Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.

Alperen Arslan

Üstün
Makaleler
1
Özellikle minidump dosyası oluşmaması durumu haricinde minidump dosyası ya da bir procces monitor raporu vs. tarzı bir bilgi sunmayan mavi ekran konuları reddedilsin ya da düzenlenmesi istensin.

Mavi ekran konularının en az %80'inin ilk mesajı "Bizimle minidump dosyasını paylaşın." oluyor. Konunun onaylanıp onaylanmamasını geçtim en azından konuyu açan kişinin önüne "minidump dosyasını yükledim" gibi bir onay mesajı çıksın. Onay verilmeden konu açılmasın.

Forumda zaten hali hazırda konu açılırken onay mesajı çıkma özelliği var.

1738523415692.webp

Bence bu kategoriye özel bu şekilde bilgi verecek bir dosya yükledim şeklinde uyarı çıkabilir.

Son düzenleme:
Artı -15 Eksi
Okudum hem de 2 3 kere. Reddedilsin ya da düzenlenmesi istensin demişsin. Adam bunu bilmiyor, neden reddedilsin ve neden 2.kez konu açmasıyla uğraşsın eleman? Üstelik yeni kaydolduğu bir foruma mesela.
Yeni bir üye olsun olmasın her türlü zaten bu dosya isteniyor ve yine rehber konusunun linkini atarak istiyoruz. Forumda zaten hali hazırda konu açılırken onay mesajı çıkma özelliği var.

1738523415692.webp

Bence bu kategoriye özel bu şekilde bilgi verecek bir dosya yükledim şeklinde uyarı çıkabilir.

Kategorinin üzerinde belirgin bir şekilde "Mavi ekran hatalarının analizi için Minidump dosyaları nasıl paylaşılır?" yazıyor, üzerine tıklandığında rehber konusuna yönlendiriyor. Ayrıca konu başlığında da "Minidump dosyalarını paylaşın." yazısı yer alıyor. Üyeyi minidump dosyasından haberdar etmek için gerekli bilgilendirmeler yapılmış durumda. Konuyu inceleyen moderatör, konu içeriğinde minidump dosyası görmüyorsa üyeye bildirim yollayabilir ama çoğu zaman yararsız olur. Konuyu oluşturan üye, konusunu oluşturduktan 12, 24 hatta 48 saat sonra foruma giriş yapıp minidump dosyasını ekleyebilir. Geçen süre zarfında oluşturulan konu unutulur bile. Moderatörün konuyu onaylaması için rapor gönderilmesi gerekecek falan filan, yararsız.

Kategori fark etmeksizin konu içeriğinde eksiklik varsa konunun onaylanmaması yanlıştır, saçmalıktır. Bu tarz hareketlerle üyeyi foruma karşı soğutur, küstürürsünüz. Bilgisayarı sadece oyun oynama amaçlı kullanan bir kullanıcı, ilgili rehber konusunu okusa dahi minidump dosyası oluşturamayabilir çünkü kafa karıştırıcıdır onun için. Mavi ekran hatası alan kullanıcının o an acelesi vardır, belki de bir yere yetişmesi gerekiyordur ve aceleyle konu oluşturmuştur. Üyenin minidump dosyası oluşturmayla ilgili üyelere danışması gerekebilir, hâliyle konu onaylanmadan danışamaz değil mi? Demek istediğim şu: Konu oluşturma esnasında oluşan ihtimaller pek çoktur ve her insanın kapasitesi farklıdır. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve anlayış gösterilmelidir, geniş görüşlülükle hareket edilmelidir. Bakış açınızı genişletin ve önerinizi farklı açılardan değerlendirin, hak vereceksiniz.

Kategorinin üzerinde belirgin bir şekilde "Mavi ekran hatalarının analizi için Minidump dosyaları nasıl paylaşılır?" yazıyor, üzerine tıklandığında rehber konusuna yönlendiriyor. Ayrıca konu başlığında da "Minidump dosyalarını paylaşın." yazısı yer alıyor. Üyeyi minidump dosyasından haberdar etmek için gerekli bilgilendirmeler yapılmış durumda.

Ben de tam olarak bu sebepten ötürü konunun içerisinde minidump dosyasının var olması gerektiğine inanıyorum. Kullanıcının acelesinin olması minidump dosyası olmadan çoğunlukla kullanıcıya yardım edilemeyeceği gerçeğini değiştirmiyor ya da çözüm sürecini hızlandırmıyor.

Kullanıcıların forumdan soğuması ya da foruma küsmesi konusunda, yazımdan/dil bilgisinden bir uyarı (ceza değil sadece uyarı) aldığında da foruma sitem eden kullanıcı dolu ama bu kural değiştirilmiyor.

Bence kullanıcının önüne bir kez daha bir uyarı çıkarmak ve özellikle elinde varsa minidump/log dosyası istemek işin sonunda kullanıcıya daha fayda sağlayacağına ve kategorinin kalitesini arttıracağına inanıyorum.

