intel Arc'ın üzerine atlıyor ve ben de o şekilde düşünüyordum ama Intel'in community sayfasında bir konu açıp elimdeki her şeyi oraya attığımda kendileri sorunumu replike edemediler. Donanım çakışmalarını test etmek için sizin öneriniz üzerine diskleri ve RAM'lerimi çıkarıp denedim şu anlık ama sorun kendini tekrarlıyor hep. Sistemimdeki en garip denebilecek parçalar RAM'lerim ve onlarda da sorun olmadığını düşünüyorum tek slot 16GB denedikten sonra. Belki bir gün rastgele bir ekran kartı sürücüsü güncellemesi veya BIOS güncellemesi sorunu tamamen kaldırır.

Belki bir gün rastgele bir ekran kartı sürücüsü güncellemesi veya BIOS güncellemesi sorunu tamamen kaldırır.
Umarım. Onun haricinde de bir fikir benim de aklıma gelmiyor maalesef. Yalnızca dediğim gibi diğer SSD üzerine Windows kurup son çare başka diski ana disk olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Umarım sorunu çözersiniz, bir cevap bulursanız buraya da yazın lütfen ben de merak ettim sorunun kaynağını.