Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
Konuyu nereye açacağımı bilemedim yanlış yere açtıysam kusura bakmayın. Bir makale çalışması var ve burada bir formül kullanmamız gerekiyor. 10 kişi hesaplıyoruz yanlış çıkıyor. Önce parantez içi sonra çarpma sonra da çıkarma işlemini yapınca saçma bir değer çıkıyor. Bugün tekrar düşünürken acaba önce parantez içi sonra çıkarma daha sonra mı çarpma yapmamız gerekiyor dedim. Eğer öyleyse çıkan sonuç kullanılabilir oluyor. Oradaki small değer 30, large değer ise 50 gibi değerler. İlk dediğim yol ile eksili bir değer çıkıyor ki bu mantıklı değil. Olay parantezin köşeli olmasında mı? Yani çift parantez mi var? PEMDAS'a göre de hata yapmıyoruz. Teşekkür ederim şimdiden.

20250308_123129.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bu cümle PEMDAS'ı bilmediğinizi gösteriyor.
Yok hocam PEMDAS'ı biliyorum. Zaten başta normal denedim ama çıkan sonucun negatif çıkmaması lazım bu yüzden biraz saçmaladım.

Formülün sonucu yüzdelik olacak o yüzden oradaki 1 aslında "tam" anlamındaymış yani 100 olarak alıyoruz. Sorun çözüldü yine de teşekkür ederim açıkladığınız için.
İşlem önceliği varsa işlem önceliği olan işlem yapılır. İşlem önceliği yoksa veya işlem önceliği olan işlemler tamamlanmışsa geri kalan işlemler soldan sağa doğru yapılır.

Resimdeki işlemde önce parantez içi yapılır. Sonra parantez içindeki değerle 100 çarpılır. En son 1 ile çıkarma işlemi yapılır.

Chat GPT'nin cevabı:

İşlem önceliği, matematiksel ifadelerde yapılan hesaplamaların sırasını belirler. Aşağıda, işlem önceliği kuralları genel olarak şu sırayla uygulanır:
  1. Parantezler: Parantez içindeki işlemler önce yapılır. İç içe parantezler varsa, en içteki parantez önce çözülür.
  2. Üs Alma: Üs işlemleri, çarpma ve bölmeden önce yapılır. (Örneğin: 232^323 önce hesaplanır)
  3. Çarpma ve Bölme: Çarpma ve bölme işlemleri, soldan sağa doğru sırasıyla yapılır. Aynı önceliğe sahip olduklarından, hangi işlem önce yapılacağı, soldan sağa doğru sırasına bağlıdır.
  4. Toplama ve Çıkarma: Toplama ve çıkarma işlemleri, çarpma ve bölmeden sonra yapılır. Aynı şekilde, soldan sağa doğru sırasıyla yapılır.

Artı -4 Eksi
PEMDAS'a göre hata yapmıyor olsanız tek sonuç alırdınız. Orada ne yazıyor belli değil. Önce bir ne yazdığından emin olalım. Belki bambaşka bir şeydir. Yazan şey bu mu? Değilse ne?

[math]1 - \left( \frac{\frac{\displaystyle H_{smaller}}{\displaystyle M_{smaller}}}{\frac{\displaystyle H_{larger}}{\displaystyle M_{larger}}} \right) \times 100[/math]

Bugün tekrar düşünürken acaba önce parantez içi sonra çıkarma daha sonra mı çarpma yapmamız gerekiyor dedim.

Önce parantezleri yapıyorsunuz. Parantezleri de PEMDAS'a göre yapıyorsunuz. Yani birden fazla parantez varsa önce hangisinin yapılacağına da PEMDAS karar veriyor. Sonra üslü ifadeleri yapıyorsunuz. Sonra çarpma ve bölmeyi yapıyorsunuz. Sonra toplama ve çıkarmayı yapıyorsunuz.

Köşeli parantez olması önemsiz. İlgili dilin yazım kurallarına göre değişebiliyor. Türkçede parantez içinde parantez varsa illa köşeli olacak gibi bir şey var. Üçüncü gerektiğinde ne yaptıklarını çok merak ediyorum. Gavurların böyle bir derdi yok. Belki onlara da okulda içli dışlı öğretiyorlardır ama günlük hayatta işlerine geleni kullanıyorlar.

PEMDAS'ı anlatabildiysem ifadedeki parantezin bir etkisi olmadığını anlamışsınızdır. İfade başka şekildeyse durum değişebilir.

Yok hocam PEMDAS'ı biliyorum. Zaten başta normal denedim ama çıkan sonucun negatif çıkmaması lazım bu yüzden biraz saçmaladım.

Formülün sonucu yüzdelik olacak o yüzden oradaki 1 aslında "tam" anlamındaymış yani 100 olarak alıyoruz. Sorun çözüldü yine de teşekkür ederim açıkladığınız için.

Artı -1 Eksi
Çözüm
İşlem önceliği varsa işlem önceliği olan işlem yapılır.
Cidden mi? Adam da zaten sorduğu soru bu. Saçma bir cevap olmuş.

Parantez, üslü, çarpma ve bölme, ikisi de aynı varsa soldan sağa şeklinde gidiyor. Bunu biliyormuşsunuz zaten, soruda hata yaptığınız kısım bu değil o zaman.

Cidden mi? Adam da zaten sorduğu soru bu. Saçma bir cevap olmuş.

Parantez, üslü, çarpma ve bölme, ikisi de aynı varsa soldan sağa şeklinde gidiyor. Bunu biliyormuşsunuz zaten, soruda hata yaptığınız kısım bu değil o zaman.
Aynen hocam. Üstteki mesajda çözümü açıkladım.