REHBERİN AMACI

Herkese merhaba,

Bu rehber Windows yüklü olan bir bilgisayarda olabildiğince konsol deneyimi yaşamayı ve ayrıca istenildiği zaman masaüstü ortamına da geçiş yaparak masaüstü deneyimini devam ettirmeyi amaçlamaktadır.

Eğer sizin de benim gibi fazladan sistemleriniz varsa ve onları değerlendirme konusunda karar veremiyorsanız, bu rehber belki size bir fikir oluşturabilir. Ayrıca illaki fazladan bir sisteme sahip olmanıza da gerek yok. Bu rehberde hedeflenen kullanım senaryosu size uygun ise mevcut sisteminizi de bu şekilde kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu rehberde uygulanan yöntemler Windows 11 LTSC 26H1 sürümü kullanılan bir bilgisayarda gerçekleştirilmiştir. Diğer Windows 11 sürümlerinde de aynı yöntem sorunsuz çalışacağı gibi, test etmemekle beraber Windows 10'da da sorunsuz çalışacağı kanaatindeyim.

Haydi başlayalım!

NEDEN MASAÜSTÜ BİLGİSAYARDA KONSOL DENEYİMİ YAŞANMAK İSTENİR?

• Öncelikle benim gibi kişisel merakını gidermek isteyen kullanıcılardan biri olabilirsiniz.
  • Yukarıda da belirttiğim üzere elinizdeki fazla bileşenlerden şayet bir sistem toplanabiliyorsa bu sistemi değerlendirmek için farklı bir yaklaşım olabilir. Sistemin özellikleri iyi ise güncel oyunları oynatan güncel bir konsol deneyimi olur, bileşenler iyi değilse retro oyunlar için bir retro konsol deneyimi olur. Her türlü keyifli olur.
  • Oyun konusunda konsolların tercih sebeplerinden biri olan kullanım kolaylığını bilgisayarda da yaşama fırsatı sağlayarak konsol yerine bilgisayar tercih etmek için bir sebep daha yaratmak için.

NEDEN WİNDOWS BİLGİSAYARDA KONSOL DENEYİMİ?

Bu rehberin amaçladığı şey ChimeraOS gibi Linux tabanlı bazı işletim sistemleri ile daha kolay ve sade şekilde gerçekleştirilebiliyor. Peki ChimeraOS gibi Linux tabanlı bazı işletim sistemleri ile bilgisayar üzerinden konsol deneyimini daha kolay yaşayabiliyorken neden Windows bilgisayarda bunu hedefliyoruz?
  • Her ne kadar masaüstü ortamı nadir kullanılacak olsa da ChimeraOS ve benzerleri bir Linux dağıtımı olduğu için Windows kullanımına alışmış kişiler ChimeraOS ve benzerlerinde masaüstü ortamını kullanırken zorlanabilir.
  • ChimeraOS ve benzerleri bir Linux dağıtımı olduğu için eğer tercih ediyorsanız korsan oyun oynamak istediğinizde korsan oyunları bilgisayara yüklemek, yükleseniz bile bunu örneğin ChimeraOS'un GameMode kısmında çalıştırabilmeniz gerçek anlamda çok zor ve muhtemelen başaramayacaksınız. Çünkü yüklemesi ayrı dert, çalıştırması ayrı dert. Bu yüzden rehberin hedeflediği kullanım senaryosunu Windows bilgisayardan yaptığımız takdirde orijinal oyunlarla birlikte korsan oyunları da yükleyebilir ve bu oyunları kurgulanan konsol deneyimiyle oynayarak tadını çıkarabilirsiniz.
  • Ayrıca ekran kartlarının sürücü uyumluluğu ve üreticiler tarafından sağlanan çeşitli teknolojilerin kullanımı konusunda daha fazla imkan ve stabilitenin Windows bilgisayarlarda var olması sebebiyle.

SİSTEM ÖZELLİKLERİ

Benim denediğim sistemim şöyle:
  • Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
  • İşlemci: Ryzen 5 5600
  • Soğutucu: Dark Freezer X123
  • Ekran Kartı: Galax RTX 4060
  • SSD: Adata Legend 800 ALEG-800-500GCS 500 GB M.2 SSD
  • RAM: Adata XPG Spectrix D50 RGB 32 GB (2x16) 4133 MHz DDR4 CL19
  • İşletim Sistemi: WinLove uygulanmış Windows 11 26H1 (2026.04) (WinLove uygulanmış Windows 11 26H1 (2026.04)) (@Hasan Merkit kardeşimin eline sağlık)

GEREKLİ ARAÇLAR

Aşağıdaki anlatımları bu uygulamaları yüklediğinizi varsayarak anlatacağım.

KULLANIM SENARYOLARI

1) Yalnızca Steam Üzerinden Kullanım

Şayet bilgisayarınızda bir konsol deneyimi yaşamak istiyorsanız bunun için kurgulayabileceğimiz seçeneklerden biri bilgisayarın açılışta direkt Steam'i başlatmasıdır ama Steam'i Big Picture modunda başlatmasıdır.

Bu başlıkta anlatacağım yöntem klasik şekilde Steam'in başlangıç uygulamalarında etkileştirilerek masaüstü ortamı açıldıktan sonra Steam'in otomaik olarak başlatılmadı değil tabii ki.

Benim burada amaçladığım şey bilgisayarınızı açtığınızda, henüz masaüstü ortamı dahi gelmeden Steam'in Big Picture modunda başlatılmasıdır. Aynı zamanda bu senaryoda hedeflenen bir diğer şey ise bu şekilde başlamış olan Steam'i kapattığımızda yeniden masaüstü ortamına dönüş yapabilmemiz ve sistemi yeniden başlattığımızda aynı döngüye girebilmemiz.

Hedeflenen her şeyi gerçekleştirebiliyoruz. Başlayalım:
  • Öncelikle masaüstüne sağ tık -> Yeni -> AutoHotkey Script diyerek bir ".ahk" uzantılı script dosyası oluşturacağız.
  • Karşınıza gelen ekranda bu script dosyasına bir isim verin. Ben örnek olsun diye şimdilik "Steam" ismini kullanacağım.
    • 1.webp
  • Oluşturulan "Steam.ahk" isimli boş script dosyasına sağ tık yapıp ister Not Defteri uygulamasıyla ister Notepad++ uygulamasıyla düzenleyin. Ben Notepad++ tercih ettim.
  • Düzenleme ekranı açtığınızda aşağıdaki kodu yazın ve kaydedin. (Kod içinde geçen "[*]" ifadelerini silin mutlaka. Bu ifade sadece konuyu oluştururken mesaj düzeninin ayarlanması sebebiyle kendiliğinden oluşmaktadır.)
    • [*]
      Kod:
      #Requires AutoHotkey v2.0
      [*]#NoTrayIcon
      [*]if ProcessExist("explorer.exe")
      [*]    ProcessClose("explorer.exe")
      [*]RunWait '"C:\Program Files (x86)\Steam\steam.exe" -bigpicture'
      [*]Run "explorer.exe"
      [*]
    • 2.webp
  • Bu kod ile bilgisayar açılırken masaüstü başlayacak ama siz masaüstünü görmeden yüklenmesi anında kesilecek ve Steam'i Big Picture modunda hemen başlatacak. Devamında eğer Steam'i kapatırsanız hemen masaüstü gelecek.
  • Şimdi oluşturulan bu "Steam.ahk" dosyasını C:\ dizinine taşıyalım. (Zorunlu değil ama kullanacağımız dosya yolunun kısa olması için ben böyle tercih ettim. Anlatıma da buşekilde devam edeceğim.)
  • Artık C:\ dizininde bulunan "Steam.ahk" isimli script dosyamızda bulunan komutları Windowsun açılışta okuyarak uygulamasını sağlayacağız.
  • Bunun için 2 yöntem izlenebilir. İlki mevzut "Steam.ahk" dosyasının kullanılarak yapılması, diğeri de "Steam.ahk" uzantılı dosyasının "Steam.exe" dosyasına dönüştürülerek yapılmasıdır.

