Eagles

Üstün
Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Selam dostlar,

Genel olarak sıcaklıklar yükseldiği için bir süredir ideal fan eğrisi ayarlarım ile oynuyorum. Uygun bir eğri oturtmaya çalışıyorum. Bir şey dikkatimi çekti. MicroATX anakartların biraz sıkışık ve dar bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Bu dar yapı doğal olarak içerideki parçaları birbirine yakınlaştırıyor. Bu durum SSD sıcaklıklarını etkiler mi mesela? 990 Pro Heatsink sürümü ekran kartı altında değil, işlemcinin hemen altında bu arada. Sessiz ve sakin bir kasa fan eğrisi verdiğim zaman bu SSD boşta 55 dereceleri görebiliyor. Yükte rahatlıkla 75 dereceleri ve üstünü de görüyorum keza. Ama mesela kasa fanlarını başlangıç olarak %50 fan eğrisi ile başlattığımda SSD sıcaklığım 50 derece altına düşebiliyor. Hatta 5-6 derece daha da serin çalıştırabiliyorum. Aynı şekilde ekran kartı da bir miktar serinliyor. Kasam mesh yapıda bu arada. Şimdi değil ama ilerleyen dönemlerde hem üzerinde daha rahat çalışabilmek hem de sıcaklıkların biraz daha homojen dağılabilmesi için standart ATX boyutuna geçiş yapmalı mıyım? Kasam mesh yapıda bu arada. İçerisinde 3 adet ön fan girişi, 1 adet egzoz çıkışı ve 3 adet de sıvı soğutma fanı bulunuyor. Kasam T500V2 modeli.

@Ayhan Dönmez @LH44 @Caner Uncu @michaelscofield

Son düzenleyen: Moderatör:
SSD boşta 55 dereceleri görebiliyor. Yükte rahatlıkla 75 dereceleri ve üstünü de görüyorum keza.
Yani normal, zaten ısınan bir model, anakarttaki konumu da sebebiyet veriyor tabii.

ATX anakartta bence sıcaklık düşüşü olur. Elzem bir fark mı? Bence pek de değil gibi; ama görünüş amaçlı geçilir. Sıcaklık olarak da yanında faydası olacaktır.

Selam dostlar,

Genel olarak sıcaklıklar yükseldiği için bir süredir ideal fan eğrisi ayarlarım ile oynuyorum. Uygun bir eğri oturtmaya çalışıyorum. Bir şey dikkatimi çekti. MicroATX anakartların biraz sıkışık ve dar bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Bu dar yapı doğal olarak içerideki parçaları birbirine yakınlaştırıyor. Bu durum SSD sıcaklıklarını etkiler mi mesela? 990 Pro Heatsink sürümü ekran kartı altında değil, işlemcinin hemen altında bu arada. Sessiz ve sakin bir kasa fan eğrisi verdiğim zaman bu SSD boşta 55 dereceleri görebiliyor. Yükte rahatlıkla 75 dereceleri ve üstünü de görüyorum keza. Ama mesela kasa fanlarını başlangıç olarak %50 fan eğrisi ile başlattığımda SSD sıcaklığım 50 derece altına düşebiliyor. Hatta 5-6 derece daha da serin çalıştırabiliyorum. Aynı şekilde ekran kartı da bir miktar serinliyor. Kasam mesh yapıda bu arada. Şimdi değil ama ilerleyen dönemlerde hem üzerinde daha rahat çalışabilmek hem de sıcaklıkların biraz daha homojen dağılabilmesi için standart ATX boyutuna geçiş yapmalı mıyım? Kasam mesh yapıda bu arada. İçerisinde 3 adet ön fan girişi, 1 adet egzoz çıkışı ve 3 adet de sıvı soğutma fanı bulunuyor. Kasam T500V2 modeli.

Deneyebilirsin hocam, haklılık payınız var ama arkadaşların dediği gibi anakart değişikliği çok elzem değil. Sadece sıcaklık düşüşü gözlemek adına denenebilir, iade hakkın her türlü bulunuyor zaten ilk süreçte. Ben olsam öyle yapardım. Heatsink sürümü olsa da Gen 4 ısınıyor. Örneğin X870E-E gibi bir anakartın kendi Heatsink'i her türlü daha iyi sonuç verecektir, diye düşünüyorum. Bildiğiniz üzere daha kalın oluyorlar, Heat pipe vs. ilave ediliyor. Samsung'un da hali hazırda fena değil gibi ama bahsi geçen sıcaklıklar uzun vade bir kusur oluşturmasa da çok sağlıklı durmuyor, Throttle edebilir. mATX'de GPU kaynaklı da muhtemelen sıcaklık artışı yaşıyorsun ekstra, yazın daha da problem olacaktır. CPB (Core Performance Boost) kapatarak bahsettiğin sıkıntı sende düzelmeyecek gibi, çevre bileşenleri de etkileyen bir durum söz konusu.

@Eagles Sorunun kesin ve ucuz yollu çözümü ise bu örnekteki gibi VRM+DRAM+M.2 aktif soğutmadan geçer.

1778926737458.webp

Bu kartta bakmak lazım bir de senin Samsung'a ama hali hazırda Heatsink modeli almışsın. Ondan kurtulmak lazım önce.

1778927257820.webp

Son düzenleme:

Heat pipe yoktur bu modelde, bir de Samsung'un kendi Heatsink'i çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Tamamen reklam üzerine kurulu, M.2 Heatsink asla almadım ben de. Anakartın hali hazırda gelen kendi plakası çok daha iş yapıyor.