Ben de tam olarak bu sebepten ötürü konunun içerisinde minidump dosyasının var olması gerektiğine inanıyorum. Kullanıcının acelesinin olması minidump dosyası olmadan çoğunlukla kullanıcıya yardım edilemeyeceği gerçeğini değiştirmiyor ya da çözüm sürecini hızlandırmıyor.
Kullanıcının acelesi olması, konuyu oluştururken minidump dosyası eklemeye vakit bulamayacağı konusuna sadece bir örnekti. Bu gibi ihtimallerden dolayı moderatörlerin tolerans göstermesi yerinde olur. Evet, bahsettiğiniz gerçeği değiştirmiyor ve çözüm sürecini hızlandırmıyor da bunların aksini kastetmedim zaten. Konu sahibi minidump dosyasını paylaşırsa kendi yararına olur, çözüm sürecini hızlandırır. Çözüm süreci öncelikle konu sahibini alakadar eder, beni yahut başkalarını alakadar etmez. Üyenin her şeyden önce kendi yararına olacağı bir durum olduğundan dolayı minidump dosyasının paylaşılıp paylaşılmayacağı üyenin tercihine bırakılıyor bir nevi ve bunda yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorum. Konu oluşturulduğunda yardımcı olmak isteyen üyeler, konu sahibinden minidump dosyasını paylaşmasını isteyebilir. “Üyenin minidump dosyası oluşturmayla ilgili üyelere danışması gerekebilir” sözümü yineliyorum.

Kullanıcıların forumdan soğuması ya da foruma küsmesi konusunda, yazımdan/dil bilgisinden bir uyarı (ceza değil sadece uyarı) aldığında da foruma sitem eden kullanıcı dolu ama bu kural değiştirilmiyor.
Techolay Sosyal’in belli başlı kuralları vardır, üyeler kaydolurken bu kuralları ve kural ihlali durumunda uygulanacak uyarı ve cezaları kabul ederler. Kurallar bağlayıcıdır, hâliyle uyarı ve cezalar zorunlu olarak verilmektedir. Uyarı ve cezalar kural ihlalinden dolayı verilir. Eğer bu nedenle forumdan soğuyanlar varsa göz ardı edebiliriz zira kural ihlali sonucu uyarı ya da ceza alıyorlar, forumdan soğuma konusunda sadece kendilerince haklı olabilirler. Uyulması zorunlu olan kuralları örnek olarak vermenize anlam veremedim, konumuzla oldukça alakasız.

Bence kullanıcının önüne bir kez daha bir uyarı çıkarmak ve özellikle elinde varsa minidump/log dosyası istemek işin sonunda kullanıcıya daha fayda sağlayacağına ve kategorinin kalitesini arttıracağına inanıyorum.
Şahsi görüşünüzdür nihayetinde, saygı duyarım. Saygı duysam da önerinizin uygulanabilirliği bana göre düşüktür.

Konuyu açarken isterseniz 10 tane pop-up 5 tane uyarı koyun. Okuma yazma ile ilgilenmeyen birçok kullanıcı yine çarpıya basıp o konuyu minidump'un ne olduğuna dahi bakmadan paylaşır. İnsanlara öğretmek için zorlamaya kalkarsan bu defa konu paylaşmaya, minidump'ın ne olduğunu araştırmaya sorunlarını çözmek için uğraşmaya bile üşenirler.

Minidump paylaşmadan konu onaylatmamak ise çok sert bir kural olabilir. Daha bilinçli toplumlarda farklı şekillerde çözülebilse de ben genel forum kullanıcılarından ötürü yapılabilecek bir kural gibi görmüyorum. Çok itopik duruyor. Düşünce tarzınız kötü değil, aksine bir yere kadar katılıyorum. Tavsiyem minidump paylaşmayan konular ile ilgilenmemeniz olabilir. Bilgi çağındayız ki etraf yapay zeka modelleri ile dolu. Haliyle burada ayıp bilmemek değil öğrenmemekte diye düşünüyorum.

Bu arada o başlıklardaki "Minidump Paylaşın" mesajları profilde geçerli ise iyi mesaj kasılabilir. (Emin değilim ama şahsi fikrim bu da bir açık olmuş olur.)

Minidump falan haberi olmayan bir ton insan var. Birden mavi ekran yiyor hesap oluşturup konu açıyor haberi olmadan. Biri yazar o da öğrenir herkes bilmiyor sonuçta. Bir tane "Minidump dosyasını paylaşın." yazmak çok görülmemeli bence.
XenForo'da kategoriye özel template verebiliyordun hatırladığım kadarıyla. Konu açılırken, minidump dosyası için yükleme alanı oluşturulabilir, aynı şekilde oranın altına "Minidump nedir, nasıl alınır?" şeklinde bir rehber konusuna yönlendirme atılabilir.
Daha iyi olur gibi. Minidump oluşmadı vb. diye de seçenek koydun mu işlem tamamdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Minidump olmayan konularda konu sahibinden eklenmesi için mümkün olduğunca bildirim gönderiliyor veya diğer kullanıcılar istekte bulunabiliyor. Her üye minidump dosyasını paylaşamayabilir ve konu içerisinde destek alması gerekebilir, dolayısıyla şu an için mümkün değildir. İyi Sosyaller dilerim.