Doğrudan "Steam.ahk" dosyasını kullanırsak:
  • Öncelikle Win+R tuşlarına basıp çıkan "Çalıştır" ekranına "Regedit" yazıp Enter tuşuna basıyoruz.
  • Devamında HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon yolunu izliyoruz.
  • Buradaki listede "Shell" buluyoruz ve explorer.exe yazan değeri silip yerine tırnak işaretleri de olacak şekilde "C:\Program Files\AutoHotkey\v2\AutoHotkey64.exe" "C:\Steam.ahk" yazıyoruz. (AutoHotkey programını başka bir konuma yüklediyseniz "AutoHotkey64.exe" yolunu doğru girdiğinizden emin olun. Yoksa çalışmaz.)
  • Her şeyi doğru yaptığınızdan eminseniz artık bilgisayarı yeniden başlatıp test edebilirsiniz.
"Steam.exe" dosyası oluşturup kullanırsak:
  • Öncelike Ahk2Exe uygulamasını çalıştırıyoruz.
  • Source kısmına "Steam.ahk" dosyasını ekliyoruz ve Destination kısmında ise .EXE dosyasının nereye ve hangi isimle kaydedileceğini ayarlıyoruz.
  • Base File kısmında ise v.2.0.25 U64 olanı seçiyoruz ve Convert butonuna basıyoruz. Belirlediğimiz konuma artık bu scrip derlenerek "Steam.exe" ismiyle oluşturulmuş oluyor.
    • 3.webp
  • Oluşturulan "Steam.exe" dosyasını tercihen C:\ dizinine taşıyalım.
  • Kayıt defterindeki HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon yolunda bulunan listede "Shell" buluyoruz ve explorer.exe yazan değeri silip yerine tırnak işaretleri de olacak şekilde "C:\Steam.exe" yazıyoruz.
  • Her şeyi doğru yaptığınızdan eminseniz artık bilgisayarı yeniden başlatıp test edebilirsiniz.

Artık bilgisayarınız başladığında masaüstünü bile görmeden doğrudan Steam açılacak ve Big Picture modunda açılacak. İster Steam'deki oyunlarınızı ister yerel oyunlarınızı veya başka platformlardan Steam'e eklediğiniz her türlü oyunu konsol tadında oynayabilirsiniz. İstediğiniz zaman Steam'den çıkış yapıp masaüstüne dönebilirsiniz. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda aynı döngü başlayacak.

2) Konsol Arayüzüne Sahip Oyun Kütüphanesi Uygulamaları Üzerinden Kullanım

A) Playnite Örneği

• Konsol deneyimini sadece Steam üzerinden yaşamak zorunda değilsiniz. Tıpkı Steam veya Epic Games gibi oyun kütüphanesi yönetimi sağlayan ve konsol arayüzüne sahip olan bazı uygulamalar var. Ben Playnite tercih ettiğim için rehberde Playnite örneğini anlatacağım. Şayet sizler daha meraklı olursanız ve başka uygulamalar araştırıp tercih etmek isterseniz burada Playnite özelinde anlattığım aşamaları o uygulamar için de uygulayabilirsiniz.
  • Ben şu an Playnite üzerinden hedeflenen konsol deneyimini yaşıyorum. Başlarda sadece Steam üzerinden kullanımı kurgulamıştım ama Playnite uygulamasını öğrenince bunun daha keyifli olacağına kanaat getirdim.
  • Playnite denilen uygulama sayesinde hem çeşitli oyun platformlarında bulunan oyunlarınızı hem de bilgisayarınızda yerel olarak bulunan oyunlarınızı çalıştırabilir ve bunu yaparken de çeşitli temalar ile güzel konsol arayüzleri arasında geçişler yapabilirsiniz.
  • Playnite aracına Steam, Epic ve daha birçok oyun platformundaki hesabınızı bağlayabilir ve o platformlardaki kütüphanenizde bulunan oyunları Playnite üzerinden çalıştırabilirsiniz.
  • Güven problemi yaşarsanız da örneğin Steam hesabınızı bağlamazsınız ama Steam uygulamasını Playnite'e eklersiniz ve Playnite üzerinden Steam'i çalıştırıp yine Steam üzerinden de oyunlarınızı oynayabilirsiniz.
  • Ayrıca bunlara ek olarak bilgisayarınızca yerel olarak indirip yüklediğiniz (mesela korsan oyun) oyunları da Playnite kütüphanesine ekleyip Playnite üzerinden çalıştırabilirsiniz.
  • Playnite keyifli bir araç. Ben Playnite üzerinden kullanımı tavsiye ederim.
Bu kullanım senaryosu da esasen Steam'de olduğu gibi olacak. Bu kez açılışta masaüstünü görmeden Playnite açılmış olacak ve Playnite'te hali hazırda hem yerel hem de diğer oyun platformlarında bulunan oyunlarını oynayabileceksiniz veyahut Playnite üzerinden istediğiniz oyun platformuna bağlanıp o platform üzerinden oyun oynayabileceksiniz.

