Merhaba arkadaşlar,

Birkaç gündür evdeki 1 gbit altyapı hazırlığı için ağımızı biraz daha stabil ve kontrollü hale getirmek için araştırıyorum.

Özellikle pfSense (veya benzeri) ile SQM algoritmalarını denemek istiyorum ama bazı konularda hâlâ emin olamıyorum. Bilgilerimi teyit etmek ve sizin deneyimlerinizi duymak için konuyu açıyorum.

Öncelikle: USB Ethernet adaptörü kullanmak hiç olmamalı mı?

Network doğasına aykırı bir seçim mi oluyor?

Lenovo'ya da Dell tipi mini PC'lerde bu dönüştürücü takmak mantıklı mı, yoksa SQM gibi şeylerde performans/istikrar açısından ciddi feragat mı ediyoruz?

pfSense tarafında 2.4-5-6 GHz bantlarını ayrıca mı yapılandırmak gerekiyor?

2 ayrı SSID yayınlayıp (biri sadece 5 GHz, diğeri 2.4 GHz) band Balancing'i tamamen kapatmak daha mı sağlıklı?

Çünkü aynı anda 2.4 ve 5 GHz'in bir arada çalışması bazen sorun çıkarıyor diye okudum. TP-Link (veya benzeri) bir Access Point sadece SSID dağıtsın, tüm diğer ayarları (DHCP, QoS, firewall vs.) pfSense üzerinden yapsak daha mantıklı mı olur? Yoksa AP'de de bazı şeyleri açık bırakmak mı gerekir?

pfSense kendi içinde balancing yapıyor ama ben özel kurallar yazıp öncelikli trafiği (oyun + video upload) LAN bacağına yönlendirmek istiyorum ki dalgalanma olmasın.

Bu konuda ince ayar nasıl yapılır, tecrübeniz var mı?

Özetleyeyim ki net olsun:
  • PCI-e desteği olan, sıfırdan bir mini PC
  • USB'siz, fiziksel çift Ethernet kartı (PCI-e)
  • Sadece bir tane 5 GHz destekli Access Point
Bu donanımla yetinmek yeterli mi?

2 seçeneğim var:
  1. ISP modemi bridge moda alıp PfSense'in arkasına koymak
  2. Modemi tamamen aradan çıkarıp PfSense'i direkt WAN'a bağlamak (bu durumda ISP modemi sadece Access Point olarak kullanabiliriz)
İkinci seçenekte 2.4 ve 5 GHz sinyallerini ayırmak istediğim için hiçbir sorun olmayacağını düşünüyorum, Wi-Fi bağlantısı kopmaz diye okudum. pfSense balancing konusunda çok başarılı, ince ayar ile her şeyi halledebiliyoruz. Kısaca 9 kişilik bir evde (çoğu cihaz Wi-Fi'da, arada oyun ve Upload işlerim olacak.) En temiz ve stabil çözümü arıyorum.

Bu Setup'ta eksik kalan veya yanlış düşündüğüm bir yer var mı?
Deneyenler, tavsiye verenler varsa çok sevinirim.
Kararsız kaldığım noktaları da özellikle belirtmek istedim.

Teşekkürler.

Firewall'ı öne koy. USB - ethernet kullanabilirsin. Cihazın portları o hızı veriyorsa sorun olmaz.
Ağları ayırmana gerek yok elinde eski bir cihaz yoksa. Yeni cihazlarda sorun çıkmıyor genelde.
Amacım durumu garanti altına almak. PCİ şeklinde Lenovo ya da Dell tarafında çift portlu ethernet kartı bulabilirsem ya da destekleyen sürümlerden alabilirim. Ağları ayırırsam çok fazla sorun oluşmasın. Aynı zamanda diğer Nextcloud gibi çözümleri de düşündüğümden dolayı temiz bir şekilde ve kurallı (SQM-Cake, Policy) çalışması için verimli olmaz mıydı? Usb ile Network konusunu iyi düşünmek lazım. Direkt işin kendi gereksinimleri varken bu gibi extra hızları etkileyen, pingleri etkileyen konualrı şansa bırakmak istemiyorum. Sizce?

Yazıyı çok okumadım firewall hakkında pek bilgim yok ama USB Ethernet önermem bütçen varsa PCI Ethernet al yetmiyorsa kaliteli chipli ısınmayan model al OpenWrt kuracaksan autosuspend ayarını unutma durduk yere kayboluyor.

Hocam sen mini PC'ye USB'den Ethernet'e dönüştürücü mü alacaksın yoksa masaüstüne PCIe kart mı takacaksın anlamadım şahsen.
Ha mini PC'de çift Ethernet portu varsa direkt onları kullan. PC'yi almadıysan çift Ethernet portlu model seç. Asıl sorun USB'den dönüştürmekse sorun yaşamazsın, düzgün bir tane al. Ben 1 hafta kadar kullandım 7/24 NextCloud için, sorun çıkarmadı.

Firewall'u da en öne koy, ISP modemini de ne yaparsan yap, ben olsam onu da değiştirip 320 MHz WiFi 7 alırdım.

ben pi5 ve usb dönüştürücü alıp openwrt kurdum ama autosuspend i düzeltsem bile pcyi uyku moduna alırsam veya yeniden başlatsam internet gidiyordu. bir türlü çözemedim. usb dönüştürücü önermem bir ton sorun çıkarıyo.

trde boyle bisi bulabilirsen usb donusturucuden daha iyi olur diye dusunuyom

Son düzenleme: