- Makaleler
- 43
Merhaba, M2 MacBook Air kullanıyorum (16 GB RAM ve 256 GB SSD). Zaten bazı hocalarım lafı ağızımdan almışlar ancak ben de açıklamak istedim.
Yıllarca Windows, özellikle dizüstü kullanan biri olarak yorumlarım şu şekilde:
Yıllarca Windows, özellikle dizüstü kullanan biri olarak yorumlarım şu şekilde:
- Öncelikle taşınabilirlik çok iyi. Cihaz inanılmaz hafif ve ince. Gün boyu yanında taşırken yük olmuyor. En güzeli de yanında sürekli koca koca adaptörler, kablolar falan taşımıyorsun.
- Performansı çok iyi, M2 çip bile Xcode, sanal makine, ağır Lightroom ve Photoshop kullanımları, çoklu görevlerde bana mısın demiyor. 16 GB RAM'in bir kere bile yetmediğini görmedim. En iyi yanı da bu performansı verebilmek için prize bağlı kalmasına gerek olmaması, pilde bile hep en yüksek performansı alabiliyorsunuz. İçerisinde fan bile olmamasına rağmen cihazı aşırı zorlamadığım sürece ısınma sıfır diyebilirim.
- Ekran kalitesi çok iyi. Evet 60 Hz falan ama gerçekten renk doğruluğu, piksel yoğunluğu, parlaklık vs. olarak çok iyi. Özellikle Color Grading işleri için harici bir monitöre gerek yok diyebilirim, bunu yarı profesyonel bir fotoğrafçı olarak söylüyorum.
- Mikrofon, hoparlör ve kamera konusunda kendi fiyat bandındaki Windows dizüstülerden gerçekten birkaç gömlek üstün. Pro modelleri geçtim, Air'da bile sesi sonuna kadar açtığında evin bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla ulaşıyor ve bu sadece “yüksek ses” değil; temiz, dengeli ve kaliteli bir ses.
- Klavye ve izleme dikdörtgeni (trackpad) piyasada rakipsiz diyebilirim. Klavye uzun yazılarda yormuyor. Trackpad'in yüzeyi cam ve fiziksel olarak aşağı-yukarı hareket etmiyor; altındaki titreşim motorları sayesinde geri bildirim veriyor. Ne kadar bastırırsan o kadar geri bildirim alıyorsun ve bu da kullanımı inanılmaz akıcı ve “interaktif” hale getiriyor. Açıkçası masamın üzerinde durmasına rağmen fare kullanmayı bıraktım diyebilirim.
- Pil ömrü de çok büyük bir artı. Yazılım ve donanımın birbiriyle uyumlu çalışması, SoC verimliliğinin çok yüksek olması sebebiyle yoğun kullanımlarda bile 1-2 günü rahat çıkartıyorsunuz. Az güç tüketerek çok iş yapabiliyorsunuz.
- Ekosistemi unutmamak lazım. Mac'in yanında iPhone, AirPods falan kullanıyorsan cihazlar arası geçiş inanılmaz kolay. AirDrop, Handoff, iMessage, notlar, dosyalar vs. Her şey sorunsuz şekilde senkronize çalışıyor ve bu da günlük kullanımda ciddi zaman kazandırıyor. Bir cihazda kopyaladığın yazıyı diğer cihazda yapıştırabilme, belge ve fotoğraf aktarımı, AirPods'da cihaz geçişi vs. çok iyi.
- Fiyatı es geçmek olmaz. Özellikle Air ve mini modelleri fiyatlarına göre çok iyiler, hele öğrenci indirimiyle falan alırsanız. Taşınabilirlik önemli değil derseniz M4 Mac mini özellikle fiyatına göre çok çok iyi. Evet genel olarak Pro serisi MacBook'lar vs. pahalı ama Air ve mini tarafında kesinlikle F/P olduklarını söyleyebilirim. 32.000 TL'ye CPU'su, GPU'su, pil ömrü, ekran kalitesi vs. bu kadar iyi başka bir Windows dizüstü yok.
- Özetle, macOS kullanma sebebim tek bir özellik değil; taşınabilirlik, kalite, pil ömrü, sessizlik, performans ve kullanıcı deneyiminin bir bütün olarak çok iyi olması. Yıllarca Windows dizüstü kullandıktan sonra farkı en net bu şekilde hissettim.