Sıla

Uzman
Yer
İzmir
Merhaba arkadaşlar. Bu aralar uzun zamandır okumak istediğim Üç İstanbul romanını okuyorum. Kitabın sonuna yaklaştığım bugünlerde belki ilginizi çeker diye size de bir soru yöneltmek istedim.

Eseri kısaca tanıyalım. Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay'ın ilk ve tek romanı. Bir yazar ilk ve tek romanında böylesine başarılı bir üslubu nasıl yakalamış, gerçekten hayret verici. Kitabın bölümleri küçük küçük, yani her bir bölüm ortalama 3-4 sayfa sürüyor. Kitabın tamamı ise 640 sayfa civarında. Yazar, aralara serpiştirdiği bilgilerle hem o günü hem de geçmişi ne kadar iyi bildiğini gösteriyor. Yani bir baktım Rönesans'tan örnek veriyor, bir baktım karakterin iç karışıklığı ile ilgili bir durumu götürüp Yunan felsefesine bağlıyor. Bu, 20. yüzyıl Türkiye'sini anlatan bir roman için fazla iddialı bence. Sayfalar arasında psikolojik tahliller de az değil. Okumak isteyenlere gerçekten şiddetle tavsiye ederim.

Bu kitapla ilgili tartışılacak çok konu var. İlginizi çekerse burada üzerine konuşabiliriz. Ben o konulardan seçtiğim en önemli soruyu sormak istiyorum. Eğer sizin de sorularınız olursa üzerine tartışabiliriz:

Türk gençleri Çanakkale'de, Sarıkamış'ta şehit olurken yalılarda, köşklerde sefa süren ve tek dertleri balo için kıyafet seçmek olan insanlar hakkındaki düşünceleriniz nedir? Siz o dönemde savaşın hiç etkilemediği zengin bir ailenin üyesi olsaydınız çizginiz ne olurdu?

Mukemmel bir kitap. Istanbul'un uc evre boyunca portresini ve bu uc evreye gecis esnasinda gerceklesen servet transferlerini karakterler uzerinden cok guzel isliyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Fakat yayinevinin biraz kagit kalinligini arttirmasini (veya kagit turunu degistirmesini) isteyebilirdim cunku 1-2 sayfam sessizce cevirmeye calisirken (derste okuyordum :P ) zarar gordu.

20261011_104002.webp

Mukemmel bir kitap. Istanbul'un uc evre boyunca portresini ve bu uc evreye gecis esnasinda gerceklesen servet transferlerini karakterler uzerinden cok guzel isliyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Fakat yayinevinin biraz kagit kalinligini arttirmasini (veya kagit turunu degistirmesini) isteyebilirdim cunku 1-2 sayfam sessizce cevirmeye calisirken (derste okuyordum :P ) zarar gordu.

Eki Görüntüle 284710
Ben Everest'in ciltli olanını aldım. Kaliteliydi sayfaları böyle bir sorun yaşamadım. Ama kesinlikle sizi anlıyorum sayfaları ince olan kitapla muhatap olmak çok yorucu oluyor. 😄

Servet transferi konusuna değinmeniz iyi oldu. İnsanlar her zaman menfaatleri doğrultusunda bir çıkış yolu bulabiliyorlar değil mi?

Servet transferi konusuna değinmeniz iyi oldu. İnsanlar her zaman menfaatleri doğrultusunda bir çıkış yolu bulabiliyorlar değil mi?
Kesinlikle. Bulunan cikis yolunun ozellikle baskasinin parasinin transfer edilmesi olmasi daha uzucu. Cogunlukla boyle oluyor.

Peki son satırda sorduğum soruya bir cevap vermek ister misiniz bu konudaki görüşünüz nedir? 😊
Cepheye tabii ki destek olurdum, sonucta bir vatan olmadan ici bos tum zenginligin. Oncesinde tabii ki paramin belli bir kismini Isvicre'deki banka hesaplarima atardim ama. Sonucta cepheye destek olmam icin anaparami da korumam gerekli.

Ya sizler ne yapardiniz? Cizginiz ne olurdu?