Kafalar karışmasın diye kendi kullandığım ve Playnite örneğinde anlatmaya çalıştığım kullanım senaryosunu özetleyeyim:
  • Bilgisayar açılışta masaüstünü dahi görmeden Playnite'e girer. (Tam ekran modu)
  • Playnite'e daha evvel eklediğim yerel oyunlar karşıma çıkar ve yine Playnite'e eklediğim Steam (Big Picture modunda çalışacak) karşıma çıkar.
  • Yerel oyunları oynamak istiyorsam yerel oyunun üzerine gelir, ilgili butona basar ve oynarım.
  • Steam oyunlarımı oynamak istersem önce listeden Steam'i seçerek açarım (Big Picture modunda açılacak). Sonra da Steam oyunlarımı Steam üzerinden oynarım.
Artık yapılışına başlayalım!

B) Playnite Uygulamasını Yüklemek ve Özelleştirmek

Playnite uygulamasını şu linkten indirelim ve yükleyelim. İlgili Link: Playnite - video game library manager

Şimdi ise Playnite uygulamasını özelleştirerek bilgisayarımızda bulunan yerel oyunları ve kullanmak istediğimiz oyun plaformlarını Playnite uygulamasına ekleyelim.

Önce yerel oyunlar ile başlayalım:
  • Uygulamanın varsayılan teması daha farklı. Ben koyduğum görsellerde başka tema kullanıyorum ama gösterdiğim yollar değişmiyor elbette.
  • Öncelikle Playnite açıkken sol yukardaki simgeye tıklıyoruz ve "Oyun Ekle -> El ile" diyoruz.
    • 4.webp
  • Aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak karşımıza ve "Genel" sekmesinde ekleyeceğimiz oyunun ismini istediğimiz şekilde yazıyoruz. "Medya" sekmesinde ise oyun ile ilgili istediğimiz görselleri ekleyebiliriz. Eklediğimiz görseller Playnite'te oyunumuz sergilenirken görünecektir.
    • 5.webp
    • 6.webp
  • "Kurulum" sekmesinde sadece "Kurulu" kutucuğunu işaretleyeceğiz.
    • 7.webp
  • "Eylemler" sekmesine gelip "Eylem Ekle" butonuna basıyoruz. "Tür: Dosya" olacak ve "Yol" kısmında ise oyunun yüklü olduğu klasörde bulunan ve oyunu çalıştıran ".EXE" uzantılı dosyayı seçiyoruz. Ayrıca oyunun açılışını etkileyen değişkenler girmek istiyorsanız "Değişkenler" kutucuğunu doldurabilirsiniz.
    • 8.webp
  • Artık "Kaydet" butonuna basıp kaydedebiliriz.
Şimdi gelelim Playnite uygulamasına oyun platformu uygulamasını eklemeye. Burada doğrudan oyun platformu uygulamasını eklemeyi göstereceğim, platformdaki hesabınızı Playnite'e bağlamayı değil.
  • Yerel oyun eklemek ile ilgili anlattıklarımın aynısını yapacaksınız. "Genel", "Medya" ve "Kurulum" sekmelerinde ne söylediysem burada da geçerli.
  • "Eylemler" sekmesinde söylediklerim de tamamen burada geçerli ama biz Steam'i Big Picture modunda açmak istediğimiz için "Yol" kutucuğunda "steam.exe" dosyasını doğru şekilde seçtikten sonra "Değişkenler" kutucuğuna "-bigpicture" yazıyoruz ve kaydediyoruz.
    • 9.webp

