Öküz

Uzman
Arkadaşlar, elimde çok acayip bir kablo var ve kafam çok karıştı. Önce anlatayım, sonra sorularımı soracağım. Yardımcı olabilen olursa çok memnun olurum.

Bize modeme gelen ince bir IP kablosu var; resimlerini bırakacağım. Bu kablo RJ11 mi? DSL girişine takılı, fakat buraya RJ45 kablo takılamıyor mu? Modemin yerini değiştireceğim ve bu ince kabloyu almayı düşünüyorum, fakat internette aynısını bulamıyorum. Vaktiyle ilk internetimi Superonline bağlattığımızda ekip kutudan evin içine bu kabloyu çekmişti; o günden sonra hiçbir yerde göremedim. Aynısı dediğim gibi çok ince. Biraz araştırdım, RJ11 telefon hattı içinde 4 yol oluyormuş; bendeki çok küçük ve içinde yalnızca 2 yol yani 2 kablo var. Bu nasıl bir DSL kablosu?

Sorularım şunlar arkadaşlar.

• Bu kablo ne kablosu?
  • DSL kablosu hep böyle küçük mü olur? CAT6-7 falan takılmıyor muydu?
  • Bu kablo ile RJ45'in farkı nedir?
  • Bu kablo en fazla ne kadar hız desteği sunar?
  • Neden CAT6 RJ45 yerine bu kablo kullanılıyor?
  • Bu kablonun aynısını nerede bulabilirim?

1.webp

2.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğimiz iki telli telefon kablosu. Her elektrikçide var. Ucuna da RJ11 telefon jak çakılacak, o kadar. Size kaç metre lazımsa elektrikçilerden temin edebilirsiniz. Ya da çağırır yenisini ücret karşılığı çektirirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
DSL telefon kablosu yani 2 kablo olması doğru. Çevrende varsa elektrikçilerde çok rahat bulabilirsin bu kabloyu. Bu kablo interneti modeme getiriyor bu kabloyu PC'ye takamazsın sadece eski ev telefonlarına ve DSL modemlere takılır.

RJ-11. Modemin DSL portuna takarsınız. RJ-45 WAN portuna takılır. 2 kablodan fazla cakilmisini hic görmedim. CAT6 falan onerilmesinin sebebi DSL portu kullanılmayan durumlar ve o kablonun daha iyi olması sayesinde sinyal kaybını minimize etmek. Yani içinde 8 kablo olan kabloyu alıp 2 tane kullanan bir sürü kişi var.

Herhangi 2 kablo ile uzatabilirsiniz ama cihaz değişimi falan yapmayacaksaniz ucuna cakilmasi lazım. Tabii akıllılık edip ortasından kesip 2 tarafa ek yaparak uc çakma derdinden kurtulabilirsiniz.

Hız olarak VDSL altyapı ile (Tam adi VDSL2+ falan artık hangisi bilmiyorum) ben 50 Mbps alıyorum. Yeterince şanslıysaniz 100 alabilirsiniz. 100'den az almanızı sebebi o kablo değil, binaya gelen kablo olur.

@Vavien.
@sulkoc
@stormhawks47

Bu kablonun aynısını hiçbir yerde bulamadım. Elektrikçidekiler böyle ince ve sağlam değil. Yine CAT6 dan ince ama yassımsı bir şekli var bakın;

Ben bunlar gibi değil bendeki gibi yuvarlak ve sağlam olandan arıyorum yani öyle bir kablo vermişler ki hem ince hem esnek hem sağlam bunca yıldır dışarıda yağmur gördü darbe gördü hiç değişilmedi. Sizlere, verdiğiniz cevaplar doğrultusunda 1 sorum daha olacak. Ben dışarıdan modeme gelen bu kabloyu buldum diyelim uzatmak istesem araya nasıl bir aparat almalıyım?

Bu alet herhangi bir hız ve verim kaybı olmadan 25metre kadar daha sorunsuz uzatır mı?
Tabii akıllılık edip ortasından kesip 2 tarafa ek yaparak uc çakma derdinden kurtulabilirsiniz.
Bu kısmı da anlayamadım biraz daha açar mısınız?

RJ11. bildiğimiz klasik telefon/DSL kablosu. Acayip falan değil yani. İçinde sadece 2 tel olmasının sebebi DSL gelmesi için bu iki bakır telin yeterli olmasıdır.

DSL kablosu hep böyle küçük mü olur? CAT6-7 falan takılmıyor muydu?
Evet, modemin arkasındaki o "DSL" yazan giriş standart olarak küçüktür. CAT6 veya CAT7 kabloların uçları RJ45 çok daha geniş olduğu için oraya fiziksel olarak sığmazlar.

Bu kablo ile RJ45'in farkı nedir?
RJ11 (Küçük olan) interneti dışarıdaki hattan modeme getirmek içindir.
/
RJ45 (Büyük olan): Bilgisayar, televizyon vs. cihazlara dağıtmak içindir. Biri giriş, diğeri dağıtım kablosudur.

Bu kablo en fazla ne kadar hız desteği sunar?
Altyapına bağlı. Çok uzaktan geliyorsa parazitlenme yapabilir.

Neden CAT6 RJ45 yerine bu kablo kullanılıyor?
Hem çok ucuzdur hem de incecik olduğu için kapı altlarından, süpürgelik kenarlarından veya dar borulardan çok kolay geçer.

Bu kablonun aynısını nerede bulabilirim?
Elektrikçide ya da bilgisayarcıda.