Çözüldü MSI Anakartlarda fan için sessiz mod ayarı nerededir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Chef
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    fan
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Sistemde X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi modeli var. BIOS üzerinden fan hızlarını ayarlasam bile, o an için fan sesi azalıyor fakat normal kullanımda ses bayağı bir artıyor. Değerlere baktığımda boşta olsa bile bunu yapıyor. Smart mod kapalı mı kullanmak gerekiyor acaba?

Çözüm
Bos ver sessiz modu falan, kendin fan egrisi olustur "Monitor" sekmesine girip. Fanlarin PWM ise ister PWM ayarlamasi yap ister DC, DC ise DC ayarlamasi yap. 4 tane nokta var belirlemen gereken, onlari kendine gore ayarla. Ornegin elindeki fanlar 2000 devirde ucak gibiyse ama 1700 devirde insancil seviyedeyse 1700'u gecmeyecek sekilde bir egri yap. Bosta ise 900 devir civarinda calisacak duzeyde ayarlama yap. Sayilari ornek verdim, kendine gore ayarlarsin.

Bos ver sessiz modu falan, kendin fan egrisi olustur "Monitor" sekmesine girip. Fanlarin PWM ise ister PWM ayarlamasi yap ister DC, DC ise DC ayarlamasi yap. 4 tane nokta var belirlemen gereken, onlari kendine gore ayarla. Ornegin elindeki fanlar 2000 devirde ucak gibiyse ama 1700 devirde insancil seviyedeyse 1700'u gecmeyecek sekilde bir egri yap. Bosta ise 900 devir civarinda calisacak duzeyde ayarlama yap. Sayilari ornek verdim, kendine gore ayarlarsin.

Çözüm
Ek olarak kendi kullandığım yöntemi de belirteyim. Argus Monitor kullanıyorum. 4 seviye belirledim kendime. İşlemcimin nerde, ne kadar sürede, ne kadar ısınacağını artık ortalama bir şekilde tahmin edebildiğim için oyunlara girerken kendi belirlediğim seviyelerden birine ayarlıyorum kasa fanlarını. %40, %60, %80 ve %100 şeklinde. Kulaklığı takıp takılacağım bir oyunsa genelde %80 veya %100'de tutuyorum. Çalışırken veya oyun oynamıyorken genelde %40'ta tutuyorum. Kasada 4x140mm ve 1x120mm kasa fanı ve NH-D15 var. Püfür püfür oluyor genelde. Benim gibi sesten gıcık alan birisiysen bu şekilde manuel olarak kullanmak en güzel çözümlerden bir tanesi. Çalışırken asla fan sesine dayanamıyorum.

Fan ayarlamasi yaptim fakat islemci kullanimi dusuk olsa bile kafasina gore firlayabiliyor sicaklik degerleri dusuk olsa bile.

DC yap istersen. DC yaparsan direkt olarak voltaja bagli calisir.

Ses konusunda bir fark olur mu? Hepsini DC mi yapayim? Ayrica pompa devri sen de dusuk ben de ise bayağı yuksek 3000 devirde calisiyor, genelde pompa her zaman boyle olsun derler de bu ses konusunda etki yapar mi fazla?

Ses konusunda bir fark olur mu? Hepsini DC mi yapayim? Ayrica pompa devri sen de dusuk ben de ise bayağı yuksek 3000 devirde calisiyor, genelde pompa her zaman boyle olsun derler de bu ses konusunda etki yapar mi fazla?
Hepsi mantik olarak ayni, sadece isleyisleri farkli. DC'de fana voltaj vererek ayar yapiyorsun. Fanlar 12V olur. 6V verirsen 6V gucunde ne kadar devir sunabiliyorsa o kadar calisir. Tabii sicaklik x voltaj grafigi var, sadece voltaj degisken degil.

Hepsi mantik olarak ayni, sadece isleyisleri farkli. DC'de fana voltaj vererek ayar yapiyorsun. Fanlar 12v olur. 6V verirsen 6V gucunde ne kadar devir sunabiliyorsa o kadar calisir. Tabii sicaklik X voltaj grafigi var, sadece voltaj degisken degil.

Hepsini DC olarak sectim biraz oynama yaptim. Sabah daha detayli ugrasacagim. Kasadan coil whine disinda garip bir seste var cozemedim.

@BerkayZ87 @Görkem konuyu hortlatmak gibi olmasında, @totra_proska sağ olsun onun sayesinde BIOS ile falan uğraşmama gerek kalmadı fan Control uygulamasını indirdim ve istediğim gibi ayar çekebildim. Şu an kafam çok rahat, boştayken bazen gelen coil whine benzer ses dışında bir ses yok bile.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…