serbest

Yetkin
Makaleler
1
Migros'da ilk defa bugün gördüğüm kasiyer olmadan, ürünleri kendin okutup kendin ödediğin sistemde güvenliği nasıl sağlıyorlar? Ben öderken etrafta bir çalışan vardı ama ne kadar sağlıklı bilemedim. Mesela 5 ürün aldım 4 ürün geçirdim gibi. İnternette yapay zekalı kameralarla ürünler direkt belli olup, okutup okumadığın gözüktüğü yazıyor ama tam inanmadım.

Aynı şeyi bu sistemin olduğu başka bir mağazada çalışan arkadaşıma sordum, cevabı ise insan gözüyle biri yakalanmadıysa yakalanmadığıdır.

Ben bile geçen ay aylık spor alışverişimi yaparken 12 adet ürün almıştım, bir de su almıştım, su şişesini geçmeyi unutup poşetin içine koymuştum ve dükkandan çıkıp otoparka geldiğimde aklıma gelmişti, geri yürüyüp tekrar geçirmiştim su şişesini.

Fenerbahçe Migros'ta ekstra güvenlik önlemi vardı tabii, fişini okutarak kapıyı açıyordun.

Çıkışın dibinde güvenlik ve fiş okutma sistemi oluyor. Her yerde de yok tabii. Bu artık etik bir davranış kategorisine giriyor. Dolandırıcılık yapmayı düşünen varsa deneyebilir. Çok rahat baltalanabilecek bir sistem zaten. 2-3 pahalı 7-8 ucuz ürün alırsın ve 8 ucuzu okutup diğer parçaları da okutmuş gibi çantana doldurursun oldu bitti.

Temassız olarak işlem yapıyordum güvenlik ile ters yönlerdeydeydik ve uzak kasadaydım adam benim neyi okutup neyi okutmadığımı anlayamazdı bile fakat etik davranışta böyle bir şey hoş değil.

Genelde alarm oluyor aslında ama olmadığı durumda gözle seçiyorlar herhalde. Pek de güvenli değil yani. Hollanda'ya gittiğimde şaşırmıştım çoğu markette kasiyer yok. Cihazlarla ödeme yapıp fişini okutarak çıkıyorsun. Fişi okutmadan kapı açılmıyor.

Aynı şeyi bu sistemin olduğu başka bir mağazada çalışan arkadaşıma sordum, cevabı ise insan gözüyle biri yakalanmadıysa yakalanmadığıdır.

Ben bile geçen ay aylık spor alışverişimi yaparken 12 adet ürün almıştım, bir de su almıştım, su şişesini geçmeyi unutup poşetin içine koymuştum ve dükkandan çıkıp otoparka geldiğimde aklıma gelmişti, geri yürüyüp tekrar geçirmiştim su şişesini.

Fenerbahçe Migros'ta ekstra güvenlik önlemi vardı tabii, fişini okutarak kapıyı açıyordun.

Fişi okutunca ne oluyor? Zaten okutmadığın ürün fişte olmayacak. Poşete mi bakıyorlar anlamadım. 😅

Genelde alarm oluyor aslında ama olmadığı durumda gözle seçiyorlar herhalde. Pek de güvenli değil yani. Hollanda'ya gittiğimde şaşırmıştım çoğu markette kasiyer yok. Cihazlarla ödeme yapıp fişini okutarak çıkıyorsun. Fişi okutmadan kapı açılmıyor.

Alarm mantıklıymış aslında. Aklıma gelmedi.

Fişi okutunca ne oluyor? Zaten okutmadığın ürün fişte olmayacak. Poşete mi bakıyorlar anlamadım. 😅

Alarm mantıklıymış aslında. Aklıma gelmedi.
Yani gerisi kişinin etiğine kalmış, hırsızlık yapmanın adiliğini vicdanen atlatacaklar için herhalde en son güvenlik önlemi kameralardan izlenme olmalı, inan ben de bilmiyorum. :LOL:

Sağlayamıyorlar.

1749410599068.webp

Sağlamıyorlar. Bu tarz sistemlerin kurulduğu yerler genelde medeniyete dair hiç değilse bile kırıntıların olduğu, insanların ahlakı korku/yaptırımla değil de iyi niyetle temellendirdiği yerler. Bir insanın hırsızlık yapmama sebebi güvenlik önlemlerinin olmasıysa orada ahlaktan bahsedemeyiz zaten.

Öte yandan bazı AVM'lerde Jet Kasa çıkışlarına fiş kontrolü eklendiğini de gördüm ama genel olarak ona bile başvurulmuyor.
Zaten hırsızlık yapacak adam bir şekilde yapacaktır, senin benim gibi insanlar da hasbelkader markette hiç çalışan olmasa dahi yine ödemesini yapacaktır. Bunlar hep ödev ahlakı.