İsteğe bağlı olarak bir oyun platformundaki hesabınızı Playnite uygulamasına bağlayabilirsiniz ve o platformun kütüphanesindeki oyunları doğrudan Playnite aracılığıyla oynayabilirsiniz. Ben tavsiye etmiyorum açıkçası ama kısaca anlatayım.
  • Görseldeki gibi "Bütünleştirmeleri yapılandır" butonuna basacaksınız.
    • 10.webp
  • İlgili görselde yeşil renkle işaretlediğim yerlerden hesap doğrulaması yapıp o platformdaki kütüphanede bulunan oyunları Playnite'e ekleyebilirsiniz.
    • 11.webp

Bunların dışında daha birçok özelleştirme yapılabiliyor. Özellikle farklı konsol arayüzlerine yönelik temalar yüklemek gayet keyifli oluyor. PlayStation, Xbox ve daha farklı arayüzler bulunmakta. Eğer Playnite kullanmayı tercih ederseniz uygulamayı detaylı kurcalayarak birçok şey keşfedebilirsiniz.

C) Playnite Uygulamasının Kullanılması İçin Script Oluşturma ve Çalıştırma

• Bir önceki başlıkta, yani Steam üzerinden kullanım senaryosunu anlattığım başlıkta, nasıl script yapılacağını anlatmıştım. Burada tekrara düşmek istemiyorum.
  • Bu kez de tercihen "Playnite.ahk" isimli bir script oluşturalım ve bu script içinde aşağıdaki kodları bulunsun. (Kod içinde geçen "[*]" ifadelerini silin mutlaka. Bu ifade sadece konuyu oluştururken mesaj düzeninin ayarlanması sebebiyle kendiliğinden oluşmaktadır.)
    • [*]
      Kod:
      #Requires AutoHotkey v2.0
      [*]#NoTrayIcon
      [*]if ProcessExist("explorer.exe")
      [*]    ProcessClose("explorer.exe")
      [*]RunWait '"C:\Users\Ersin\Desktop\Playnite\Playnite.FullscreenApp.exe"'
      [*]Run "explorer.exe"
      [*]
    • 12.webp
  • DİKKAT: Ben Playnite uygulamasını masaüstüne yüklediğim için bendeki "Playnite.FullscreenApp.exe" dosyası da bu yol içinde bulunuyor. Sizin "Playnite.FullscreenApp.exe" dosyanız nerede ise o dosya yolunu kullanın!
  • Oluşturduğumuz "Playnite.ahk" dosyasını yine tercihen C:\ dizinine koyalım.
Bu noktada geri kalan şey Steam kullanım senaryosunda anlattıklarımla yine aynı.

