dark_1234

Deneyimli
Aylardır beni bezdiren mouse lag sorununu sonunda çok basit bir yolla çözmeyi başardım. PSU değişimi dahil pek çok şey denememe rağmen sonuç alamamıştım. Sorunun ne yazılımdan ne de donanımdan kaynaklandığını fark ettim.

Asıl problem, farenin USB ucunun uzun olmasından dolayı anakart portuna takıldığında hafif bir sarkma yapmasıymış. Bu da cihazın güç tasarrufu moduna geçmesine neden oluyormuş.

Ben de kısa başlıklı, ucuz bir USB çoğaltıcı aldım. Artık sarkma yok, dolayısıyla lag sorunu da tamamen ortadan kalktı.
Bu durum beni o kadar sevindirdi ki, benim gibi aynı sorunu yaşayanlara yardımcı olması için bu konuyu paylaşmak istedim. Ayrıca daha önce açtığım konularda bana destek olan herkese teşekkür ederim.

Not: Kablosuz farelerde yaşanan lag sorunu da bazen fare kaynaklı olabiliyormuş.

Benim gibi sorun yaşayanlar için birkaç çözüm önerimi aşağıda paylaşıyorum:
  1. Fareyi farklı USB portlarında test edin.
  2. Anakartın arkasındaki portlardan bazıları arızalı olabilir, tümünü deneyin.
  3. Aygıt Yöneticisi > USB Kök Hub kısmında “Güç tasarrufu için kapat” seçeneğini devre dışı bırakın.
  4. Sorun yazılımsal değilse, donanımsal (örneğin anakart port arızası, PSU 5V dengesizliği veya kısa devre) olabilir.
  5. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Yüksek Performans > Gelişmiş ayarlar > USB ayarları > Seçmeli askıya alma özelliğini devre dışı bırakın.
  6. Bozuk, eksik veya çakışan sürücüleri kontrol edin.
  7. Arka planda çalışan ağır veya zararlı yazılımları kontrol edin. Mouse donarken görev yöneticisinden CPU/RAM kullanımını gözlemleyin.
  8. Aygıt yöneticisindeki “hayalet fareleri” kaldırın.
  9. Win + R > main.cpl komutuyla “İşaretçi hassasiyetini artır” seçeneğini kaldırın.
  10. Arka planda çalışan gereksiz veya ağır uygulamaları kaldırın.
  11. Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırakın.
  12. Aygıt yöneticisinde donanım olarak takılı kalan fareyi kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatın.
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra sistemi yeniden başlatmayı unutmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aylardır beni bezdiren mouse lag sorununu sonunda çok basit bir yolla çözmeyi başardım. PSU değişimi dahil pek çok şey denememe rağmen sonuç alamamıştım. Sorunun ne yazılımdan ne de donanımdan kaynaklandığını fark ettim.

Asıl problem, farenin USB ucunun uzun olmasından dolayı anakart portuna takıldığında hafif bir sarkma yapmasıymış. Bu da cihazın güç tasarrufu moduna geçmesine neden oluyormuş.

Ben de kısa başlıklı, ucuz bir USB çoğaltıcı aldım. Artık sarkma yok, dolayısıyla lag sorunu da tamamen ortadan kalktı.
Bu durum beni o kadar sevindirdi ki, benim gibi aynı sorunu yaşayanlara yardımcı olması için bu konuyu paylaşmak istedim. Ayrıca daha önce açtığım konularda bana destek olan herkese teşekkür ederim.

Not: Kablosuz farelerde yaşanan lag sorunu da bazen fare kaynaklı olabiliyormuş.

Benim gibi sorun yaşayanlar için birkaç çözüm önerimi aşağıda paylaşıyorum:
  1. Fareyi farklı USB portlarında test edin.
  2. Anakartın arkasındaki portlardan bazıları arızalı olabilir, tümünü deneyin.
  3. Aygıt Yöneticisi > USB Kök Hub kısmında “Güç tasarrufu için kapat” seçeneğini devre dışı bırakın.
  4. Sorun yazılımsal değilse, donanımsal (örneğin anakart port arızası, PSU 5V dengesizliği veya kısa devre) olabilir.
  5. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Yüksek Performans > Gelişmiş ayarlar > USB ayarları > Seçmeli askıya alma özelliğini devre dışı bırakın.
  6. Bozuk, eksik veya çakışan sürücüleri kontrol edin.
  7. Arka planda çalışan ağır veya zararlı yazılımları kontrol edin. Mouse donarken görev yöneticisinden CPU/RAM kullanımını gözlemleyin.
  8. Aygıt yöneticisindeki “hayalet fareleri” kaldırın.
  9. Win + R > main.cpl komutuyla “İşaretçi hassasiyetini artır” seçeneğini kaldırın.
  10. Arka planda çalışan gereksiz veya ağır uygulamaları kaldırın.
  11. Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırakın.
  12. Aygıt yöneticisinde donanım olarak takılı kalan fareyi kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Fareyi farklı USB portlarında test edin.
  • Anakartın arkasındaki portlardan bazıları arızalı olabilir, tümünü deneyin.
  • Aygıt Yöneticisi > USB Kök Hub kısmında “Güç tasarrufu için kapat” seçeneğini devre dışı bırakın.
  • Sorun yazılımsal değilse, donanımsal (örneğin anakart port arızası, PSU 5V dengesizliği veya kısa devre) olabilir.
  • Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Yüksek Performans > Gelişmiş ayarlar > USB ayarları > Seçmeli askıya alma özelliğini devre dışı bırakın.
  • Bozuk, eksik veya çakışan sürücüleri kontrol edin.
  • Arka planda çalışan ağır veya zararlı yazılımları kontrol edin. Mouse donarken görev yöneticisinden CPU/RAM kullanımını gözlemleyin.
  • Aygıt yöneticisindeki “hayalet fareleri” kaldırın.
  • Win + R > main.cpl komutuyla “İşaretçi hassasiyetini artır” seçeneğini kaldırın.
  • Arka planda çalışan gereksiz veya ağır uygulamaları kaldırın.
  • Başlangıçta açılan gereksiz programları devre dışı bırakın.
  • Aygıt yöneticisinde donanım olarak takılı kalan fareyi kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatın.