halilgurbuz

Uzman
Monster Abra 20.7.4 var. RTX 4050 ekran kartı var üzerinde. Alalı 1 sene oldu. Geçen gün servise götürüp bakım yaptırayım dedim ama çok kalabalıktı ve sistemleri de çalışmıyordu. Eve dönüp kendim bakım yaptım. Aldığım güzel, kaliteli bir macun ve termal padleri kullandım. Bir de fan tozu temizliği vs. yaptım.

İlk kez açtım cihazı. NVIDIA GPU çevresinde RAM belleklerini gördüm. 3 tane vardı. Zaten 6 GB GPU belleği var. Dikkatimi çeken bir tane boşluk vardı ve orada sert kauçuk ile kapatılmıştı. Dikkatli bir şekilde kaldırdığımda GPU RAM alanı olduğunu gördüm. Buraya Çin'de ya da başka bir işi mükemmel yapan bir yerde aynı çipte (Samsung ve serisi de yazıyor) 2 GB daha bellek eklemek mümkün olur mu? GPU 8 GB olur mu?

3 tane VRAM olduğunu söylüyorsunuz yani GPU 96 bit. O yollar başka bir 128lik GPU kullanılsın diye OEM üretimdir büyük ihtimalle. Yani siz taksanız bile GPUda o yolu adresleyecek veri yolu olmadığı için çalışmayacaktır.

Düşünce güzel ama pratikte öyle olmuyor. Monster 4060 sistemi içinde aynı anakartı kullanıyordur tahminen, o boşluk ondandır. Orayı doldurmak çözüm olmaz. Onun yerine olan 2 GB VRAM'leri söküp, onları 3 GB veya 4 GB olarak değiştirip yükseltme yapan tamirciler (laptop için değil harici ekran kartlarında) var internette. Belki denk gelmişsindir ama onlarda BIOS yazıyor. Ona nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama fikir vermesi için birkaç video bırakayım.

Son düzenleme:
Cevaplara bak yapay zeka akıyor 😀

Gemini ve Chatgpt yukarıdaki arkadaşın verdiği cevabın aynısını verdi. Arkadaş da büyük ihtimalle oradan kopyala yapıştır yapmış. Diyelim ki oldu BIOS tanımaz modlasan stabil çalışmaz performans iyice berbat olur. Ben yapay zekaya ayrıca şunu sordum mesela vRAM lerden birisi bozulsa o boş alana yeni bir tane takılamaz mı? Hayır yine de takılamaz cevabını aldım. vRAM'ler sadece o gördüğün alanlardan ibaret değil devamında kanallar varmış o senin boş gördüğün yerin kanal bağlantısı yok yani çipi taktım oldu şeklinde işlemiyor ;)

@stormhawks47 hocam öncelikle 4GB GDDR6 var mı bilmiyorum. Ancak VRAM arttırma sonucunda arkadaşın GPU için VBIOSunu baştan yazması gerekir. 256bit 8GB GPUları (8*1GB) 16 yapmak büyük ihtimalle üzerinde 2GB modüller takılı olan laptoptan daha kolaydır. Üstüne BGA makinesine laptop anakartını koyduğumuz zaman hem VRAMler için ek direnç eklememiz gerekir çünkü konulmayan kısımlar için besleme olmaz. Üstüne de anakartı elimize aldığımız zaman yamuk şekilde geri takamayız BGA işi %100 başarılı bir iş değil. Kısacası böyle alternatiflerimiz olsaydı NVidia GPUnun veri yolunu sadece kırpmakla kalmazdı. Ben şahsen olmaz diyorum.

@Öküz neden hocam? Ne demişiz?