Mahallelerimizde bulunan elektrik direklerinin işlevi tam olarak nedir?

Canepe

Uzman
Yer
Denizli, Türkiye
Selamlar,

Kırsalda veya şehirlerimizin sokaklarında aşağıdaki şekilde havai elektrik direkleri ve bu direkler arasında gergin teller bulunuyor.

Bu teller ve evimizde kullandığımız elektriğin arasındaki ilişkiyi, nasıl bir topoloji ile dağıtıldığını vs. açıklayacak donanımlı biri var mı? Bu tellerde her zaman akım bulunuyor mu? Atlama, sağanak yağmurlar veya kuşların tellere konmasını açıklayabilir misiniz? Teşekkür ederim iyi forumlar.

İşte kırsaldaki çoğu yere elektrik bunlarla taşınıyor. Herhangi bir mahallenin veya köyün bir trafo merkezi vardır ve evlere elektrik oradan dağıtılır. Bazı evler ise trafoya bağlı olmayıp bu direkler üzerindeki telden elektrik hattı çekip sayaç takarlar. Tel dediğimiz de aslında çelik halattır. O telin altındaki siyah şeylerin adı fincandır. Bizim bardaklarımızdaki gibi porselenden yapılır. Elektrik telleri ona sabitlenir. Onların üstünde de küçük bir topraklama hattı vardır voltaj artması yaşanmasın diye. O direk betondan yapılmıştır. Direklerin altında genelde küçük bir oyuk açıp oraya demir sabitleyip o demirin üstüne sokak lambası montajlanabilir. O tellerde daima akım vardır. Çok yaklaşmamak gerekir. Ölümcül 220V gerilim taşır. Ama hatların dışını ince bir malzemeyle kaplarlar yağmurda risk çıakrmasın diye. Bizi yağmurda karda kışta korur ama ellersek ölürüz. Dış kaplaması çok dayanıklı değil. Biz altında çok durduk hiçbir zaman da elektrik çarpmadı.
Kuşlar o tellere tek ayaklarıyla basıyor. Eğer ikinci bir ayakla bassalardı içlerinden akım geçerdi. Tek ayakla bastıkları için akımın gideceği yer olmaz sadece ayakları kaşınır.

Üstte bulunan, alttaki tellere göre birbirlerinden daha uzak olan tellerde OG yani orta gerilim seviyesinde voltaj taşınır. Orta gerilim ise 1000 volttan 36 bin volt arasıdır. 3 tane tel vardır ve bu 3 tellerde 3 farklı fazlar taşınır. L1, L2, L3. Prizlerimiz de kullandığımız nötr olmaz çünkü orta gerilim ile çalışan bir cihaz yoktur. Trafolar ise orta gerilimde çalışabilir ama nötr'e ihtiyaç duymazlar çünkü trafolarda ki primer yani giriş sargısının yıldız yada üçgen bağlı olması sebebiyledir.

Orta gerilim, mahallelerimizde ki trafolara, dediğim gibi 3 faz olarak gelir ve trafolardan 3 faz + 1 nötr (prizlerimizde ki nötr) çıkar. Çıkış gerilimleri her hangi bir faz ve nötr arası 230 volt, fazlar arası (Ör: L1 ve L3 fazları arası yada L2 ve L1 fazları arası) 380 volttur. 3 faz 1 nötr trafodan çıkar ve trafonun yakınlarında bulunan bütün evlere dağılır.

Bu tellerin, yağmurlarda kısa devre yapmamasında en büyük etken izolatörlerdir yani gördüğünüz kahverengi, tabak şeklinde ki cisimlerdir. İsimleri izolatördür. İzolatörler, bir iletken'i, diğer iletkenden koruyan yani bir nevi izolasyon görevi gören şalt malzemeleridir. Üzerlerinde birden fazla tabak gibi genişlikler bulunur ve aşağıya doğru bakarlar. Bu şekilde olması çok önemlidir çünkü eğer anormal bir şekilde olursa, yağmur yağdığında iletkendeki yağmur suyu yavaş yavaş iletken direğe akacaktır ve bu da büyük bir kısa devreye yol açacaktır.

Kuşların, tellere konduğunda çarpılmamasının sebebi ise her hangi bir potansiyel fark olmamasıdır. Elektrik yüksek potansiyele sahiptir ve elektrik, düşük potansiyele doğru akar. Toprak ise düşük potansiyele sahiptir. Ben şuan toprağa değiyorum ve eğer bir faz kablosuna (elektrik olan) dokunursam, elektrik benim üzerimden düşük potansiyele akacaktır ve buda çarpılmama sebep olacaktır.
Kuşlar ise tellere konduğunda toprakla her hangi bir şekilde değmedikleri için yani potansiyel fark olmadığı için çarpılmazlar.

Elektrik düşük potansiyele akar demem kafanızı karıştırmasın. İki faz kablosuna değseniz ama toprağa değmeseniz bile çarpılırsınız çünkü arada bir potansiyel fark vardır. 1 fazın potansiyeli düşüktür, diğerinin ki yüksektir. Bu şekilde de düşünebilirsiniz.

Umarım yanlış anlatmamışımdır. Kafanızın karıştığı bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin. İyi akşamlar.

Son düzenleme:
Elinize emeğinize sağlık, teşekkür ediyorum.

Elinize emeğinize sağlık, teşekkür ediyorum.
Görsele bir daha baktım ve şu cümlemi değiştiriyorum "Üstte bulunan, alttaki tellere göre birbirlerinden daha uzak olan tellerde OG yani orta gerilim seviyesinde voltaj taşınır."

Altta ki tellere göre demişim. O telleri AG yani alçak gerilim'in taşındığı 230 - 380 volt kabloları sandım. Onlarda OG telleriymiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…