Selam dostlar,

Sıcaklıklarınız sorun teşkil edecek seviyede değil, bence ekstra masrafa gerek yok.

Görünüş önemliyse eğer, orası size kalmış.

Sıcaklıklarınız sorun teşkil edecek seviyede değil, bence ekstra masrafa gerek yok.

@Eagles hocaya kesin çözüm bu gibi, garantiyle işi yoksa eğer. Ben de çok dert etmezdim ama 75 dereceler çok da hoş değil. Benim boşta 30 derece bu disk, birebir aynısını kullanıyorum. Anakart ve Heatsink faktörü var burada.

Heat pipe Heatsink ile sıcaklık derdi kalmaz ya da mATX değişip bakacak tekrardan. Bu modellerin dahili Heatsink başarılı olduğunu sanmıyorum, ben olsam aktif soğutma ile kullanırdım. Orası ayrı.

@Eagles gibi küçük detayları sorun yapıp takılı kalırsam, anakartı bırak sistemi komple değiştiririm, bilgisayarın dediği değil, benim dediğim olacak, o sistem değişir, görsel ve performans önemli :rofl:

Yani normal, zaten ısınan bir model, anakarttaki konumu da sebebiyet veriyor tabii.

ATX anakartta bence sıcaklık düşüşü olur. Elzem bir fark mı? Bence pek de değil gibi; ama görünüş amaçlı geçilir. Sıcaklık olarak da yanında faydası olacaktır.

Demek ki pek de yanlış düşünmüyormuşum hoca. Standart ATX anakartlar görsel olarak daha mı hoş durur diyorsun? Ekran kartının altında WD Black SN850X Heatsink var, o daha serin çalışıyor. Sanki onun daha sıcak çalışması gerekirdi. Şimdilik bence de elzem değil gibi gözüküyor. Ama ASUS TUF B650M-E WIFI modelinden şimdilik memnunum.

Sıcaklıklar biraz daha düşer ama aşırı etkisi olmaz. Görüntü açısından daha iyi olur. Uyguna bulunursa alınır ama sırf bunun için fazladan para vermeye gerek yok bence. Tabii bütçe varsa orası ayrı.

Ya en azından biraz daha serin çalışsın isterdim. Ben de acele edip para harcama taraftarı değilim hocam şahsen, dediğin gibi.

Deneyebilirsin hocam, haklılık payınız var ama arkadaşların dediği gibi anakart değişikliği çok elzem değil. Sadece sıcaklık düşüşü gözlemek adına denenebilir, iade hakkın her türlü bulunuyor zaten ilk süreçte. Ben olsam öyle yapardım. Heatsink sürümü olsa da Gen 4 ısınıyor. Örneğin X870E-E gibi bir anakartın kendi Heatsink'i her türlü daha iyi sonuç verecektir, diye düşünüyorum. Bildiğiniz üzere daha kalın oluyorlar, Heat pipe vs. ilave ediliyor. Samsung'un da hali hazırda fena değil gibi ama bahsi geçen sıcaklıklar uzun vade bir kusur oluşturmasa da çok sağlıklı durmuyor, Throttle edebilir. mATX'de GPU kaynaklı da muhtemelen sıcaklık artışı yaşıyorsun ekstra, yazın daha da problem olacaktır. CPB (Core Performance Boost) kapatarak bahsettiğin sıkıntı sende düzelmeyecek gibi, çevre bileşenleri de etkileyen bir durum söz konusu.

@Eagles Sorunun kesin ve ucuz yollu çözümü ise bu örnekteki gibi VRM+DRAM+M.2 aktif soğutmadan geçer.

Eki Görüntüle 249810

Bu kartta bakmak lazım bir de senin Samsung'a ama hali hazırda Heatsink modeli almışsın. Ondan kurtulmak lazım önce.

Eki Görüntüle 249811

Mevcut anakartımın heatsink bloğu da bana göre çok başarılı değil hocam. Normalde aşırı sıcak çalışmayan SSD modellerinde de daha yüksek sıcaklıklar elde ediyordum. Ne hikmetse anakart soğutucusu, çok sıkmamış olmama rağmen ortadan ciddi baskı uygulamıştı SSD'lere ve hafif yamukluk da vardı. Zamanında denemiştim. O zamandan beri kullanmıyorum, heatsinkli modellere yöneldim. Sadece işlemci altında olan 990 Pro'da sıcaklık gözüme çarpıyor. Yukarıda da dediğim gibi ekran kartı altında çalışan diğer model gayet serin gidiyor. Elimin altında ID-Cooling M15 gibi devasa bir soğutucu var halihazırda sıfır şekilde. Sadece 990 Pro modelinin soğutucusunu söküp cihazı garantiden çıkarmak istemedim. Yoksa direkt monte edecektim. Sıcaklığa en kötü 7-8 derece etki eder diye düşünüyorum hep. Aslında heatsink olan modelleri tercih etme sebebim oydu, uğraşmamak.

712029-w800h800.webp

Ben de öyle düşünüyorum ama hazır şu aralar evdeyim, kendime biraz meşgale de arıyorum. Standart ATX görsel olarak çok mu fark edecektir? Onunla ilgili yorum çok geldi çünkü.

@Eagles gibi küçük detayları sorun yapıp takılı kalırsam, anakartı bırak sistemi komple değiştiririm, bilgisayarın dediği değil, benim dediğim olacak, o sistem değişir, görsel ve performans önemli :rofl:

Değiştirirsem yine ASUS markasından devam ederim ilerleyen dönemlerde, memnunum aslında. Takıntı değil de imkan var ise serinleteyim. Zamanında Monster laptop kullananlar sıcaklık dertlerini iyi bilir.