Matematik temeli olmadan meslek lisesi bilişim okunur mu?

Remus Lupin

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu
Merhaba. Açık konuşmak gerekirse gerçekten matematiğim çok kötü. Çok fazla üniversite okumak gibi bir planım yok. Normal liseye de geçsem saçmalık olur diye düşündüm ve meslek lisesine kafam yattı. Dediğim gibi matematiğim kötü ve bilişime gitmek istiyorum ve yazılım falan olduğu için beni de korkutuyor. Tam bilmiyorum ama eğer bilişimde alt dalları falan varsa daha teknik olan kısma kayacağım muhtemelen. Eğer öyle bir sistem falan yoksa bilişimde zorlanır mıyım?

Her şeyden önce bilişim sektörüne girilir mi o tartışılmalı bence. Farklı meslek liseleri var mı çevrenizde? Sorunuza gelecek olursak şu ana kadar gördüğüm matematiğim kötü diyen herkes adamakıllı çalışmadığından yapamıyor matematiği. Çalıştımı büyük bir çoğunluğu yapabildi.

Bahçelievler Şehit Osman Yıldız Mesleki ve Teknik Lisesi.
Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Lisesi.
Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Çevremde bunlar var. Bana en yakını Bahçelievler Şehit Osman Yıldız Mesleki ve Teknik Lisesi.

Sorumun cevabını tam anlayamadım maalesef. Yaz ayında gerçekten çok boş vaktim olacak. O aralar matematiğe güzelce çalışmayı planlıyorum.

Sorumun cevabını tam anlayamadım maalesef. Yaz ayında gerçekten çok boş vaktim olacak. O aralar matematiğe güzelce çalışmayı planlıyorum.

Yani demek istediğim çalışmadığından yapamıyorsun. Çalıştı mı yaparsın. Üniversite üzerinden ilerliceksen ağır matematik görürsün mühendislik bölümlerinde. Bilişim alanında doğrudan matematiğin ihtiyaç duyulmuyor diye biliyorum. Daha teknik birine sormak lazım. @mr.esat

Çevremde bunlar var. Bana en yakını Bahçelievler şehit Osman yıldız mesleki ve teknik lisesi.

Yakınlık çok önemli lisede bence. Her gün saatlerce yol çekilmiyor 4 sene boyunca. Seçim kriterlerine bunu da ekle derim.

Bahçelievler şehit Osman yıldız mesleki ve teknik lisesi.
Abdurrahman ve nermin bilimli mesleki ve teknik lisesi.
Bahçelievler mesleki ve teknik Anadolu lisesi.

Bilişim alanını kesin mi istiyorsun manasında sormuştum. Çünkü yazılım sektörünün durumu malum.

Sanırım matematiğim çalışmadığım için kötü. Sebebi ise aşırı toksik bir hocanın denk gelmesi (bahane değil). Dediğim gibi çok fazla üniversite okumak gibi bir hayalim yok. Ama lisede bilişim okumak istiyorum. Eğer bilişimin alt dalları varsa daha iyi olduğum teknik bir bölüme gitmek istiyorum.

Ayrıca bir sorum daha var. Türkiye vatandaşlığımın yanında Bulgaristan vatandaşlığım var. Bulgaristan vatandaşlığı olduğu için otomatik olarak AB vatandaşı da oluyorum. Meslek lisesinden gelen ustalık belgesi ve lise diploması ile AB'de bir şeyler yapılabilir mi? En azından bir yerde işe girmek gibi.

Son düzenleme:
Ama lisede bilişim okumak istiyorum. Eğer bilişimin alt dalları varsa daha iyi olduğum teknik bir bölüme gitmek istiyorum.

Meslek lisesi bölümlerine pek hakim değilim. Bölüm konusunda yeni bir konu açın derim. Daha teknik bir bölüm vardır belki.

Dediğim gibi çok fazla üniversite okumak gibi bir hayalim yok.

Her şeye hazırlıklı olacak şekilde seçim yap. 4 senenin sonunda ne olacak bilmiyoruz.

Bu konu hakkında gram fikrim yok maalesef.

Meslek lisesi bilişim bölümü hocaları bilişim bilmiyor, yani hiçbir şey öğrenmeyeceksin. Tek vasıfları kitaptakileri size uygulatmak olan adamlar. Bunu da hesaba kat.

