adalet adam

Becerikli
MLD M300 1TB M.2 SSD'ye sahibim. Son 1 haftadır oyun indirirken PC takılmaya başladı ve internet hızım 1GB olmasına rağmen çok düşük. Bunu indirme yaptığım sunuculardan sandım fakat şüphelenip CrystalDiskInfo ile SSD'nin sağlığına baktım ve %69 gösteriyordu, ben de neyse dedim ama şimdi CrystalDiskMark ile benchmark yapınca ekte gözüktüğü gibi bir sonuç aldım. Zaten Görev Yöneticisi'nden de baktığımda SSD'nin yazma yaparken yanıt süresi 30bin Ms'lere kadar çıkıyordu.

resim_2025-08-23_225308248.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Buradan görünen ilk şey SSD Thermal Management Temperature 1 Transition Count değeri. Bu şu anlama geliyor, SSD ısındığı zaman 7 kere hız sınırlaması uygulanmış. Okuma-yazma hız testi yapın ve bu yazılımdan sıcaklıkları takip edin. Tekrardan S.M.A.R.T verilerini paylaşın, bir değişim olmuş mu bakalım.

Buradan görünen ilk şey SSD Thermal Management Temperature 1 Transition Count değeri. Bu şu anlama geliyor, SSD ısındığı zaman 7 kere hız sınırlaması uygulanmış. Okuma-yazma hız testi yapın ve bu yazılımdan sıcaklıkları takip edin. Tekrardan S.M.A.R.T verilerini paylaşın, bir değişim olmuş mu bakalım.

SATA SSD'lerde de bu ısınma kaynaklı hız düşmesi geçerli mi?

Test sırasında uygulamada en fazla 49 derece gösterdi. Fakat üzerine fare ile gelince çıkan kısımda derece 77'ye kadar çıktı test sırasında.

1755984899356.webp

Test sırasında uygulamada en fazla 49 derece gösterdi fakat üzerine fare ile gelince çıkan kısımda derece 77 ye kadar çıktı test sırasında.
Eki Görüntüle 177010
Derece 77'ye kadar çıktı ise sorun sıcaklık ile alakalı, fakat şu an yaptığınız testte değerler görece normal, hız sınırlaması olmamış.
SATA SSD'lerde de bu ısınma kaynaklı hız düşmesi geçerli mi?
Evet, kaliteli SSD'lerde geçerlidir fakat SATA SSD'ler uzun süre veri yazmadığınız müddetçe çok ısınmazlar.

Sorunun sıcaklık ile alakalı olup olmadığını kesinleştirmek için bu testi birkaç kere uygulayıp değerleri kontrol edebilirsiniz.

Derece 77'ye kadar çıktı ise sorun sıcaklık ile alakalı, fakat şu an yaptığınız testte değerler görece normal, hız sınırlaması olmamış.

Evet, kaliteli SSD'lerde geçerlidir fakat SATA SSD'ler uzun süre veri yazmadığınız müddetçe çok ısınmazlar.

Sorunun sıcaklık ile alakalı olup olmadığını kesinleştirmek için bu testi birkaç kere uygulayıp değerleri kontrol edebilirsiniz.
Evet şu an fark ettim hız değerlerinin arttığını fakat oyun indirirken ilk başta internetimin tamamını sonuna kadar kullanıyor bir süre sonra 26 Mbps hızda takılı kalıyor. SSD hemen soğuduğu için oyun indirirken sıcaklıkları kontrol edeceğim bilgilendiririm sizi sonuçlar ile.

Oyunu ilk indirmeye başladığımda hız şöyle;

1755985471946.webp

sıcaklık ise bukadar
1755985527931.webp

Sıcaklıklar artmadı fakat görselde de olduğu gibi yanıt süresi 10000 ms'lere kadar fırladı. Bu da PC'nin takılmasına sebep veriyor.

1755985776414.webp

İsterseniz emin olmak için arka arkaya sürekli benchmark yapabilirim CrystalDiskMark ile.

İsterseniz emin olmak için arka arkaya sürekli benchmark yapabilirim Crystaldiskmark ile.

Testler sürekli veri yazıyor zaten sıkıntılı bir SSD, SSD ömrünü azaltmayalım.

Ben S.M.A.R.T verilerindeki Thermal Management değerini de göz önünde bulundurarak sorunun sıcaklık ile alakalı olduğunu düşünüyorum başta düzgün ilerlerken ısınınca hız düştüyor.

Testler sürekli veri yazıyor zaten sıkıntılı bir SSD, SSD ömrünü azaltmayalım.

Ben S.M.A.R.T verilerindeki Thermal Management değerini de göz önünde bulundurarak sorunun sıcaklık ile alakalı olduğunu düşünüyorum başta düzgün ilerlerken ısınınca hız düştüyor.
Ucuz bir soğutucu blok falan ile çözülür mü acaba?