Öncelikle benim gibi çok kararsız kalmayıp yola çıktığın ve sonuna ulaştığın için tebrikler
Dell Optiplex 3060 işlemcisi I3-I5 anlamında i3 düşük kalır mı?
Bu yatırımı bir kere yapacağım ve gerekirse borçlanacağım ve bütçemi aşacak. Normalde amacım bu bufferbloat gibi ping gibi sorunları yaşamamak. Çok daha önemlisi trafiği yönetmek. Bunun için de tabii ki AP anlamında en az Wi-Fi 6-7 olması gerekiyor.
CAT-6 kablosu da buna dahil.
Bunun için de ya Aruba gibi iyi bir şey ya da UniFi Switch ve AP gibi MikroTik çözümler de düşünüyorum. Bunu her zaman dışarı açmak istemem belki ve sonuçta evde bir sürü kişi bu interneti kullanacaktır. MikroTik alarka da her bir bağlanacak cihaz için ya da AP seçeneği için ayrı port kullansa ve onları yönetsem diye de düşündüm.
Sonuçta evde neredeyse 9 işiyiz ve hepsi de interneti kullanıyor, kullanacak.
Bende YouTube tarafında upload sıkıntısı ve indirmelerim dolayısıyla şişme olmasın istiyorum. Trafik polisi işini yapsın ki bu kadar masrafa o yüzden girmek istedik. Artık yatırım şart oldu. X86 sistem olması hatta tamamen şart.
Çünkü bu şekilde bir hat için yatırım yapıp benim de router ayrı docker gibi çözümlerle ya da claude code gibi uygulamalarla testler yapmak istediğim konusunu hatta senin de yaptığın gibi nexcloud tarzı çözümleri halletmem gerekir. Bu durumda bana da çok masraf çıkıyor. Aslında önce router konusunu çözüp sonra AP konusunda en iyi seçimi yapmam lazım. Bahsettiğiniz cihazlar saf güç olarka sanırım daha fazla enerji harcıyor ki router harici en az i5 bile düşünebilirim, emin değilim.
Bir de opnsense gibi çözümlerle proxmox arasındaki fark nedir?
Yönetilebilir olması benim çok işime gelir.
Hatta ölçeklenebilir olması da; kim ne kadar harcamış, neler olup bitiyor vb gibi. Öğrenme eğrisi umurumda değil. Zaten sürekli testler yapıyor olmayı düşünüyorum. Network anlamında da hazır inşallah 1gbit hat ile çok fazla testi yaparım; bununla ilgili olarak da videolar çekerim ve topluluğa da herkese de yararlı olmuş olurum diye de düşünüyorum.
Reddit'teki paylaşımlarda mini-PC ve router tarafında önerilenler:
- NanoPi r6s - friendlyelec - ARM.
- HP elitedesk 800 G5 sff i5 9.nesil 16 GB DDR4 RAM 256 GB M.2 NVMe SSD - X86.
- Lenovo ThinkCentre M720 - Lenovo M720Q + opsense setup.
- Cudy WR3000 4 port 2976 Mbps router - hepsi bir arada.
- Mekotronics R58 & station P1 - sbc.
- Zbox Edge CI341 - X86.
- D-Link DL-WRX36 - hepsi bir arada.
- Turris omnia Wi-Fi 6
- Dell Optiplex 3060 (16 GB) - X86.
- Xiaomi BE7000.
- Flint 2 (GL-MT6000) - hepsi bir arada.
- Cloudgenix ion 2000 - Switch.
Bunlar yeterli mi:
1.mini PC: Dell Optiplex 3060 (i3-8100t, 12 GB RAM) - yalnızca OpenWrt için - (boşta bile 15W-25W)
2.Dell Optiplex 3060 (i3-8100t, 12 GB RAM) - docker ve nexcloud vb çözümler için (i5 değerlendirmeli mi?)
3.Aruba veya UniFi Wi-Fi 7
Uzun vadeli çözüm:
Ayrı portlar üzerinden yönetim (Mikrotik/Aruba tarzı) istiyorum, managed (yönetilebilir) bir Switch alsam; VLAN'lar oluşturarak misafir ağını veya çocukların trafiğini ana ağdan ayırmak gibi düşünüyorum. Sizce?