seeraddar

Yetkin
İnternette pek çok yazı okudum ve herkes farklı şeyler söylüyor. Bazıları manyetik klavyenin, bazıları ise mekanik klavyenin daha iyi olduğunu iddia ediyor. Peki hangisi gerçekten daha iyi ve neden? Hangi tür klavye tercih edilmeli?

İnternette pek çok yazı okudum ve herkes farklı şeyler söylüyor. Bazıları manyetik klavyenin, bazıları ise mekanik klavyenin daha iyi olduğunu iddia ediyor. Peki hangisi gerçekten daha iyi ve neden? Hangi tür klavye tercih edilmeli?
Şuan manyetik klavye kullanıyorum mekanikten farkı tuşların nerde algılayacağını ayabiliyorsunuz. Çokta gerekli özellik değil ama bazıları çok övüyor. Sesleride mekanik klavyeye göre çok önceden k617 fiz kullanıyordum sesleri güzeldi ama şuanda kullandığım mad 60 kadar iyi değil.

Hissiyat olarak manyetik klavyeler kat kat daha iyi, ancak F/P ürün arıyorsanız mekanik klavyeler daha iyidir. Aralarındaki fark ise çok basit, biri manyetik. Ne kadar çok basarsanız o kadar yüksek değerde bir basış iletiyor bilgisayara. Ve yanlış hatırlamıyorsam tuşa tam basmasanız da direkt tuşu iletme özelliği vardı, bu bazı oyunlarda hile sayılıyor.

Manyetik switch basma sürelerini ayarlayabiliyorsun. Bazı oyunlarda avantaj sağlıyor. Ayrıca düşürünce yazma tarafında da bence avantaj sağlıyor. Yani iyi ayarlarsan switchler daha yumuşak bir deneyim sağlıyor.

Mekanik switch'e göre pin olmadığından telefonlardaki Type-C kablo gibi değiştirme vb. switch'i bozma ihtimalin neredeyse yok gibi bir şey. Aula sitesinde daha uzun ömürlü olduğunu da belirtmiş. Genelde de düz switch klavyelere göre atıyorum 50 milyonsa tıklama ömrü bu switchlerde genelde 100 milyon diye belirtiyorlar. Tabii burada switch kalitesi de önemli, ama çalışma sisteminden dolayı bozulma ihtimali daha düşük.

2025-07-08_20-48.webp

Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgiler verilmiş.

2025-07-08_20-43.webp

Sürelerinden bağımsız bence en düşük modellerde bile artık manyetik switch gibi pinsiz switchler kullanılmalı. Yani genel olarak switchlerin bir standartı olmalı.

Son düzenleme: