Öncelikle herkese iyi sosyaller dilerim, mevzu başlıktaki gibi ekleyebilirsem bir de görsel eklemeye çalışacağım; 8 aydır kullanıyorum ilk defa depolamaya baktım. Sistem verisi + MacOS'un 125GB yer kapladığını görünce çok şaşırdım, zaten 250 GB hafızası var.
Sistem verileri ve macOS'un kapladığı alanı azaltmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:
1.
Sistemi Güncelle:
- MacBook'unuzun en son macOS sürümüne güncellendiğinden emin olun. Bazı güncellemeler, depolama alanını optimize edebilir.
- Apple Menüsü > Sistem Ayarları > Yazılım Güncelleme'ye gidin.
2.
Saklama Alanını Yönet:
- Apple Menüsü > Hakkında Bu Mac > Depolama sekmesine girin.
- "Yönet" seçeneklerine tıklayarak depolama alanını daha verimli kullanmak için önerilen ayarları gözden geçirin.
3.
Gereksiz Dosyaları Sil:
- İndirilenler klasörünü kontrol edin ve kullanılmayan dosyaları silin.
- Uygulamalar klasöründe artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırın.
4.
Cache ve Geçici Dosyalar:
- Finder’da “Git” menüsünden “Git > Kütüphane”yı seçin.
-
Caches klasörüne gidin ve buradaki gereksiz dosyaları silebilirsiniz, ancak dikkatli olun.
5.
Büyük Dosyaları Bulun:
- "Finder"ı açın, "Dosya > Yeni Akıllı Klasör" seçeneğini seçin.
- Dosya boyutu kriterleriyle büyük dosyaları bulup, silmek ya da harici bir depolama birimine aktarmak için kullanın.
6.
Sistem Geri Yükleme ve Yedekleme:
- Timemachine (ya da benzeri bir yedekleme uygulaması) kullanarak yedekleyebilir ve ardından eski yedekleri silebilirsiniz.
7.
Disk Temizleme Araçları:
- Disk temizleme uygulamaları (ClearDisk, CleanMyMac gibi) kullanarak daha derin bir temizlik yapabilirsiniz.
8.
Sistem Dosyalarının Yedeklenmesi:
- Ancak, macOS sistem dosyalarına aşırı müdahale edilmemelidir. Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, profesyonel bir desteğe başvurmak iyi bir fikir olabilir.
Adımları uyguladıktan sonra depolama alanınızı kontrol edin. Eğer sorun devam ederse ek bilgi almak gerekebilir.