Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SwaQ

Uzman
Bilgisayarımda herhangi bir yük isteyen bir işi yapmaya başladığımda -oyundan örnek verelim- oyuna girdiğim zaman oyundan anında hata vermeden atıyor. Tekrar girmeye çalıştığımda var olan aygıt bulunamadı hatası veriyor. Ben SATA SSD ve M.2 SSD kullanıyorum. Windows SATA'ya kurulu oyunlarım M.2 SSD'ye kurulu. Bu hatayı anakartımı ve SSD'imi değiştirmeme rağmen alıyorum. Gerçekten kafayı yemek üzereyim. Yapmadığım bir şey kalmadı. Windows'u RAID modda kurmak çözüm olur mu bilmiyorum. ASUS'un kendi sitesinde bellek veya işlemci yük altına girdiğinde SSD gözükmeyebiliyor falan demişlerdi ancak o da bir çözüm olmadı. Lütfen yardımcı olabilir misiniz? Donanımsal bir sorun olması imkansız hepsi yeni çünkü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ben zaten sorunun ekran kartıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Sorun ya işlemciyi ya da anakartla ilgili.

Sorunun sebebine ulaştım şükür.
Sorun ekran kartıyla alakalı. Kullandığım ekran kartının (RX580) serilerinde yani -560 570 580 590- hepsinde bu tarz sorunlar oluyormuş. GPU kullanımı %95 olunca (ki bu yüksek yükün olduğu oyunlarda oluyor) ekran kartı kendini bir nevi kapatıyor, kapatınca veri kaybı yaşandığı için M.2 SSD de kapanıyor. Hatta şöyle söyleyeyim M.2 SSD değil mevcut depolaman neyse kendini kapatıyor.

Sorunun çözümünü güç seçeneklerinden yapılan bir ayar. Tam çözümmü bilmiyorum ama en azından sebebini öğrendim konuyu bu zamana kadar görüpte aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için yardımcı olmuştur umarım.

Ek olarak;
Ekran kartı verilen MHz'de çalışamıyor. Bu durumda kendini kapatıyor. Mesela benım RX 580 8 GB var. AMD sıtesınde yazar 1238 MHz diye. Ama ASUS bana 1360 MHz olarak veriyor. ASUS Sapphire MSI vb markalar fazla MHz'lı verıyor O.C.'lenmıs sekılde. Bu sorun oradan kaynaklanıyor. Yanı calısması gereken MHz'ye ındırmenız gerekıyor.

1728750861923.webp
Diskiniz IDE mi? Hayır. Diskiniz AHCI mi? Hayır. Bu durumda bu mesajın sizin sorunla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Sizin disk NVMe protokolünü kullanıyor.

Disk BIOS'ta AHCI modda.

Diskiniz IDE mi? Hayır. Diskiniz AHCI mi? Hayır. Bu durumda bu mesajın sizin sorunla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Sizin disk NVMe protokolünü kullanıyor.

En son BIOS'ta AHCI ve RAID modları vardı. Benimki AHCI'deydi.

BIOS'ta AHCI mod olması diskinizin AHCI modda olduğu anlamına gelmez. NVMe SSD, AHCI protokolünü kullanmaz. Eğer konuyla uzaktan yakından alakası olmayan bir forum postundan yola çıkarak diski RAID ya da IDE moda alıp deneycekseniz, buyurun deneyin.

Zaten IDE moda alamazsınız zira IDE diye bir şey kalmadı ama RAID moda alırsanız -ki almanın hiçbir mantığı ve sorunla hiçbir ilgisi yok- oluşacak veri kaybından ben sorumlu değilim.

Sizin sorun anakart veya işlemci ile ilgili. Söz konusu SSD yuvası çipset kontrolünde ise sorun anakartınızda.

Merhaba. Son olarak tanıdığım iyi bir bilgisayarcıya götürdüm sistemi. Test ettik başka cihazda herhangi bir sorun çıkmadı. Tek tek işlemcisinden M.2'sine kadar test ettik yine bir sorun çıkmadı. Bilgisayarıma Samsung marka SSD taktık sıkıntız bir SSD olmasına rağmen aynı hatayı kendi cihamızda yine aldım. Atladığımız bir nokta var mı anlamış değilim gerçekten ısındığı için kapanma ihtimali var mı acaba?

Ekstra olarak SSD'yi yüksek dosya aktarımlarında falan test ettik aktarırken hata vermedi. Özellikle yük halindeki oyuna girince oluyor çok acayip.

Sadece oyunda oluyor demiştim ya ekran kartıyla alakalı olabilme şansı var mı?

• Eğer SSD ekran kartının altında veya karta çok yakın ise ekran kartı sıcaklığından dolayı gidiyor olabilir.
  • İkinci bir senaryo ise ekran kartının çektiği güçten dolayı anakartın M.2 yuvası kararsızlaşıyor.
Ben sorun anakart kaynaklı diye düşünüyorum.

Evet SSD ekran kartının altında ama kapanacak kadar ısındığını düşünmüyorum. Eski anakartımda SSD ekran kartının üstündeydi ama sonuç aynıydı.

İkincisinin bir çözümü var mı? AMD Software'dan güç tüketimi az bir şey kıssak çözüm olabilir mi?

Anakart testi yapıldı sağlam.

Anakart sağlam ise -ki şüpheli- bu durumda işlemci kalıyor geriye.

Net olarak donanımda değil gibi sanki hocam. 2 firmaya gittim testler yapıldı hani bir şey bir şeyi tetikliyor ama anlayamadı kimse.

Bence tek çözüm komple PC'yi atmak. Milyonda bir olacak bir şey gibi gelmeye başladı.