Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SwaQ

Uzman
Bilgisayarımda herhangi bir yük isteyen bir işi yapmaya başladığımda -oyundan örnek verelim- oyuna girdiğim zaman oyundan anında hata vermeden atıyor. Tekrar girmeye çalıştığımda var olan aygıt bulunamadı hatası veriyor. Ben SATA SSD ve M.2 SSD kullanıyorum. Windows SATA'ya kurulu oyunlarım M.2 SSD'ye kurulu. Bu hatayı anakartımı ve SSD'imi değiştirmeme rağmen alıyorum. Gerçekten kafayı yemek üzereyim. Yapmadığım bir şey kalmadı. Windows'u RAID modda kurmak çözüm olur mu bilmiyorum. ASUS'un kendi sitesinde bellek veya işlemci yük altına girdiğinde SSD gözükmeyebiliyor falan demişlerdi ancak o da bir çözüm olmadı. Lütfen yardımcı olabilir misiniz? Donanımsal bir sorun olması imkansız hepsi yeni çünkü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben zaten sorunun ekran kartıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Sorun ya işlemciyi ya da anakartla ilgili.

Sorunun sebebine ulaştım şükür.
Sorun ekran kartıyla alakalı. Kullandığım ekran kartının (RX580) serilerinde yani -560 570 580 590- hepsinde bu tarz sorunlar oluyormuş. GPU kullanımı %95 olunca (ki bu yüksek yükün olduğu oyunlarda oluyor) ekran kartı kendini bir nevi kapatıyor, kapatınca veri kaybı yaşandığı için M.2 SSD de kapanıyor. Hatta şöyle söyleyeyim M.2 SSD değil mevcut depolaman neyse kendini kapatıyor.

Sorunun çözümünü güç seçeneklerinden yapılan bir ayar. Tam çözümmü bilmiyorum ama en azından sebebini öğrendim konuyu bu zamana kadar görüpte aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için yardımcı olmuştur umarım.

Ek olarak;
Ekran kartı verilen MHz'de çalışamıyor. Bu durumda kendini kapatıyor. Mesela benım RX 580 8 GB var. AMD sıtesınde yazar 1238 MHz diye. Ama ASUS bana 1360 MHz olarak veriyor. ASUS Sapphire MSI vb markalar fazla MHz'lı verıyor O.C.'lenmıs sekılde. Bu sorun oradan kaynaklanıyor. Yanı calısması gereken MHz'ye ındırmenız gerekıyor.

1728750861923.webp
Hepsinin yeni olması sorun olmayacağı anlamına gelmez. Detaylıca sistem özelliklerinizi yazar mısınız?

Olmaz zira sorunun Windows kurulu SSD ile bir bağı yok gördüğüm kadarıyla.

Sistemim kısaca şöyle:
  • Anakart olarak ASUS Prime B450M K-II kullanıyorum.
  • İşlemci olarak Ryzen 5 3600 var.
  • 3200 MHz'li 16 GB RAM ve 8 GB'lik RAM'im var.
  • M.2 SSD olarak 3 hafta önce aldığım MLD M300 500 GB var sistemde
  • Ayrıca Windows'un kurulu olduğu 250 GB'lik SATA SSD bulunuyor
Yine başka forumlardan yola çıkarak SATA SSD'yi söküp sadece M.2'yi kullanma fikri geldi çünkü mantıken SATA SSD'de de sıkıntı oluyor olabilir diye düşündüm. Fakat Windows'un kurulu olduğu SATA SSD ile M.2 arasında bir bağ yok gibi. Enteresan bir sorun farklı bir çözüm yolu olmalı yoksa dediğim gibi en kötü Windows'u M.2'ye kuracağım gibi denemediğim bir çözüm kalmadı çünkü.

Ekstra olarak şunu söyleyebilirim eğer kaydadeğer işe yarayacak bir örnekse: Valorant oynarken bu hatayı almıyorum ama ağır yük isteyen bir oyuna girdiğimde 5-10 dk içinde hata veriyor.

Hatta şöyle söyleyeyim herhangi bir veri aktarırken de bu hatayı almadım.

