Yiğidowski

Üstün
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Merhaba, aktif olarak matematik çalışıyorum ve şu ana kadar öğrendiğim konular üzerine karma sorular çözmeye geldim. Ancak bu sorularda nerede hata yaptığımı anlayamıyorum. Cevaplar sürekli yanlış çıkıyor ve bu durum çözme isteğimi azaltıyor. Nerede yanlış yapıyorum, bana anlatır mısınız?

Bu konuların hangileri olduğunu karışıklık sebebiyle tam olarak bilemiyorum. Bu soruları anlamak ve kavramak için hangi konulara çalışmam gerekiyor? Bana bu konuda yol gösterirseniz çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• IMG_20240130_162433.webp
    IMG_20240130_162433.webp
    64,2 KB · Görüntüleme: 141
  • IMG_20240130_162353.webp
    IMG_20240130_162353.webp
    90,1 KB · Görüntüleme: 129
  • IMG_20240130_162241.webp
    IMG_20240130_162241.webp
    56,1 KB · Görüntüleme: 146
Son düzenleyen: Moderatör:
Kesirlerde toplama çıkarma yapmak için payda eşitlemek gerekiyor. Payın ve paydanın ne olduğunu öğrenin.

Genel işlemlerde PEMDAS kuralı vardır. Sırasıyla parantez, üstel işlem, (eşit önceliğe sahip) çarpma ve bölme, toplama ve çıkarma. Aslında toplama ve çıkarma da eşit önceliğe sahip ama işlemlerde değişiklik yaratmıyor. Eşit önceliğe sahip olanlarda öncelik soldakinin.

İşaret kuralına da bakın. Artı eksi muhabbeti. 5.8 - (-4).3 + (-4).7 gördüğünüzde (-4).3 için -12 yazmışsınız ama 5.8'den sonraki eksiyi yok etmişsiniz.

İlk soruda payda eşitlemeniz gerekir. Eksi ile çarpma bölme gibi işlemlerde zıt işaret varsa çıkan sonuç eksi olur, artı yazıp geçmişsiniz.

Ek 1 için:
8. soruda (Pay- pay)/(payda-payda) tarzında bir işlem yok. Tekrar bir bak o konuya. Yapman gereken şey önce sol kısımda pay/payda değerlerini bulup bölme işlemini yapmak. Sonrasında sağ tarafta pay/payda değerlerini bulup bölmek. Çıkarma işlemini ancak o zaman yapabilirsin. Bu tür, bölmenin mümkün olduğu sorularda payda eşitlemen şart değil. Bölme/çarpma işlemlerini sırayla yapman yeterli. Ayrı olarak sağ kısımda paydada 1 var. Bir sayıyı 1'e bölmek o sayının değerini etkilemez. 1 sayısı çarpma ve bölme işlemlerinde etkisiz elemandır.

Ek 2 için:
11. soruda "-" işaretini unutmuşsun.
12. soruda da işareti unutmuşsun "-" ile "-" çarpımında işaret "+" olur.

Ek 3 için:
15. soruda işareti unutmuşsun.

Genel olarak işaretlerle alakalı konulara tekrar çalışman lazım.

Gözümden kaçan bir şey olduysa düzeltirseniz sevinirim. Aklım dağınık diye görmemiş olabilirim. Teşekkürler.

Kesirlerde toplama çıkarma yapmak için payda eşitlemek gerekiyor. Payın ve paydanın ne olduğunu öğrenin.

Genel işlemlerde pemdas kuralı vardır. Sırasıyla parantez, üstel işlem, (eşit önceliğe sahip) çarpma ve bölme, toplama ve çıkarma. Aslında toplama ve çıkarma da eşit önceliğe sahip ama işlemlerde değişiklik yaratmıyor. Eşit önceliğe sahip olanlarda öncelik soldakinin.

İşaret kuralına da bakın. Artı eksi muhabbeti. 5.8 - (-4).3 + (-4).7 gördüğünüzde (-4).3 için -12 yazmışsınız ama 5.8'den sonraki eksiyi yok etmişsiniz.

Oradaki eksi çıkarma işleminin değil mi?