Microsoft Edge çok fazla kaynak kullanmaya başladı

RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk
Merhaba,

Uzun zamandır Microsoft Edge tarayıcısını kullanıyorum. Bugün ilk defa bu kadar fazla kaynak kullandığını fark ettim. Her zamankinden farklı hiçbir şey yapmıyorum. Son zamanlarda bilgisayara bir şey de yüklemedim.

İlk iki resimde CPU'ya abanırken üçüncü resimde belleklere abandığını görebiliyorum. Nedendir, ne olmuş olabilir?

Sistem: 13700K, RTX 4070 Ti, 64 GB bellek.

Edge tarayıcısındayken SHIFT+ESC kısayolu ile tarayıcı görev yöneticisini açın. Görev yöneticisinin tamamı gözükecek şekilde ekran görüntüsü paylaşın. Özellikle yüksek kaynak tüketirken yapın.

Bir site bellek sızıntısı yaşamış olabilir. Bir uzantı sitenin düzgün çalışmasını engelliyor olabilir. Mesela Dark Reader uzantısı Office vb. canlı işlemler yaptığınız sitelerde saçmalıyor. Veya tarayıcı oyunlarında falan. Privacy Badger çok fazla şey engelleyip sorun çıkarabiliyor. Reklam engelleyici kullanmıyorsanız, bazı sitelerde mining vb. işlemler çalışabiliyor. Bunları engelleyemediğiniz bir siteye girmiş olabilirsiniz. Veya bazıları reklamı o kadar abartıyorlar ki, reklamlar siteden 3-4 katı kaynak tüketmeye başlıyor.

Veya Edge video iyileştirme ayarı var. Onu süper çözünürlük yaptıysanız, Nvidia ayarını kullanıyor. Kendi sunduğu Canlı mod ile arasında aşırı farklar yok. Ama ortalama %10-30 civarı GPU kullandırıyor. Şahsen tarayıcının kendi sunduğu canlı mod benim için yetiyor. Size de o ayarı öneririm.

Genel olarak 1080P çözünürlük üstü veya 50-60 FPS video izliyorsan, güç kullanımı hep yüksek oluyor. Windows'un güç kullanım uyarısını çok ciddiye almayın. Bellek tüketimi konusunda tarayıcı görev yöneticisini atarsanız öneriler yaparım.

Son düzenleme:
Görev Yöneticisi:

Tarayıcı Görev Yöneticisi:

Uzantı ekranım şu şekilde:

Tarayıcı Sistem Ayarları:

Microsoft Edge'de video geliştirme ayarını kapalı tutuyorum çünkü açınca Twitch'te filan sürekli hata alıyorum. Video iyileştirme yöntemini Süper çözünürlükten Canlı mod'a aldım. Başka ne yapmamı önerirsiniz?

Burada Instagram sayfanız bellek sızıntısı yaşamış. Yaptığınız işlemlerden dolayı olabilir. Instagram'da canlı yayın falan izleniyor mu? Genelde canlı yayın platformlarının canlı sohbetleri bir yerden sonra kaynak sızıntısına yol açıyor. AdGuard sorun yaşatmış olabilir. Bahsettiğim gibi reklam engellemek dışında fazladan veri toplamak vb. her şeye karışıyor. Sekmeyi işlemi sonlandır deyip, tekrar sayfayı yenileyin. Ayrıca arada bir uzun süre açık kalan sekmeleri yenileyin.

AdGuard önermiyorum. Filtreleri güzel olsa da kullanıcıyı veri bankası olarak görüyor. Çok fazla kaynak tüketiyor ve sayfalarda yavaşlığa yol açıyor.

AdGuard'ı kaldırıp yerine Ublock Origin yükleyin.

Ublock Origin v3 desteği biterse de Lite uzantısını kullanırsınız. Onu da yükleyin, ama devre dışı bırakın.

Yani iki reklam engelleyiciyi aynı anda kullanmayın. V3 ile Ublock Origin devre dışı kalırsa diye Lite sürümü yanında dursun.

Yeni sekmede kısayol ve haber kısmını kullanmıyorsanız, şu uzantıyı öneririm.

Uzantıyı yükledikten sonra etkinleştirmeniz gerekiyor.

Alternatif olarak Mue uzantısı var.

Son düzenleme:
Anlık bellek kullanımım normale döndü. Sekmeler uyku moduna girdi diye mi düzeldi diye düşünüp tüm sekmeleri tek tek yenileyip uyku modundan çıkarmama rağmen bellek kullanımı tekrar artmadı:

Bugün İnstagram'ı hiç kullanmamıştım. İnstagram üzerinden canlı yayın vs. hiç izlemem. Adguard'ı silip yerine uBlock'i kurdum.

Yeni sekme sayfam şu şekilde:

Tarayıcı temel bileşenleri ayarlarım:

Sabit sekmedeki Instagram'ı tamamen kapatın. Görsellerde Instagram sayfası sorun yaşamış olarak gözüküyor. Sabit sekmede uzun süre açık kaldıysa, siz kullanmasanız bile bir kaynak sızıntısı yaşamış gibi duruyor.

Edge güvenli ağını bence kapatın. Bazen sitelerde sorunlara yol açıyor.

Performans ayarını o sistemde açmanızı önermem. Dizüstü vb. için daha uygun. Performans ayarı genel olarak site animasyonları, videolar vb. bazı sorunlara yol açıyor.

Aslında evet, asla beta sürüm kullanmamaya özen gösteren biri olarak Microsoft Edge Güvenli Ağ ayarını neden açmışım anlamadım. Önizleme yazıyor belki ondandır. Kapattım.

İnstagram'ı bir süre kapatayım. Sonra tekrar sabitlerim. Yine sorun olursa bir daha sabitlemem. @1247, yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sabit sekmeleri genelde önemli veya yanlışlıkla tarayıcı çökerse kaybolmasını istemediğim sekmelerde kullanıyorum. Aktif gezdiğin siteleri yer imlerine ekleyip, yalnızca simgeyi göster diyerek kullanmak daha mantıklı. Hem sık kullanılanlarda bayağı tasarruf sağlıyor.

Bence ilk 2 resimde de RAM'e fazla abanılıyor. 6.5 GB nedir yahu bir tarayıcı için?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…