Sorun MLD SSD gibi ama adım adım gidelim:
  • BIOS'u en son sürüme güncelle
  • Windows'u M.2 SSD'ye kurma zira işleri daha da berbat edersin
  • 16 + 8 GB sağlıklı bir RAM değil. Dilersen 8 GB modülü söküp de test edebilirsin her ne kadar fark olmayacağını düşünsem de
Bütün bunlara rağmen sorun devam ederse sorunun SSD'de olduğunu düşünüyorum.

Sorun MLD SSD gibi ama adım adım gidelim:
  • BIOS'u en son sürüme güncelle
  • Windows'u M.2 SSD'ye kurma zira işleri daha da berbat edersin
  • 16 + 8 GB sağlıklı bir RAM değil. Dilersen 8 GB modülü söküp de test edebilirsin her ne kadar fark olmayacağını düşünsem de
Bütün bunlara rağmen sorun devam ederse sorunun SSD'de olduğunu düşünüyorum.

BIOS'u geçen gün son sürüme güncellemiştim

Dediğiniz gibi sağlıklı değil mantıken düşündüğümüzde. En başta da dediğim gibi ASUS'un resmi sitesinde M.2'deki sorunun işlemci ya da belleğe binen ağır yükle alakalı olduğu söylenmişti. Bir de sizin dediğiniz şekil 8 GB'yi söküp deniyeyim.

Sorun SSD'den kaynaklı olamaz diye düşünüyorum. Eski SSD'imde de aynı sorun oluyordu değiştirmek çözer sanmıştım ama sorun aynı sorun olmuştu.

SATA'yla ilgili olamayacağı kesin değil mi şüphelerim var çünkü.

M.2 SSD'nin testini yapmıştım herhangi bir sorun çıkmamıştı özellikle oyuna girince oluyor.

Son olarak şunu söylemek istiyorum eski SSD imi kullanırken bu sorunu aldığım zaman bütün sistem parçalarını söküyordum arıza bulmak için anlamadığım bir şekilde 1-2 ay bu sorunu almiyodum sonra yeniden eskisi gibi oluyordu bunun sebebi nedir

Bu sorunu yaşayan biri daha vardı forumda yanlışım yoksa. Hah, buldum.

Tamam. SSD sorunu değil muhtemelen. Ya anakart ya da işlemci sorunu.

Şu arkadaş dönüş yapsın bir bakalım duruma.

Şu anlık 8 GB RAM'i söktüm ilk denememde sorun çıkmadı gibi.
İşlemcimi de anakartımı da bu arada SSD gibi yenilemiştim 1 ay olmadı. Eski anakartım A320M S2H idi.

Bu sorunu yaşayan biri daha vardı forumda yanlışım yoksa. Hah, buldum.

Tamam. SSD sorunu değil muhtemelen. Ya anakart ya da işlemci sorunu.

Şu arkadaş dönüş yapsın bir bakalım duruma.

Sonuç aynı yine hata verdi.

Hocam farklı bir forumda şöyle bir şey yazılmıştı çözüm olur mu bilmiyorum ama:

"Bu hatanın alınmasının sebebi AHCI, IDE mod. Az önce bilgisayarıma SSD taktım ve IDE'den AHCI moda aldım sonuç tam olarak fotoğraftaki gibi oldu, hard diski okumuyor çünkü hard diskin çalışma şekli farklı. Bu sorunu windowsunuzu yüklediğiniz diskin çalışma şeklini değiştirerek çözebilirsiniz teşekkürler."

"Bu hatanın alınmasının sebebi AHCI, IDE mod. Az önce bilgisayarıma SSD taktım ve IDE'den AHCI moda aldım sonuç tam olarak fotoğraftaki gibi oldu, hard diski okumuyor çünkü hard diskin çalışma şekli farklı. Bu sorunu windowsunuzu yüklediğiniz diskin çalışma şeklini değiştirerek çözebilirsiniz teşekkürler."
Diskiniz IDE mi? Hayır. Diskiniz AHCI mi? Hayır. Bu durumda bu mesajın sizin sorunla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Sizin disk NVMe protokolünü kullanıyor.