Bu sebeple doğrudan "Playnite.ahk" dosyasını kullanmak istiyorsak:
  • Öncelikle Win+R tuşlarına basıp çıkan "Çalıştır" ekranına "Regedit" yazıp Enter tuşuna basıyoruz.
  • Devamında HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon yolunu izliyoruz.
  • Buradaki listede "Shell" buluyoruz ve explorer.exe yazan değeri silip yerine tırnak işaretleri de olacak şekilde "C:\Program Files\AutoHotkey\v2\AutoHotkey64.exe" "C:\Playnite.ahk" yazıyoruz. (AutoHotkey programını başka bir konuma yüklediyseniz "AutoHotkey64.exe" yolunu doğru girdiğinizden emin olun. Yoksa çalışmaz.)
"Playnite.exe" dosyası oluşturup kullanmayı tercih edersek:
  • Öncelike Ahk2Exe uygulamasını çalıştırıyoruz.
  • Source kısmına "Playnite.ahk" dosyasını ekliyoruz ve Destination kısmında ise .EXE dosyasının nereye ve hangi isimle kaydedileceğini ayarlıyoruz.
  • Base File kısmında ise v.2.0.25 U64 olanı seçiyoruz ve Convert butonuna basıyoruz. Belirlediğimiz konuma artık bu scrip derlenerek "Playnite.exe" ismiyle oluşturulmuş oluyor.
  • Steam ile ilgili başlıkta kullandığım görsele tekrar bakabilirsiniz.
  • Oluşturulan "Playnite.exe" dosyasını tercihen C:\ dizinine taşıyalım.
  • Devamında HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon yoluna tekrar gidiyoruz ve listede "Shell" buluyoruz ve explorer.exe yazan değeri silip yerine tırnak işaretleri de olacak şekilde "C:\Playnite.exe" yazıyoruz.
Her şeyi doğru yaptıysanız:
  • Artık bilgisayarınız başladığında masaüstünü bile görmeden doğrudan Playnite açılacak ve tam ekran modunda açılacak.
  • Playnite uygulamasına eklediğiniz yerel oyunlar ile eklediğiniz oyun platformu uygulamalarını açabileceksiniz. Mesela bu rehberde Steam'i eklemiştik. Steam'e tıkladığınızda Steam, Big Picture modunda açılacak.
  • Ayrıca eğer Playnite'e diğer oyun platformlarının hesaplarını bağladıysanız o platformlardaki kütüphanede bulunan oyunlar da görünecek.
  • İhtiyaç duyarsanız Playnite uygulamasını kapatıp masaüstüne geçebilecek ve bilgisayarı yeniden başlattığınızda masaüstünü görmeden Playnite açılacak.
  • Playnite uygulaması açıkken bilgisayarı kapatmak istediğinizde veya bilgisayarı yeniden başlatmak istediğinizde masaüstüne geçmenize gerek yok. Playnite menüsünde buna yönelik butonlar var.
  • Böylece eğer ihtiyaç duyulmazsa bilgisayarı hiçbir zaman masaüstüne geçmeden açıp kapatabilir ve tam konsol deneyimi yaşayabilirsiniz.

SON SÖZLER

• Eğer her şeyi doğru yaptıysanız artık elinizde varsayılan olarak bir konsol gibi başlayan bilgisayarınız olacak ve istediğiniz zaman masaüstüne geçiş yapabileceksiniz. Üstelik her kullanımda masaüstüne geçmeden bilgisayarı kapatabileceksiniz.
  • Bu şekilde ayarladığınız bilgisayarınızı doğrudan bir TV'ye bağlayıp konsol olarak kullanabilirsiniz. Eğer ki fazlalık olan sisteminizi bu şekilde ayarlarsanız konsol satın almanıza gerek kalmaz ve kullandığınız sisteme bağlı olarak bir oyun konsolundan daha güçlü bir konsol deneyimi yaşayabilirsiniz.
  • Ayrıca eğer benim gibi Playnite uygulamasını kullanarak bu deneyimi yaşayacaksanız bu uygulamada çok çeşitli temalar kullanabileceğinizi söylemiştim. PlayStation, Xbox veya Steam Deck benzeri temaların dışında başkaca güzel temalar da bulunuyor. Yine uygulama içinden birçok faydalı eklentiler indirip çeşitli özelleştirmeler yapabilirsiniz. Keşfedilecek birçok şey var bu uygulamada.
  • Kendi deneyimimden örnek bir videoyu da ekliyorum.

İşte böyle! Umarım faydalı olmuştur. Herkese iyi eğlenceler!

Son düzenleme:
Yıllar önce Playnite ile kullanmıştım. Epey detaylı ve güzel oluyor. Şu an uğraşmaya gerek bile kalmadan Xbox bunu sunuyor. ROG Ally X'te denedim ve arkadaşlar adamlar yapmış. Xbox'ı ayarlayıp arkanıza yaslanabilirsiniz.