Yazgısız

Çalışkan
Macbook Air M4 256 GB ROM 16 GB RAM 15 inç 10 CPU Core 10 GPU Core versiyonunu almayı planlıyorum. Sizce daha fiyat/performans ürünleri olan Windows laptoplara fark atıyor mu? Pil, ömür, 2. el satış değeri, işletim sistemi, malzeme kalitesi gibi konularda aradaki fiyat farkına değecek üstünlükleri var mı? Yazılım geliştirmeyi düşünüyorum. Sadece benim için değil, size göre de hangisi mantıklı olduğunu belirtin. Fikir alışverişi yapmak; daha doğrusu şeytanın avukatlığını yapmanızı isterim. Teşekkürler. :)

Son düzenleyen: Moderatör:
MacOS’u deneyimlemek icin satin alacaksan veya MacOS gerektiren bir isin yoksa direkt Windows laptop al. Ikinci el degeri duser mi sorusunda patladin cunku. MacOS bu konuda rulet olur senin icin. Fiyati tipki Android-iPhone telefon piyasasi gibi ilerler lakin bu soruyu yonelttigine gore o kadar uzun kullanma tahammulu bile gosterecegini dusunmuyorum.

MacOS'u deneyimlemek icin satin alacaksan veya macOS gerektiren bir isin yoksa direkt Windows laptop al. Ikinci el degeri duser mi sorusunda patladin cunku. macOS bu konuda rulet olur senin icin. Fiyati tipki Android-iPhone telefon piyasasi gibi ilerler lakin bu soruyu yonelttigine gore o kadar uzun kullanma tahammulu bile gosterecegini dusunmuyorum.

Hayır, ikinci el değeri benim için Ultra önemli bir şey değil. Ben laptop alma konusunda esneğim orada sıraladıklarım sadece birer örnekti. Benim amacım farklı insanların, farklı ihtiyaçları ve bununla birlikte farklı görüşleri olacağı için belki benim aklıma gelmeyecek hususları ve durumları öğrenmekti. Biraz rahat olabilirsin.

Ben aldım bir tane M2 Macbook Air. Deneyimlemekten ziyade ihtiyacıma yönelik aldım. Doğrudan Mac ihtiyacın yoksa gerek yok. Yaptığın iş Windows'ta yapamayacağın şey olmalı. Benim için pil ömrü, taşınabilirlik ve iOS ile dosya aktarımı önemli ve gerekliydi ve bunları çok iyi şekilde yapıyor. Bunların dışında başka şeyler yapmam gerektiğinde doğrudan Windows'ta yapıyorum. Alıştığım ve bildiğim şey bu çünkü.

Ben aldım bir tane M2 MacBook Air. Deneyimlemekten ziyade ihtiyacıma yönelik aldım. Doğrudan Mac ihtiyacın yoksa gerek yok. Yaptığın iş Windows'ta yapamayacağın şey olmalı. Benim için pil ömrü, taşınabilirlik ve iOS ile dosya aktarımı önemli ve gerekliydi ve bunları çok iyi şekilde yapıyor. Bunların dışında başka şeyler yapmam gerektiğinde doğrudan Windows'ta yapıyorum. Alıştığım ve bildiğim şey bu çünkü.

Şu an hiçbir laptopum ya da PC'm yok. Yani MacBook an itirabiyle ana bilgisayarım olacak. Mesela IDE'lerde daha stabil olduğunu biliyorum. MacBook'lar ile rakibi Windows laptoplara baktığımda inanılmaz bir fiyat farkı göremiyorum. Bu arada PC almak istemiyorum. Ben işlevcilikten sıkıldım, biraz da şekilcilik ön plana çıksın. Liquid glass gibi estetik ve tasarımsal olarak bütünsel bir cihaz kullanmak istiyorum. Şu an aslında daha çok genç olduğum için ihtiyaçlarım aşırı belli veya kesin değil. Peki sana Windows mu yoksa macOS tasarımsal olarak hoş geliyor?

