Ella Freya

Üstün
Makaleler
1
PCI-e x1 slotta 500GB M2 SSD (Micron 3400)
SATA portta Samsung 870 EVO SSD

İki diski RAID yapacaktım ama başka bir yol var mış yazılımsal olarak, Spanned brim yaptığımda bayağı uzun biçimlendirmeye girdik. Hız olarak PCI olan 1000, SATA olan 550'ye ulaşıyor. Sizce hızda düşme olur mu? ChatGPT bir olur diyor bir 500'e yakın olur diyor ben anlamadım.

Disk 0-3

1759782053226.webp

1759786650290.webp

Kötüymüş arkadaşlar yapmaya gerek yok. İki farklı hızda diski olan kişiler yapmasın. Hızlar aynıya yakınsa yapın. 1000-500 gibi uçurum hızlarda direkt düşük olana sabitliyor. 2-3 GB fazlalık için yapmaya değmez.

Son düzenleme:
PCI-e x1 slotta 500GB M2 SSD (Micron 3400)
SATA portta Samsung 870 EVO SSD

İki diski RAID yapacaktım ama başka bir yol var mış yazılımsal olarak, Spanned brim yaptığımda bayağı uzun biçimlendirmeye girdik. Hız olarak PCI olan 1000, SATA olan 550'ye ulaşıyor. Sizce hızda düşme olur mu? ChatGPT bir olur diyor bir 500'e yakın olur diyor ben anlamadım.

Disk 0-3

Eki Görüntüle 190602

Eki Görüntüle 190616

Kötüymüş arkadaşlar yapmaya gerek yok. İki farklı hızda diski olan kişiler yapmasın. Hızlar aynıya yakınsa yapın. 1000-500 gibi uçurum hızlarda direkt düşük olana sabitliyor. 2-3 GB fazlalık için yapmaya değmez.
İki farklı hızda SSD'yi birleştirerek RAID veya Spanned birim kullanımıyla ilgili gözlemleriniz doğru. Aşağıda bazı öneriler ile açıklamalar mevcut:

RAID veya Spanned Kullanımı​

• RAID 0: Verileri iki disk arasında dağıtır, ancak yüksek hız sağlayacakken, bir diskin arızalanması durumunda tüm veriler kaybolur.
  • Spanned: Disklerin toplam kapasitesini artırır, ancak veri hızı daha yavaş olan diske bağlı kalır.

Hız Farklılığının Etkisi​

• Hız Düşmesi: Farklı hızlardaki SSD'ler kullanıldığında, daha yavaş olan SSD'nin hızı yükseğinden etkilenir. Örneğin, PCIe M.2 SSD 1000 MB/s ve SATA SSD 550 MB/s olduğunda, toplam hız genellikle 550 MB/s civarında kalır.
  • Kullanım Durumu: Eğer sık yüksek hızda veri transferine ihtiyaç duyuyorsanız, bu yapı önerilmez. İki diskte de benzer hızlar olursa, performans artışı sağlanabilir.

Tavsiyeler​

• Farklı Hızda SSD Kullanımı: Eğer hız farkı çok büyükse (1000 MB/s vs 550 MB/s gibi) o zaman hızlı olan diski kullanmayı düşünebilirsiniz, gereksiz yere yavaşlamaya sebep olabilir.
  • İhtiyaçlarınızı Değerlendirin: Kullanım amaçlarınızı ve veri güvenliğinizi göz önünde bulundurarak birleştirilmiş birim kullanmak isteyebilirsiniz; ancak çoğu durumda ayrı kullanmak daha mantıklı olabilir.
  • Veri Yedekliliği: Eğer veri güvenliği önceliğinizse, farklı tip RAID konfigürasyonlarını incelemekte fayda var.

Sonuç​

Sonuç olarak, iki farklı hızda SSD'yi birleştirmeniz önerilmez. İhtiyaçlarınıza göre bir seçim yapmanız daha uygun olacaktır.