Üniversite okumadan bilişim alanında iş bulmakta zorlanacaksın. Sebebide eğer referansınla iş bulmak yerine kariyernet, linkedin gibi yelerden başvuracaksan, filtrelere takılacaksın. Yani başvurduğun ilanlarda CV'in İK(insan kaynakları) nın önüne düşmeyecek bile. Kaldı ki deneyimli olanlarda iş bulmakta zorlanıyor bu devirde. Artık junior rollerde azalıyor.

Kariyerine başlarken iş bulmakta zorlanacaksın ama ilk bi kaç sene iş bulabilirsen, ucuza(asgari ücretin biraz fazlasına) çalıştıktan sonra referanslarla güzel işler bulabilirsin.

Bilişimin bölümünde ne dersler veriliyor bilmiyorum ama illa yazılımcı olmak zorunda değilsin. Yazılım dışında da dallar var IT alanında. Sistem uzmanı Network uzmanı gibi. Bunlarda matematiğe ihtiyacın yok. Sadece analitik düşünmeye ihtiyacın var oda sebep sonuç ilişkisi kurabilme. Yani burası bozuldu sebep şunlardan olabilir. Bunu böyle yaparsam sonuçları şöyle olabilir.
Bu arada lisedeki bilişim bölümünde sana verecekleri yazılım bilgisinde seni korkutacak kadar matematik yoktur. Yani gözün korkmasın.

Üniversite okumak gibi bir düşüncende yoksa o zaman lise hayatını çok iyi kurgulaman gerek. Kendi başına hareket etmek yerine IT alanında ne istiyorsun lise bitesiye kadar neler yapman gerekiyor bunları kurgulaman ve bir mentörle(istediğin alanda çalışan birisi) birlikte hareket etmen gerek. Sana yol göstersin ki doğru adımları atarak liseden sonra mülakatlarda beklentileri karşılayabilesin.

Ha bir de AB tarafına elini kolunu sallıyarak girebiliyorsan, liseden mezun olasıya kadar almancanı veya ingilizceni native seviyede halledip IT alanında iş bulmaya çalışabilirsin 18-20 yaşında.

Geleceği kimse bilemeyeceği için üniversite okumamak iki ucu keskin bıçak gibi. iş bulursan ve akranların mezun olduğunda sen 3-4 sene tecrübenle onların önünde olduğunda iyi ki okumamışımda diyebilirsin. Ama İş bulamazsan keşke okusaydım da diyebilirsin.

Bu konularda da kendi başına karar alma sakın ailen ile birlikte konuş birlikte karar al, sonuçta yaşın daha küçük ve hayat senin hayal ettiğin gibi değil. Zamanı kaybettiğinde geri getiremezsin.

Merhaba, üniversiteye girmek konusunda kafam daha çok karıştı. Ailem de tabii ki git diyorlar. Bir de iş bulma zorluğu falan varsa kesin gitmek zorundayım. Bilişim dışında ailem elektrik-elektronik de olabilir diyorlardı. Sizce hangisi daha iyi olur? Şahsen bilişim alanında daha iyi olduğumu düşünüyorum. Bir de meslek lisesinde bir alandan mezun olduğum zaman üniversiteye girerken yine aynı alanı seçersem METEB ek puan gibi bir şey oluyormuş, doğru mudur o?

Merhaba, üniversiteye girmek konusunda kafam daha çok karıştı. Ailem de tabii ki git diyorlar. Bir de iş bulma zorluğu falan varsa kesin gitmek zorundayım.
İş bulma zorluğu her daim olacak okusan da okumasanda. Deneyimli olsanda bulmakta zorlanacaksın. Önemli olan networkünü geliştirmek ilgilendiğin alanda insanlar tanımak. O yüzden iletişimin kuvvetli olmalı.
Bilişim dışında ailem elektrik-elektronik de olabilir diyorlardı. Sizce hangisi daha iyi olur? Şahsen bilişim alanında daha iyi olduğumu düşünüyorum.
Şu meslek olur diye bir tavsiye veremem seni tanımıyorum. Tanısamda veremem. IT'yi seçeceksen soracağın sorulara bilgim yettiği kadar cevap verebilirim diğer alanı bilmiyorum.

Bir de meslek lisesinde bir alandan mezun olduğum zaman üniversiteye girerken yine aynı alanı seçersem METEB ek puan gibi bir şey oluyormuş, doğru mudur o?
Bu konuda bilgim yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…