İkinci el değeri iPhone kadar kalmasa da alacağın Windows cihaza göre daha çok daha kolay ve hızlı satarsın. Yazılım geliştirme tarafında inanılmaz makineler zaten. Windows’da yapamayacağın şey olmasına gerek yok özellikle yazılım geliştirme tarafında Windows ile yapabileceğin ne varsa burada çok daha verimli yaparsın. Windows gibi saçma sapan bir işletim sistemiyle uğraşmaya gerek yok. Yalnız alacaksan 15” olanı değil 13” olanı öneririm SSD tarafında 512GB’ye çıkabilirsin.

İkinci el değeri iPhone kadar kalmasa da alacağın Windows cihaza göre daha çok daha kolay ve hızlı satarsın. Yazılım geliştirme tarafında inanılmaz makineler zaten. Windows’da yapamayacağın şey olmasına gerek yok özellikle yazılım geliştirme tarafında Windows ile yapabileceğin ne varsa burada çok daha verimli yaparsın. Windows gibi saçma sapan bir işletim sistemiyle uğraşmaya gerek yok. Yalnız alacaksan 15” olanı değil 13” olanı öneririm SSD tarafında 512GB’ye çıkabilirsin.
15 inç'te de 2+ GPU çekirdeği ekleniyor ve hoparlörü daha iyi. Zaten Thunderbolt ile artık Harici SDD'ler neredeyse Dahili SDD hızında çalışabiliyor. Harici SSD'ler boyut olarak da küçük. Hem profesyonel yani bu işten ciddi para kazanan biri olmayacağım için verilerim benim için fazla kritik olmayacak.

Bu yazıyı daha yeni aldığım, yıllarca Windows kullanan birisi olarak M2 MacBook Air'dan yazıyorum. Deneyimlerimi aktarayım:
  • Kullanım konusunda macOS, Windows'dan kesinlikle daha iyi. "Alışır mıyım?" diye bir soru sormanıza bile gerek yok, zira kullanmaya başladığınız ilk 10 dakika içerisinde çoğu şeyi söküyorsunuz zaten. İlk birkaç gün klavye kısayolları falan derken, birkaç hafta içerisinde Windows kullanmayı bile unutturuyor size.
  • Pil ömrü mükemmel, ben bu bilgisayar ile hafif kullanımda 3-4 günü gördüm. Açıkçası aşırı yoğun kullanımlarda bile rahatlıkla birkaç günü çıkartır.
  • Genel anlamda hemen hemen aynı fiyata alacağınız Windows dizüstüler muhtemelen GPU konusunda vs. Mac'ten daha güçlü olur ancak CPU tarafında kesinlikle Mac daha iyi bir tercih.
  • Ne yapacağınıza da bağlı ancak MacBook; taşınabilirlik, pil ömrü, malzeme kalitesi, ömür anlamında vs. kesinlikle üzmez.

@Yazgısız, tasarım olarak Macbook fark atar Windows PC'lere. Macbook'taki görüntü kalitesini almak için sadece PC parasını monitöre gömmen lazım Windows PC'de. Arada film izlerken falan kullanıyorum renkler canlılık vs muhteşem. Hatta şimdi Tahoe güncellemesini yüklemek için açtım ve bambaşka bir dünya.

Yan yana fotoğraf atayım sana anlarsın.

IMG_7409.webp

15 inç'te de 2+ GPU çekirdeği ekleniyor ve hoparlörü daha iyi. Zaten Thunderbolt ile artık Harici SDD'ler neredeyse Dahili SDD hızında çalışabiliyor. Harici SSD'ler boyut olarak da küçük. Hem profesyonel yani bu işten ciddi para kazanan biri olmayacağım için verilerim benim için fazla kritik olmayacak.

Yazılım işleri için +2 GPU çekirdeğine ihtiyacın yok. Oyun oynayacağım dersen Air alman hata olur zaten. 256GB’larda kullanılan SSD daha kötü. Sonradan yükseltemiyorsun bunlar uzun ömürlü cihazlar ne olursa olsun 512GB’dan aşağı şaşma derim. Ben yaklaşık 4 yıl 256GB M1 MBP kullandım biliyorum o yüzden gidip 1TB modele geçiş yaptım.