HsUtuK

Uzman
Standart ve çizimli notlarımı almak için Microsoft OneNote uygulamasını/programını, görev listelerim ve hatırlatıcılarım için ise Microsoft ToDo uygulamasını/programını tercih ediyorum. Bu programları aynı Monster Notebook cihazım üzerinde hem Windows tarafında yerel uygulamalarıyla hem de CachyOS Linux işletim sistemimde web arayüzü üzerinden kullanıyorum.
Ayrıca mobil tarafımda Android cihaz kullandığım için her iki uygulamayı telefonumda da aktif olarak sürdürüyorum.

Bildiğiniz gibi, bu iki Microsoft uygulamasının da Linux desteği bulunmuyor. Bu nedenle Linux üzerinde yerel olarak çalıştırılamayan bu uygulamalar/programlar, yalnızca web arayüzleri üzerinden kullanabiliyor.

Şimdi, bu uygulamalarda en sık başvurduğum (benim için özel ve vazgeçilmez olan) özellikler ile standart olarak kullandığım (yine benim için önemli olan ancak yokluğunda da idare edebileceğim) özellikleri aşağıda listeliyorum:
Microsoft To Do

Sık Kullanılan ve Önemli Özellikler:

• Listeleri ayrı ayrı yönetip gruplandırmak.
  • Listeleri paylaşabilmek.
  • Görevleri yıldızlamak.
  • Kolayca alt görev eklemek.
  • Uzun metinli, detaylı açıklamalar yazmak.
  • İstediğin özel gün ve saatte hatırlatıcı ekleyebilmek.
  • Tekrarlayan hatırlatıcılar oluşturabilmek (günlük, haftalık, aylık vb. tekrarlar).
  • (Android Özel) Anımsatıcıların devre dışı kalmaması için pil optimizasyonunu yok saymak, arka plan kısıtlamalarını kaldırmak ve anımsatıcıları sabitlemek.

Normal Düzeyde Kullanılan Özellikler:
  • Günüm, Önemli, Planlananlar, Tümü, Tamamlananlar ve Bana Atanmış kısımlarını kullanmak.
  • Listelere özel temalar eklemek.
  • Bayrak eklenmiş e-postaları takip etmek.

Microsoft OneNote

Sık Kullanılan ve Önemli Özellikler (Windows ve Android Ortak):

• Yapışkan Notlar (Sticky Notes) oluşturup düzenlemek.
  • Farklı not defterleri ve bölümler açarak düzeni sağlamak.
  • Not defterlerinin belirli kısımlarını şifreleyebilmek.
  • (Android Özel) Hızlı notlara erişip yönetmek.
  • (Windows Özel) Çöp kutusu sistemini kullanmak ve yönetmek.

Sık Kullanılan ve Önemli Özellikler (Sadece Windows):

• Yapışkan notları doğrudan masaüstüne sabitlemek.
  • Ekranlı grafik çizim tabletiyle PDF'ler ve boş sayfalar üzerine çizim yapmak.
  • Tablo ve şekiller eklemek.
  • Metin biçimlendirme araçlarını kullanmak.

Normal Düzeyde Kullanılan Özellikler:

• Listeler içinde onay kutularının yanına özel simgeler eklemek.
  • Boş tuval yapısı sayesinde sayfanın dilediğin yerine notlar yerleştirmek.
  • Metinleri tıklanabilir bağlantılara (hiperlink) dönüştürmek.

Bu uygulamaların, bahsettiğim özellikleri barındıran ve her platformda (macOS, iOS, iPadOS, GNU/Linux, Android) yerel (native) uygulaması/programı üzerinden kullanılabilen alternatifleri var mıdır?
Yalnızca sık kullandığım özelliklerin bulunması benim için yeterli; diğer özelliklerin de yer alması tabii ki büyük bir artı olur. Ayrıca uygulamanın/programın, paralı ise, aylık abonelikle değil, tek seferlik ödemeli bir lisansla satılmasını tercih ediyorum.

Önerisi olanlara şimdiden teşekkürler.

Şöyle bir kullanım senaryosunu da değerlendirebilirim: OneNote alternatifi olarak çizimli not alma ve sık kullandığım diğer özellikleri barındıran standart bir not alma uygulaması ile ToDo için tamamen ayrı bir uygulama önerebilirsiniz.

Hem ToDo'nun hem de OneNote'un tüm işlevlerini tek çatı altında toplayan kapsamlı bir uygulama da işimi görür. Alternatif olarak; sadece çizimli not alma özelliklerine sahip bağımsız bir uygulama ile görev yönetimi ve standart notlarımı birleştiren (ToDo + OneNote) ikinci bir uygulamanın kombinasyonuna da açığım.